fredag 28. desember 2007

Slektsforsking fra hulen min

I dag har jeg fått tid til litt kirkebøker igjen gitt! Riktignok ikke nye ting - men jeg jobber med kilder jeg har funnet på nettet - for det meste fra FamilySearch. Nå leter jeg fram disse i kirkebøker for å få verifisert kildene.

Dette kan jo nå gjøres fra hulen min her hjemme takket være de skanna kirkebøkene som nå for det meste er lagt ut på nett!
Jeg var selv med på endel av dette arbeidet i fjor - satt på Riksarkivet og klikket meg gjennom (indekserte) et knippe kirkebøker. Fikk til og med betalt for jobben! Det endte for min del veldig brått med knall og fall - et ankelbrudd satt en effektiv stopp for pendlinga inn til Riksarkivet. Nuvel...

Kirkebøkene er nå for det meste lagt ut så her er det bare å bla og bla og bla og.....til jeg finner.
Noen ganger finner jeg ikke det jeg leter etter - men desto større er gleden når jeg finner!

Likevel - all skrift er ikke like enkelt å skjønne - med prestenes håndskrevne gotisk samt at flere nok hadde endel altervin innabords.

Men - da har vi gode hjelpemidler! Vi har 2 måter å få hjelp på på nettet i DIS-Norge - vårt eget forum; Slektsforum - pluss den jeg bruker mest, nemlig DISchat.
På chat kan man få hjelp der og da - hvis det er noen tilstede som kan hjelpe. Vi kan diskutere litt fram og tilbake - står det en U der tru...eller kan det være en N? Så kommer vi ofte til en løsning og kan gå videre i letingen.

Jeg viser her et eksempel på det vi jobba med i dag:

Så også i dag - hvor jeg fikk god hjelp av ToreK til å tyde hva som sto i dåper fra tildlig 1700-tall.
Takk for hjelpa!

2 kommentarer:

Laila Christiansen sa...

Synes du får fram veldig bra at vi har god hjelp på DISchat og Slektsform med tyding! Det er så utrolig bra, særlig på DISchat hvor vi kan diskutere oss fram til løsninger, og hjelpe hverandre med å "tenke høyt". To flinke tydere jeg vil trekke frem spesielt i lyset er ToreK og SynnoveM - som er stamgjester på DISchat, og råskinn på RV-prester!!!

LivS sa...

Helt enig med Laila her, mange umulige skrifter som har blitt forstått med disse to :)

Til LivO syns også du får veldig godt fram, hvor de mener hjelpen finnes, nemlig DIS-chat og Slektsforum.

Stå på du