torsdag 27. mars 2008

Tilfeldighet og slekt

Jeg får stadig mail fra folk som finner interessante ting både på min slekts-nettside, Slektsforum eller DIStreff.

I dag fikk jeg en skikkelig overraskende mail. Den var fra Kari i Trysil som jeg kun har mailkontakt med fordi vi er med på samme registreringsprosjekt - nemlig KraFT1923.

Hun jobber med en liten gave til en kompis - å lage en anetavle med slekta hans.
Fordi hun sto litt fast så tok hun et søk på DIStreff.
Og hva finner hun ikke der - jo at kompisen og jeg har samme oldeforeldre!!

Siden jeg har sendt inn basen min til DIStreff så har jeg litt ekstra muligheter ved søk i den basen.


Jeg har mulighet til å klatre i basen - jeg legger ut et utsnitt over hvordan det kan se ut.

Her er våre felles oldeforeldre person 2 og 3, deres foreldre er henvoldsvis person 4 og 5, og 6 og 7.

Navnene som er markert med blått er klikkbare så kan man klikke seg videre framover eller bakover.

Dette var nok overraskende både for Kari og meg - men det er helt sikkert ikke et unikt eksempel! Jeg er sikker på at mange for vite om hverandre på denne måten.

Kompisen som Kari gjør denne jobben for er faktisk min tremenning - som jeg aldri har truffet, men jeg vet om navnet hans. Jeg har hatt litt kontakt med søstra hans.

Så sett igang folkens - send inn en gedcom fra slektsprogrammet ditt til DIStreff!
Kanskje du opplever det samme?

mandag 24. mars 2008

Slottet Voergaard

Da vi var i Danmark i påsken var vi innom et godt bevart rennessanse-slott - Voergaard Slot. Sånne slott er det flere av i Danmark - noen er bygd om til utleie som et annet ikke langt unna der vår Kro var - som dette: Dronninglund Slot.

Men vårt valg falt altså på Voergaard som du ser på bildet.

Da vi var vel inne fikk vi slengt oss med på en omvisning som akkurat hadde begynt. Vi gikk igjennom det ene staselige rommet etter det andre. Bortsett fra alle "fjerser" og "halv-femser" fikk jeg med meg det meste av det guiden fortalte.

Her et bilde fra "Guldstuen"

Jeg klippet litt tekst fra Voergaard Slots webside:

Peder Reedtz arvede Voergaard i 1732, og lod derfor Voergaard restaurere og i dag kan vi bl.a. nyde guldstuen, der er hans værk. Væggene er i dette rum beklædt med gyldenlædertapet, fremstillet af vildsvineskind skudt i slottets egne skove og ophængt ca 1750.


Videre gikk vi gjennom flere flott besmykkede rom før vi kom til denne spisestuen.
Her var det dekket som til fest med blankpusset gull og sølv! Se selv:



Så er man i Danmark og har mulighet og interesse for eldre tider så kan dette absolutt anbefales!

søndag 23. mars 2008

Påsketur 2008

Påsketur til danskene!

Vi fikk lyst på en liten påsketur i år - og siden fjell og skitur ikke var et alternativ valgte vi altså nabolandet i sør.
Valget falt på en kro ikke langt fra Ålborg - Hjallerup Kro. Hjallerup var en søt liten landsby med sin bensinstasjon, kolonial, bokhandel og andre nødvendige fasiliteter. Og selvfølgelig - som ethvert lite danske tettsed har - Bageren! Det forundra meg - for hvert lille sted vi kjørte forbi - alle steder var det et "lille bageri"!

Her er det første vi var innom - i Taars - hylle på hylle med forskjellige småkaker og sjokoladesnask:

Derfra bar turen nedover til Hjallerup. Været var ikke det helt store så vi fant fort ut at en innendørs-aktivitet var å foretrekke. Ikke langt unna befant Voergaar Slot seg - et herskaplig flott slott med mye gull og glitter inne! Sier mer om det en annen dag.

Neste dag var været noe bedre...men det blåste noe skikkelig! Og med ca 0 grader er det suuurt!

Nok en dag hvor man burde befinne seg inne altså. Turen gikk så til Nordsømuseet i Hirtshals - en stor og flott utstilling med alle slags kryp som befinner seg i havet rundt Nordjylland.

Her falt jeg litt for disse 2 - herr og fru Grinebiter.

Vi tok og en tur til Ålborg - været var litt bedre på ettermiddagen. Men å gå ute var nok litt i drøyeste laget...brrrr!! Så den tusleturen brakte oss raskt tilbake til bilen, men vi kjørte litt rundt så fikk vi nå sett litt likevel.

På våre små bilturer valgte vi å kjøre utenom motorveier - for å få sett litt av disse koslige småstedene danskene har å by på.

Alt i alt en koslig liten dansketur - men kaldt!

onsdag 19. mars 2008

Mye Slekting ...og litt pakking

Det begynner å merkes at jeg har fri i litt mer enn 2 dager nå!
Herligt!

Litt småplager
Plagene i arm/nakke som jeg har slitt med den siste tiden er mye bedre.
Jeg tror nok endel av det skyldes energisk tasting på den bærbare på toget og i stua.
Det er ikke helt det samme å sitte med den bærbare på litt ukurante steder som å jobbe på den stasjonære med vanlig tastatur og mus og en sitteplass som er mer tilrettelagt.
Kanskje jeg må ha en kontorplass foran TVen og?? :O
Spørs hva gubben sier til det gitt...hehe

Men hva gjør man?...taster nok videre tenker jeg...må man så må man...
Får heller tenke litt mer bevisst på det med sittestilling og tasting.

Slekting!!
Og ikke minst - ferie gir meg roen til å drive med Slektsforsking (populært kalt slekting)!
Det er faktisk en stund siden sist.
I dag har jeg brukt DIS-Norges eget forum, Slektsforum, flittig og fått flere svar allerede.
Jeg har sittet med øya klistra til kirkebok fra begynnelsen av 1700-tallet i flere timer i dag - og det har gitt resultater!








Her et utsnitt som viser min 3xtippoldemor Berthe Cathrines dåp i Hof, Vestfold - bare for å vise hva jeg prøver å tyde!
Egentlig er denne skriften helt grei - men det står så innmari tett! Ikkeno opphold mellom innføringene - det jeg bruker mest tid på er faktisk å finne hvilken dato hendelsen skjedde. Men gir vi oss??...nix!!

Så var det pakkinga da...
I morgen tar jeg og gubben en liten tur til Danmark. Vi fikk en tilbudspakke fra Color Line med reise tur/retur til Danmark og 2 netter på kro.
Så vi valgte oss Hjallerup Kro som ligger rett ved Aalborg på Nordjylland.
Så får vi se hva dette stedet har å by på - Hjallerup er nok ikke verdens navle men i Danmark er jo avstandene små. Kanskje en tur opp til Skagen - en tur innom Skagens Museum? Eller en tur til Mønsted kalkgruver?
Jaja - tiden får vise hva denne lille turen byr på - uansett skal det bli deilig å komme seg litt vekk og oppleve helt andre ting!

Jeg kommer nok tilbake med noen ord om turen tenker jeg.

lørdag 15. mars 2008

Endelig påskeferie!

I går (fredag) dro jeg hjem fra jobb med skikkelig feriefølelse! Deilig egentlig! Etter 2 mnd aleine på kontoret hvor arbeidsmengden til tider har vært ganske stor og jeg har fått masse nytt å sette meg inn i. Men det er litt artig og da! Jeg har fått jobba med endel ting jeg ikke gjorde før så en variabel jobb-hverdag har jeg fått nå.

Togreisen hjem i går bar veldig preg av at mange har starta påskeferie. Litt småkaotisk vil jeg si - folk med sekker og ski og kofferter og masete unger og bikkjer på slep. Jeg fant fort ut at skulle togreisen bli til å overleve så var det best å satse på et sete på komfort-avdelingen som koster noen kroner ekstra men var vel verd pengene i går!

Så oppdaga jeg at ferien vel ikke var helt i gang - det var jo siste innspurt på biblioteket i dag. Men der er det jo bare koslig å være!
Da jeg kom på jobb i dag tidlig gjorde jeg det sedvanlige, gikk rundt og slo på lys, PCer, satt fram dagens aviser... Så fikk jeg øye på noe - det lå et stort påskeegg i postylla mi! Wow!
Sjefen hadde jommen meg spandert et velfylt påske-egg på oss alle! Ikke så svære greier kanskje - men en liten gave gir en følelsen av å bli satt pris på iallefall. Veldig koslig!!

Jeg får forte meg å si at det på pulten min på DISkontoret også befant seg påske-egg til meg!
Tusen takk begge to! Både DIS-sjef og Bibliosjef.
Så nå blir det påskeferie - i 10 hele dager!!

Lurer på hva jeg skal finne på nå jeg...

torsdag 13. mars 2008

Årsmøte i DIS-Vestfold

I dag hadde DIS-Vestfold årets årsmøte - på Stokke Bygdetun som er det faste stedet for medlemsmøter i Vestfold.
Dette årsmøtet var faktisk det nestsiste av foreningens 19 lokallag.

Årsberetning, regnskap, budsjett ble gjennomgått før valg av styre. Den "harde kjerne" tok heldigvis gjenvalg, pluss at 2 nye kom til.

Deretter var vi over på den sosiale biten som ble en god og lang pause denne gangen. Jeg sitter der med bæret mitt (som vanlig) - og det kommer alltid noen bort til meg og spør om litt forskjellig.
Det er trådløst nett på bygdetunet så jeg er selvfølgelig på nett. I dag fikk jeg et DIStreff-bidrag fra Tove som hun ville jeg skulle se litt på før jeg sendte det til fadder. Siden jeg var DIS-treff-fadder i fjor så hender det jeg får spørsmål om dette fortsatt.
Ellers kom det spørsmål om Legacy, hvordan finne skanna kirkebøker, sognehistorikken til Riksarkivet osv osv

Etter pausen viste John oss litt fra DIS-Norges nettside. Han fokuserte mest på noe som er relativt nytt - Kilder Her ligger "Våre Falne" i en søkbar base (for medlemmer) og noen Manntall, foruten Gravminner, GenRess og Kart. I tillegg ligger det kilder under noen av lokallagene:
Aust-Agder, Hordaland, Møre og Romsdal, Oppland, Oslo/Akershus, Sør-Trøndelag, Telemark

Så her er det bare å søke og lete!

Alt i alt et nytt flott møte i Vestfold - som vanlig!

lørdag 8. mars 2008

Ut på tur aldri sur....

I dag foreslo jeg for gubben å dra til Sandvika Storsenter en tur. Et ganske sprøtt forslag - vil vel de si, som har vært der på en travel lørdag, men dette har vi prata om lenge. Og lørdag er vel den beste muligheten vi har. Og denne lørdagen hadde jeg faktisk fri - så da passa det bra.

Litt gammelt og mye nytt…
Så bar det nordover med Sandvika som dagens mål. Vi bodde i sin tid i Asker og da hendte det at vi tok turen til Sandvika som hadde et større sentrum. Ja – vi gifta oss faktisk der og - i 1981 – oj – såå lenge siden??
Jaja – tida går…
Men nå var det tydligvis andre tider – stedet var totalt forandra!! Rådhuset (hvor vi gifta oss) kunne jeg faktisk kjenne igjen – men resten – helt ukjent for meg!
Da vi nærma oss storsenteret ante vi uråd…det var laaaang kø og parkeringsvakter som vinka oss videre til ”Alternativ Parkering”! Uuups!!
Da lurte jeg litt – hvor i all verden havna vi nå??
Men – vaktene kunne jobben sin – de fikk oss trygt plassert i parkeringshuset.

Konditoriet
Høydepunket var da vi fant ”Fattigmann” (etter mye trasking) – og et ledig bord til og med!
Grunnen til dette høydepunktet er at Nina (datter) jobber på et konditori der – og vi hadde lyst å besøke stedet for en kaffekopp og litt biteti. Fattigmann het altså stedet. Artig bygd opp hvor man kunne se bakerne i full sving gjennom glassdører. Men å jobbe der må være utrolig slitsomt! Disken sto nesten ute der folk gikk forbi – mye støy!

Men vi fikk nå plassert oss der med kaffe og dertil hørende kanelbolle.

Såååå kjedlig a….
Jeg er litt usikker på om gubben syns det var verd turen – det ble mye tråkking mens jeg føyk ut og inn i butikker…
Men – jeg fant klesbutikken min på senteret – så da var i hvert fall jeg fornøyd!!
PM – der har de nemlig bukser som er korte nok i beina så jeg slipper å legge dem opp!
Men i dag var det ikke buksekjøp – jeg fant derimot et par topper og en strikkejakke jeg likte.

Mat må vi ha!
Da Ninas arbeidsdag var over gikk vi litt rundt med henne – og fant fort ut at vi skulle finne oss et rolig sted for litt mat. Da vandra vi ut av kjøpesenteret – puh – deilig med litt luft og støyfritt! Nina tok oss med til en indonesisk restaurant hvor vi inntok en deilig middag.

Smartclub?...ikke i dag nei…
Så var planen – i hvertfall min plan…å kjøre innom Smartclub på hjemveien for å handle mat. Men da satte gubben foten ned gitt…like greit det kanskje.
Man blir litt ør i huet av kjøpesentre når man bor på landet og ikke er vant til den slags ;)

Borte bra men hjemme best…
Så var det litt deilig å komme hjem til landet vårt…hvor vi har jorder på alle kanter så langt øyet kan se…

Her er utsikten fra stua en snørik vinter i 2002


mandag 3. mars 2008

Siste kvelden med gjengen!

Som Laila sier i sin blogg - litt vemodig at dette er siste kvelden med nybegynnerne. Ja mer eller mindre nybegynnere er det vel - flere har nok mange års erfaring med slektsforsking men er mer nye på nettressurser og finne fram på Internett.

Torill er ferdig med sin bolk - "Å lage Slektsbok".

Da åpner vi for spørsmål fra "klassen" og vi ser her Torill har skrevet opp det som kommer fram på en flipover. Vi skal nå prøve så godt vi kan å besvare det folket lurer på.



Spørsmålene går på:
  • Hvor finner jeg Borgelig Vielser?
  • Trykking av slektsbøker
  • Hvor får man hjelp?
  • Bortsatt på gård - hvor finner man opplysninger om disse?
  • Skifter
  • Bilder i slektsbok
  • Kilder i Canada
Avhengig av hvor lang spørsmålsrunden tar skal Laila gå igjennom svenske kilder og evt litt om emigrasjon/immigrasjon til USA.

lørdag 1. mars 2008

KraFT-ing i Lakkegata

I dag var det KraFT-kafe i Lakkegata. De som enda ikke vet det - KraFT står for Kristiania FolkeTelling (1923). Dette er et prosjekt som DIS-Oslo/Akershus har starta (for 2. gang) - det er snakk om å registrere en del tusen navn - og det på dugnad! Artig å være med på syns jeg!

Så i dag hadde vi en samling for folk som akkurat har satt i gang med dette pluss noen som var helt ferske på området. Det kom til og med ikkemedlemmer - og ihvertfall en av de skulle melde seg inn i DIS-Norge.

Det var Laila og jeg som var veilederne - vi "tegna og forklarte" både om prosjektet og om hvordan selve registreringa foregikk.

De som hadde kommet litt igang men trengte veiledning satte seg på kjøkkenet så jeg hjalp de i gang der mens Laila tok en felles demo på storskjern med de nye.
Etterhvert viste jeg praktisk registrering på storskjerm.

Vi hadde og med oss Jan som kunne hjelpe folk på kjøkkenet.
Da kan vi vel si at prosjektet er skikkelig i gang igjen!

Det står mer om prosjektet her