fredag 30. mai 2008

Sommertreff med "gjengen"

I går var jeg på gjengetreff igjen - med Skagengjengen (eller hva vi heter). Vi er 8 jinter som har jobba sammen - i en barnehage. Kun 1 av oss er fortsatt der (flott Målfrid!) mens vi andre er helt andre steder. Har også skrevet litt om oss i et tidligere blogginnlegg.

Vanligvis treffes vi et sted ute på byn, men denne gangen ble vi invitert hjem til Sissel som bor på gården Øvre Nes i Hillestad - landsbygda vår som hører til Holmestrand.

Sissel hadde dekket på i det flotte Bryggerhuset på gården - vi tok med oss ost og kjeks og godt humør.
For her skulle planlegges tur!!
Men først litt om Bryggerhuset:

Dette er opprinnelig et gammelt Bryggerhus som blandt annet hadde inneholdt en stor bakerovn. Da denne raste sammen så var det 2 ting man kunne gjøre - enten rive hele huset eller restaurere.
Sissel så potensialet til dette solide tømmerhuset og starta på en omfattende oppussing.

Først rengjøre, så lute tak og vegger, nytt gulv måtte legges.
Men - det artigste der syns jeg var all den gamle historien dette Bryggerhuset nå inneholder med alle tingene som er samla! Helt utrolig!
Det var nesten som å komme inn i på et lite museum - og de fleste tingene hadde sin egen lille historie!

Jeg tar med et bilde til som viser litt om dette.
Her er det mye detaljer: den lille barnesenga du skimter nede til venstre, en flott gammel stol ser du såvidt til høyre.
Så er det skapet da - fullt av små historier!

Ja Sissel - dette må du få ned på papiret (som jeg nevnte for deg i går) ;)

Så var det planlegging av tur da. Jeg hadde med min bærbare PC sånn at vi i fellesskap kunne kikke litt på en aktuell tur.
Vi sparer jo til tur så noe må vi finne på!
Planen var en tur til Tallin nå i høst - men folk er jo så opptatte jo. Eeeh...vet jeg endel om det tru?

Så - vi skjøv på det et halvt år og har satt av en helg i April/Mai. Men Tallin har vi lyst på så vi skal se på det ved neste anledning som er i august!

onsdag 28. mai 2008

Gravminnefotografering

I dag skulle kirkegården i Holmestrand til pers! Anne-Lise og jeg dro ned godt utstyrt med kamera, sprayflaske med vann, kost - pluss vann å drikke.

Dette er en gammel kirkegård med kun noen få freda steiner så vi regna med å støte på problemer med å tyde skrift. Det er bare 25-30 gravminner igjen der - alle av betydningsfulle personer i byen. Ja - den eldste vi fant var faktisk fra slutten på 1700-tallet!

Vi ble også anbefalt å ta med matpapir og fettstift, noe jeg måtte ty til på flere av steinene. De første jeg prøvde på ga ikke noe bra resultat. Men - så kom vi til en stein jeg så at preginga av bokstavene enda var litt dype, men steinen var vanskelig å tyde for det blotte øye.
Og her!
Ga det skikkelig bra resultat!!
På bildet over ser du helt tydelig at det står Billedhugger Christopher Borch.
Artig!
Her har jeg funnet han i FT 1865 i Oslo og hans hustru i FT1900 i Holmestrand.

Jeg tar også med det eldste gravminnet på denne kirkegården - fra 1790! Det er faktisk 218 år siden - ganske utrolig!

Det er Barbara Skielderup født 10. Juni 1773 som døde 21. Juli 1790. Det er den øverste på denne plata, som faktisk fortsatt er lesbar. Etter at vi børstet av løst gress og annet som hadde samla seg der og sprayet den litt med vann var den fortsatt til å tyde. Den var så full av løv og grass at jeg ikke la merke til den første gangen jeg var der. Det måtte nok en svigerinne til ;) men nå hadde vi litt bedre tid enn jeg hadde sist.

Neste navn på dette gravminnet er søsteren Anne Cathrine som døde i 1812.

Under der igjen står det videre:
"Begge var Døttre af Sognepresten til Hoff Iacob Worm Skjelderup og Barbara Holst. Deres dydige Wandel skal bevares deres Minde hos Beslegtede og Wenner. Fred med deres Støv."

Så da gjenstår registrering og korrekturlesing før den sendes inn til Gravminner i Norge.

Jeg benytter anledningen til å komme med en oppfordring til å gjøre en innsats lokalt der du bor - eller kanskje du er innom en kirkegård i sommer?

Ta med kamera på ferieturen og stikk innom en kirkegård som ikke er fotografert - dette er morro!!

lørdag 24. mai 2008

Gamle gravminner

Jeg jobber for tiden med Gravminne-fotografering i Holmestrand.
I Holmestrand kommune er det 3 kirkesogn; Hillestad, Botne og Holmestrand.
Hillestad er allerede ute med bilder og Botne er under registrering/fotografering. Så da tar jeg meg av byens gravminner, Holmestrand kirke og kapell sammen med svigerinne Anne-Lise som står for registreringen.

Ved kirken er det kun noen få gravminner som alle er freda. Disse er av folk som var mer eller mindre betydningsfulle for byen; vi har en Consul, en Apothecher, Sogneprester, Handelsmenn foruten kunstnerfamilien Backer.

Det er artig med disse gamle gravminnene - de eldste er fra tidlig 1800-tall. En ting som slår meg er at når de offentlige først freder et gravminne burde de også vedlikeholde dem og kanskje sette ned en blomst eller to. Flere av gravsteinene er nok helt umulig å tyde men jeg skal ta med meg min makker ned dit en dag så får vi se om ikke vi sammen greier litt.

Denne jernplaten er faktisk ikke så vanskelig men jeg må nok ned på kne en tur og forsiktig børste vekk det løse gresset som ligger på platen. Fastgrodd mose og annen vegetasjon kan vi ikke plukke av men det som er løst børster jeg lett av. Skriften her er fortsatt inntakt så vi skal nok greie denne. Værre er det med andre hvor det ikke er tegn til at det har vært skrevet noe.

Men - den største jobben blir nok gravminnene ved kapellet - for der er det mange!

Biblioteket mitt...

Ja - det er Holmestrand bibliotek det.
I tillegg til jobben min på DIS-kontoret har jeg en bitteliten stilling ved dette biblioteket.
Vi er plassert i 2. etasje på Backergården i Holmestrand, en staselig bygård fra 1806 som har inneholdt både forretninger og fungert som bolig opp igjennom. Og nå altså bibliotek.

Backer-familien bodde en periode nettopp her jeg sitter nå - i 2. etasje på Backergården i Holmestrand, derav navnet på gården. Bibliotek har det vært her i ca 30 år - ja nåværende biblioteksjef har faktisk også bodd her før biblioteket inntok lokalet. De mest kjente i Backer-familien er nok søstrene Harriet og Agathe.

Det er fortsatt små tegn på at dette har vært brukt som bolig: små lampetter på veggene, et gammelt skrivebord - og en flott ovn i et hjørne her (se bildet).
Denne ovnet er lagd ved Eidsfoss Jernverk. Når den er produsert vet jeg ikke, det sto ikke årstall på ovnen som jeg kunne se.

Skrivebordet som blir brukt til utstillingsbord er også endel år gammel, om det er hentet fra andre steder eller tilhørte her vet jeg ikke. Men flott er det!
Her blir altså bøker utstilt i skuffer og hyller - skikkelig artig.

Jeg tok med bildet av skrivebordet og jeg - her ser du utstillingen som er akkurat nå.

fredag 23. mai 2008

Tog – tog –eller kanskje buss?

Jeg dro av sted med godt mot i dag til jernbanestasjonen i Drammen for å ta toget inn til Oslo på jobb. Jeg fikk litt bange anelser i bilen til Drammen – nyhetene fortalte meg at det var full stans i Oslotunellen!! Altså – tunellen mellom Nationaltheateret og Oslo Sentralbanestasjon.

Nuvel – jeg hadde vel ikkeno annet valg enn å dra innover og håpe det beste.
Da jeg kom til stasjonen i Drammen skjønte jeg alvoret – det sto vel over 100 personer på utsiden av stasjonen – og hva ventet de på tru? Hmmm…

Joda – intet tog i sikte så det var bare å stille seg i køen – busskøen. Vente på at det kanskje kom en buss. NSB sendte folk med taxi inn til Oslo og, men den køen var laaang…og ingen taxi i sikte. Så jeg sto stille i busskøen min. Det kom omsider en buss – men den ble selvfølgelig full på en liten svupp – uten plass til lille meg…

Så sto vi der da og ventet og ventet og ventet…på buss som ikke kom…

Inntil høyttalermannen på stasjonen ropte opp at det sto et lokaltog på spor 3! Full panikk! Her var det bare om å gjøre å komme seg med! Og jammen var det ikke plass til lille meg.

Da fikk jeg i hvert fall sitte! Vi hadde vel 2 stopp INNI Askertunellen – problemer med noen sporvekslere… Virker som Jernbaneverket har en jobb å gjøre med det tilårskomne spornettet sitt…stadig feil på sporvekslere og signalanlegg og diverse.

Jaja…da går ferden videre innover og jeg kom meg jo på jobb i dag og, om noe forsinka – men ikke så ille som jeg frykta da jeg kom til stasjonen i Drammen.

Bildet viser spor tomt for tog...

Men det skal også sies - det er ikke ofte mine tog er forsinka, men det merkes veldig når de er det. Jeg har nå pendla til Oslo med tog i drøyt 3 år og kan vel telle på en hånd antall store forsinkelser på mine tog.

Håper alle har en god dag!

tirsdag 20. mai 2008

Litt fra gamle Oslo og litt fra gamle Holmestrand

Dagen i dag har jeg hatt fri fra jobb så den har jeg brukt til litt forskjellig.

Først tok jeg toget inn til Oslo.
Jeg hadde avtalt med Laila at vi skulle møtes på Byarkivet kl 12 for å få med oss et foredrag der om hvordan Oslo har blitt til, fra Aker ble innlemma i storbyen for 60 år siden. Foredraget hadde de kalt "Den store forvandlingen - en tidsreise fra fjøs og villagris i Aker til den moderne storbyen."

Et artig foredrag hvor vi fikk se bilder og høre endel historier fra noen tiår tilbake.
Etterpå vandra vi til Deichmanske bibliotek hvor vi kikka i noen bygdebøker.

Vel hjemme i Holmestrand var jeg innom biblioteket "mitt" hvor jeg også jobber. Der kom jeg i prat med kulturkonsulenten i kommunen (Marit) om det å ta bilder av Gravminner. Jeg har nemlig planer om å ta bilder av Gravminner i denne byen hvor jeg bor. Vi føler vel at kirkevergen ikke er helt med oss på dette men Marit syns at dette har stor kulturhistorisk verdi så det er mulig de også er interessert i at dette blir gjort! Bra å ha deres velsignelse på dette og syns jeg. Får vel nevne at Marit og er interessert i slekta si da ;)

Vel vel - jeg tok nå med meg kamera bort til Holmestrand kirke hvor det kun står noen få gravsteiner igjen for å at bilde av disse.

På veien til kirken gikk jeg opp Kirkegt (ganske naturlig forsåvidt) - der hadde jeg nok ikke gått før fant jeg ut. Å gå denne lille gatestubben var som en vandring i eldre tid! Smal svingete gate med bare gamle trehus. Bra vedlikeholdte gamle trehus faktisk.

På det ene huset - Kirkegt 13 - fant jeg et skilt på veggen som fortalte om tidligere eiere fra 1831 til 1903! Dette MÅTTE jeg jo ta bilde av! Nå er det en herrefrisør i det huset som det har vært i mange år.

Så var det bort til kirkegården og jeg fikk avbildet de gravminnene som var der - alle er nå freda. Noen av de hadde nesten helt avslitt skrift men jeg håper jeg får tyda de fleste av de. Synd at ikke sånne gamle freda gravminner blir holdt bedre vedlike.


Måtte ta med et bilde fra Kirkegata i Holmestrand og. Kirken ser vi ikke her - den ligger helt øverst i gata.

Koslig gate å gå i! Skulle gjerne visst litt mer om historikken - men det kan vel hende det byr seg en anledning.

mandag 19. mai 2008

Siste kurskvelden!

Så var det siste kurskveld med denne nybegynner-gjengen og.

Torill er nå i gang med foredraget "Veien videre" hvor hun snakker endel om det å få laget et produkt av alt det vi har jobba fram.

Det blir og et kursbevis til deltagerne som sier litt om hva slags temaer vi har vært innom.

En ting til som vi ikke har fått gjort tidligere i dette kurset er å få tatt klassebilde - vi må jo få et bilde til på veggen vår! Så Laila stilte med stort kamera i dag så vi får nok orden på det og i dag.

Laila har lagt ut litt her fra den siste kurskvelden med disse nybegynnerne

søndag 18. mai 2008

Verdens beste bursdagpresang!

Etter en flott dag i Oslo i går sammen med Yndlings-slektning Laila og hennes bedre halvdel kom vi i dag hjem til Holmestrand. Laila har lagd et kjempeflott blogginnlegg (som vanlig) om gårsdagen så for interesserte henviser jeg bare dit.

Så var det i dag - jeg har da bursdag og har fått mange hilsener både "live" og digitalt. Tusen takk alle sammen!

Den beste bursdagpresangen var å komme hjem fra Oslo og datter Nina var i full sving her. Som du ser på bildet har hun lagd DEN flotte marengskaka med masse frukt på toppen!! Frukten oppveier nesten for det mer usunne i bånn - innbiller jeg meg ihvertfall ;) hehe.

Gleder meg til å smake på kaka, Nina!

Altså - verdens beste bursdagave må da være datter med hjemmelagd kake! Særlig det første ;)

fredag 16. mai 2008

Søttende mai i fødebyen?

I år ble vi inviterte til storbyen 17. mai - hvis det ikke øspøser da. Men det ser ikke så værst ut faktisk!
Vi er invitert til en litt sen (men ikke mindre god) lunsj hos Worm og Roger på Vålerenga.

Siden jeg flytta til Holmestrand med gubbe og liten baby i 1982 har jeg ikke vært andre steder på denne dagen. Så lenge man har småbarn og litt større barn i huset er jo denne dagen mer eller mindre satt, med tog både på den lokale skolen og i byen, korpsspilling (bare 1 år riktignok), leker og spill på skolen. Og min tante Åse og min mor som var sammen med oss i mange år.
Egentlig syns jeg denne dagen var litt kjasete med alt vi "måtte" gjøre.

Min nå avdøde tante Åse (min mors søster) var hos oss i flere år da hun var alene. Siden hun ikke hadde egne barn syns hun det var artig å være hos oss sammen med ungene her. Men - så traff tante Åse en kar - Ivar, og da ble det slutt på den tradisjonen.
Min mor har vært alene siden jeg var lita jente så det har vært helt naturlig med henne på besøk denne dagen og.

Bildet til høyre viser tante Åse (til venstre) og min mor som ungpiker. Hvor bildet er tatt er jeg usikker på. Søte vel?

Ungene her vokste til og etter de var ferdig med barneskole og tog og diverse så ble denne dagen helt annerledes. Litt deilig egentlig å ikke "måtte" alle tingene, men litt vel "stille" og.

De siste årene har ikke min mor vært hos oss heller, pga sykdom.

Så - da Laila inviterte oss til storbyen så tenkte jeg...jess!...dette hadde vært kult!

Jeg har trått Karl Johan mang en gang på nasjonaldagen i barndommen, så endel minner har jeg jo derfra. Riktignok endel gnagsårsminner og "pesete/masete voksne"-minner, men endel bra minner og!

Tar med et bilde her av min storebror og mor som 17.mai-fine i 1954. En ting som er litt artig med det bildet er at min mor var høygravid og jeg ble født dagen etter bildet ble tatt!

Så imorgen blir det nok Oslo - jeg gleder meg jeg Laila :)

søndag 11. mai 2008

Lita jente på landet!

Jeg er oppvokst i Oslo men har flere minner fra vi var på "landet".

Spesielt husker jeg Luksefjell ved Skien i Telemark.

Her er jeg godt utstyrt med solbriller en solrik senvinterdag på Luksefjell, med min store og etterhvert langebror sittende i bakgrunnen.
Her var jeg nok ca 4 år, vi bodde på en bitteliten bygdeskole fra jeg var 4 til 5. Min mor var lærer og jobbet på denne skolen (i bakgrunnen) 1 år.

Skolestua var i 1. etasje og vi bodde i 2. etasje.
Jeg har litt minner herfra tross lav alder, men det er nok mest enkelte episoder.

Episoder som:
  • at jeg hadde skrubbet meg på et gjerde og fikk stort sår på kneet
  • naboene på "haugen" jeg var redd for
  • for ikke å si de store "skumle" gutta på skolen!
Jeg har lenge ønsket å se dette stedet igjen hvor vi bodde et år i barndommen min så i fjor sommer tok vi oss en biltur til Luksefjell. Jeg var veldig spent på om jeg ville kjenne meg igjen - og utrulig nok - det gjorde jeg!! Da vi nærmet oss skolehuset var jeg helt sikker på at "Der var det!!"
Jeg hadde tross alt ikke vært der siden vi flyttet derfa og inn til storbyen igjen da jeg var 5 år, så jeg hadde ikke forventa å huske stedet.
Men - jeg huska fronten på skolestua med inngangsdøra, nabolaget rundt, gårdsplassen.


Et annet sted vi var endel men som jeg ikke husker så mye fra var på gården Hillestad på Skollenborg ved Kongsberg. Hvem vi besøkte der er jeg usikker på, her var jeg yngre, kun 2-3 år gammel.

Jeg har et bilde derfra og som det alltid har vært mye snakk om i familien; bildet med den lille jenta og de store melkespannene.

Jeg har også et bilde av noen kuer og kalver derfra så det var nok noe melking på gang, derav disse spannene.

Artig med disse barndomsbildene og jeg har prøvd å finne ut av hvem og hvor de er tatt.
Når man ikke har en eldre generasjon å spørre lenger så får man prøve å finne ut via andre kanaler.

Likevel - jeg har nok som de fleste andre endel bilder jeg aldri kommer til å finne ut av.

onsdag 7. mai 2008

Nå er sommern her!

Trær og blomster og andre buskvekster har virkelig eksplodert den siste tida - ja jeg vil nesten si den siste uka! Helt utrolig!
Så da jeg så at det store villmorelltreet vårt mot naboen sto i full blomst måtte jeg bare ta et bilde - i år også.

Det er sjelden spiselige moreller på dette gamle treet - høyt henger de og! Så det er nok mest skjærefamiliene som holder til rundt her som koser seg med bærene - som stort sett er bare stein og skinn, lite frukt på de.

Men flott å se på i den korte blomstringstida!

Staudebedet mitt har også blitt fint allerede - blomstene der har absolutt våknet til liv.

Da er det kun blomsterkassene som ikke har fått sitt enda - men det fikses nok i pinsen tenker jeg.

Det var en liten vår/sommerhilsen fra nordre Vestfold.

tirsdag 6. mai 2008

Nybegynnerkurs dag 4

I går hadde vi den 4. av 5 kurskvelder for nybegynnere.
Laila hadde forfall så Torill og jeg måtte klare oss aleine. Det gikk helt greit det - for det var vi 2 som skulle legge fram tingene våre, men det mangla lissom noe da ;)

Kveldens tema var:

Torill hadde lagd en presentasjon over det å få organisert og samlet slektsinformasjon. Fordeler med å bruke et program framfor "skoesker".
Så er det jo valgets kval da - hvilket program skal jeg velge?? Her oppleves vi nok litt vrange, siden vi ikke kommer med klare svar på dette. Grunnen er at DIS-Norge ikke har økonomiske interessert for noe program og at vi ikke vil bli tilknytta et enkelt program. I stedenfor henviser vi til en test som ble gjort - resultatet av testen ligger på DIS-Norges web, så kan man jo se litt der.

Der er det også nevnt 3 programmer man bør unngå, og det hjelper jo til med valg av program.
Hun snakket også litt om hva slags informasjon man kan registrere i et program og om hvilke brukergrupper som finnes i regi av DIS-Oslo/Akershus, med møter i Slekstforskernes Hus.
BK og TMG er vel etablerte med sine grupper og Legacy er i startgropen.

I kveld er det kun 2 slektsprogrammer som kommer fram i lyset - nemlig BK og Legacy som vi 2 bruker. En av deltagerne viste oss også litt Embla.

Torill var først ut med BK og viste oss hvordan hun registrerer fra kirkebok - helt grunnleggende ting.
Så etter en rask kaffekopp så var det min tur - jeg viste omtrent det samme i Legacy.
Torill og jeg har ulike måter og gjøre dette på - og det syns jeg var bare flott! For da fikk deltagerne se at det slett ikke er noen fasit på hvordan man registrerer.
Den største forskjellen var nok hvordan vi registrerer kilder.

Vi fikk også se at disse programmene er ganske ulike å jobbe med så her må man bare gå for et som faller i smak både vedr. brukergrensesnitt og de funksjonene programmene har.
Det viktigste er å velge et program som takler GedCom bra sånn at man enkelt kan skifte program.

Så lykke til folkens og velkommen den 19. mai til siste kurskveld!
Da MÅ vi få tatt et gruppebilde!

torsdag 1. mai 2008

60-årsjubilant og slekta!

I går var jeg og gubben, sammen med Anne-Lise og gubben, hos en 60-årsjubilant. Jubilanten var Bjørg (våre gubbers søster). De var en søsken flokk på 6 - slekta deres vet vi selvfølgelig "alt" om.

Jeg lurte veldig på - hva gir man en 60-åring som har alt??
Flott hus og hage, hytte på fjellet...u name it...

Så fikk jeg et tips en dag på DISchat (mitt annet hjem...hehe) fra Borgny. Hun hadde lagd en anetavle til en sådann jubilerende. Og jeg tenkte - midt i blinken!!
Anne-Lise og jeg har jobbet med både vår egen og våre gubbers slekt i flere år - ja det var vel gubbeslekta som starta det hele.

Så visste jeg at NSF har noen prydtavler de selger - 5-generajoners og 7-generasjoners.
Jeg tok en rask sjekk i slektsbasen min og fant ut at den minste av de tavlene hadde vi nok til, 5-gens rund baut! Rigtignok ikke med datoer/årstall på de eldste - men navn hadde vi.

Så var det skrivinga da - tenke tenke... Jeg pleier å si at jeg skriver penest digitalt - håndskriften min er ikke av den peneste. Men så kom jeg på - datteren her, Nina, skriver jo prydelig - og trenger litt kronasje i blandt. Hun er vel ikke så veldig opptatt av slektsforsking - mer litt sånn høflig interessert.
Jeg kunne jo spørre - og jo da...helt iorden!
Så da var det bare å sette igang!

Her er gubbens anetavle
Først gikk jeg gjennom alle navnene på de 5 generasjonene som skulle med - prøvde å oppdatere noen datoer. Deretter lagde jeg en kladd, før Nina kom hit sist helg og starta på skrivinga.
Resultatet ble kjempeflott!!

Jeg lurte litt på hvordan dette ville falle i smak hos jubilanten - men det var helt ubegrunna! Det virka som den falt i god smak - og ble til tider et samtale-emne rundt bordene. Det ble litt snakk om navn og navnetradisjoner - tror at gubben til jubilanten ble ørlittegrann misunnelig!

Den får seg nok en hederlig plass i kjellerstua eller på et gjesterom tenker jeg.

Gratulerer så mye med 60-årsdagen, Bjørg!!