mandag 29. september 2008

Her jobbejobbes det!

Ja her sitter vi da - mor og datter...og jobber...

Stedet er kursrommet i Lakkegt. Nina sitter nå med et oppdrag; utfylling av en av NSF sine flotte prydtavler. Den skal brukes som gave så derfor er det ekstra viktig at håndskriften er pen og at det ikke skrives noen feil!
Så jeg sitter på bordet ved siden av med mitt stille som en mus!! Hyyysj!!

Jeg sitter nå med mitt - det vil si ikke helt "mitt" heller...
Her ser du ca halvparten av kassene vi skal fylle med DISputten - med ferdig påklistra adresselapper. Ikke det mest givende kanskje, men for å få denne blekka ut til folket må det jo gjøres. Det er egentlig en jobb Nina har påtatt seg, men siden jeg likevel må være her så hjelper jeg til litt.

Så her er jeg da - in action!! Må innrømme - jeg syns det ble en fin putt jeg. Men nå - klistre klistre lime putte i røde kasser!

Og hvor mange er dette snakk om trur du?
Joda - hele 1918 stk!! Så her er det bare å jobba på :)

lørdag 27. september 2008

På DIS-tur til Utvandrermuseet!

I dag var det tur til Norsk Utvandrermuseum på Ottestad med DIS-Oslo/Akershus. 30 spente turdeltagere møtte opp og bussen startet fra Oslo S, var innom Jessheim og plukket opp noen der før turen bar nordover. Med Laila som reiseleder og Terje som sjåfør fikk vi en hyggelig og trygg tur oppover.

Vel framme var det satt fram kaffe og biteti til oss, og Torill kunne starte med foredrag om sin USA-tur i sommer. Det ble et flott foredrag med masse bilder - fra hennes møte med bygdelag "over there". Her kan du se et blogginnlegg hun skrev med endel bilder. Artig å høre Torill!

Deretter var det lunsj, deilige snitter med kaffe attåt. Her var det bare å forsyne seg.

Skimter jeg en Neil Young-rygg der tru?? Kanskje vi var på samme konsert i Spektrum i sommer...hehe

Nuvel - utflukten vare det vel jeg skulle fortelle om nå...

Etter maten fikk vi en guida tur ute for å se på det de hadde av gamle bygninger som i sin tid ble bygd av norske emigranter i statene.

Jeg legger ut litt forskjellige bilder under her:
Her er det en tømmerstue kalt Normannhuset. Utvandrermuseet skriver blandt annet:
Huset kommer fra Norman, et av de første norske settlementene i det som i dag er North Dakota. Dette var Norman-settlementet, grunnlagt i 1871 langs Sheyenne-elva sørvest for dagens Fargo.


Her et bilde inne fra Normannstua - gutta er klare med kameraer!







Så gikk vi videre, var også innom et gårdstun med Gundersenstua hvor vi også så Lindahl kornkrybba som ble brukt til å oppbevare korn og maiskolber.

Til slutt fikk vi se en typisk Utvandrerkirke som du ser her.

Etter omvisningen ute var det inn igjen og vi fikk gå innom et velfylt bibliotek - her var det mye spennende stoff!

Så for oss som har utvandra slektninger er det vel verd en tur!

onsdag 24. september 2008

Jeg fant jeg fant!

Da sitter jeg her på toget innover til Oslo og fant ut at jeg måtte skrive litt om gårsdagen. Den ble tilbrakt på SAKo (Statsarkivet på Kongsberg) sammen med genvenn Laila. Vi har vel tilbrakt timer og dager her for noen år tilbake, på leit etter felles Buskerud-slekt – men denne gangen skulle vi jobbe med hver våre ting. Vi benka oss ned på stamplassene våre og satte i gang.

Funn i arkivet
Gårsdagens arkivbesøk brakte meg funn av direkte aner! DET er lenge siden, og noe jeg nesten ikke trudde jeg ville oppleve mer etter å ha jobbet med slekta i flere år. Det har blitt mindre og mindre slektsforsking og mer og mer forening de siste par åra, så dette var gøy!

Jeg fant også andre ting, bl.a. et skifte jeg ba om originalen til og som viste meg opplysninger om gjenlevende barn. Supert!

Stamtavle
Så tok jeg tilfeldigvis et søk i bibliotekbasen på arkivet etter slektsnavnet Blichfeldt. Jeg regna vel ikke egentlig med å finne noe nytt – men jommen! Der kom det opp: ”Stamtavle over familien Blichfeldt”. Den befant seg ikke i bibliotekets hyller på lesesalen men måtte hentes opp fra magasinets gjemmer. Det som kom opp var en tynn flis av en bok, kun på 22 sider. Den ble gitt ut i 1871 i Randers (Danmark) skrevet av Lauritz Blichfeldt. Spennede!! Det var nesten så jeg ikkevåget å åpne den – jeg så jo raskt at dette var gamle saker! Innholdet var ikke desto mindre spennende – her var det ramsa opp navn og datoer fra sønnen til han som regnes som stamfar på Blichfeldtlinja! Heldigvis hadde jeg med kamera…tenkte jeg. Joda – med flatt batteri …snufs. Men Laila hadde jo – så da tok hun bilder og jeg bladde. Dette skal nok gås nøye gjennom!

Aner fra Telemark
Så var det anene da… Joda – jeg manglet litt bakover på noen av mine 3xtipper – disse var fra Bamble i Telemark. Jeg plukka fram bygdebøkene derfra – og etter en del leting der fant jeg videre bakover på begge sider av mine 3xtipper Ole Trondsen fra Rønholdt og Anne Isaksdatter fra Rosland i Bamble (foreldrene til min tipptippoldemor Oline Olsdatter)! Jeg fikk kopiert opp noe av det fra boka, men fant fort ut at her var det henvisning til flere gårder så det var bare å se å få lånt disse bygdebøkene. Likevel – noen bygdebok-kopier dro jeg hjem med – nok til å kunne søke videre i folketellinger og kirkebøker.

Og for at dette ikke skal være FOR enkelt så heter selvfølgelig både moren og svigermoren til min 3xtippoldemor Anne Isaksdatter det samme; Aslaug Jensdatter. Den ene født i 1744 og den andre i 1757. Her er de begge i FT 1801 på henholdsvis Rønholdt og Rosland – så tunga rett i munnen når jeg søker videre etter dem!

tirsdag 23. september 2008

Høsten er over oss!

Ja enten vi vil eller ikke - nå er definitivt høsten her. Vi merker det på gradene - og vi merker det på vegetasjonen.

Høstlige farger!
På bildet her er det et lite tre jeg gikk fobi på Sandaker denne uken, det lyste helt nydelig av rødfarga blader mot klar blå himmel! Helt fantastisk å se!

Inneaktiviteter
Med høsten følger også litt mer inneaktiviteter enn om sommeren. Bibliotekbesøk for eksempel. Kurs og møter. Og snart Slektsforskerdagen. Og ikke minst - arkivbesøk.

SAKo - StatsArkivet på Kongsberg
Dagens utflukt er nemlig en sådan - Statsarkivet på Kongsberg er dagens mål. Der blir dagen i dag tilbragt med genvenn Laila - hun skal gjøre sine ting så ender vel jeg opp med å gjøre våre...hehe
Evt kan jeg jo gjøre mine ting da - jeg har masse slekt i alle de 3 fylkene som dette statsarkivet omfatter: Buskerud, Vestfold og Telemark.

Så får vi se om dette bringer meg noe mer opplysninger - eller kanskje ikke? Da ble det ihvertfall en hyggelig tur er jeg helt sikker på!

Ses på Kongsberg Laila!

fredag 19. september 2008

Fugleliv i elva


Svanedans!
Da jeg kom til Oslo i dag morres stoppa jeg opp litt på Vaterlands bru - en av de mange bruene over Akerselva. For der nede i vannet svømte det et par flotte hvite svaner, midt blandt stokkender og andre fugler. Da var det fram med kamera! Knipse knipse!
Resultatet ble ikke allverden syns jeg - de var litt for langt unna.

Dette skriver Wikipedia om Vaterlands bru:
"Vaterlands bro er en bro over Akerselva i Oslo sentrum. Broen forbinder gatene Brugata og Grønland, og strøkene Vaterland og Grønland.

Broen ble bygget i 1654 og ombygget i 1830-årene. Inntil da var all trafikk til det nye Christiania øst- og nordfra henvist til broen ved Kongens mølle (se Møllergata). Vaterlands bro var hovedinnfartsåre til byen fra nord og øst frem til byggingen av Nybrua i 1827."


torsdag 18. september 2008

DIS-møte med emigrasjon som tema

Da er høstens 2. medlemsmøte denne høsten i gang. Denne gang i Vestfold selvfølgelig.

Først ute var Willy som refererte fra de svenske slektsforskerdagene i Sverige - Malmø var stedet denne gang. Da han startet sin powerpoint-presentasjon - satt jeg litt svett her, for jeg visste han hadde noen litt uheldige bilder av meg...puh Men det gikk bra det og.


Så tok John ordet og viste oss en flott presentasjon med tema Emigrasjon - hvordan reiste de - hvem reiste - hvordan ble det da de kom over. Presentasjonen Utvandrerliv var utlånt av Norsk Utvandrermuseum for anledningen. Jeg tok et bilde av startbildet - et litt dårlig bilde, men legger det likevel her.


Da ble det annonsert kaffepause med litt å bite i, og da går alltid praten lett og ledig. Den sosiale biten er ikke minst viktig på disse møtene. Og med 29 fremmøtte så blir det en passe stor gjeng for å få prata med de fleste.

Etter pausen var det SOAS Torill sin tur. Hennes foredrag "DIS-Norge nå og veien videre" er nå i gang - og alle lytter og følger med. Veldig bra med at folk sentralt kommer på disse møtene og snakker forening. Dette er nok ting som det menige medlem ikke tenker så mye på.

Her ser vi damen i aksjon - foran konsentrerte tilhørere

tirsdag 16. september 2008

Åpent slektshus på Jessheim

I dag dro jeg ikke sørover mot Holmestrand etter jobb i Oslo, men tok veien nordover til Jessheim. Grunnen er åpenbar - det ble arrangert åpent slektshus i regi av DIS-Oslo/Akershus Øvre Romerike. Formen er et helt uformelt møte hvor folk kommer når det passer - noen med spørsmål og andre for å jobbe med egen slekt.

Her er Vidar i full gang med å hjelpe Geir

De fleste hadde med sine bærbare PCer - andre med utskrifter og notatblokker.
Jeg dro oppover sammen med Laila, men både Vidar og Torill kom og hjalp til. Og flere andre.

Dette ser ut som en gruppe som har fått fotfeste - det er flott med lokal aktivitet!

Stå på videre på Øvre Romerike!!


Her ser du oppmøte - masse folk!

tirsdag 9. september 2008

Laaang dag i dag...

Dagen i dag starta litt pesete - togtrøbbel da jeg kom til Drammen. Selvfølgelig var "mitt" tog ikke bare forsinka - men innstilt! Så da var det bare å sette seg pent ned og vente på neste.

Jeg kom meg da på kontoret etterhvert, om enn litt forsinka. Jaja...sånn er det å være pendler.

Dagen i dag har dreid seg endel om Slekt og Data - forberedelser til neste utgivelse. Håper vi klarer tidsfrister! Det ser ikke så galt ut faktisk.

Jeg var også med på befaring i dag - på Høyskolen i Oslo der årets Slektsforskerdag i hovedstaden skal være. Arrangementet har vært der tidligere og, men ikke på samme sted som i år. Tror dette blir veldig bra! Mye mer åpent enn der vi har vært før. Laila har skrevet mer om det her.

På hjemmefronten har det vært litt teknisk å holde med på i det siste, litt mer enn jeg setter pris på. Jeg tenker på hjemmePCen - den stasjonære. I morgen går nok mye av dagen til å gjort den klar sånn jeg vil ha den, med dertil hørende programvare.

Men den har det fint da, den stasjonære - fått seg eget rullebrett til og med! Veldig greit for meg ihvertfall...hehe

lørdag 6. september 2008

Kraft-kafe igjen

Da sitter jeg på toget nordover igjen, som jeg også gjør de gangene jeg skal på jobb på DISkontoret.

Denne gangen er det ikke kontorjobb jeg skal til men på en samling med de som har engasjert seg i registrering av KraFT1923 (Folketelling Kristiania 1923). Se omtale av proskjektet her.

Det er Laila og jeg som møter fra supportsiden, så håper vi på at det kommer endel folk som vi kan hjelpe i gang, eller hjelpe videre med registrering.

Foruten support er jeg også selv med på selve registreringsarbeidet. Akkurat nå er jeg på siste bolig i den bunken jeg har, et hospits i Fred. Stangsgt 33 på Frogner. Folk fylte jo ut disse skjemaene selv så her er det mye forskjellig skrift å jobbe seg gjennom. Spesielt på dette hospitset hvor hver eneste innføring har ulik skrift av mer eller mindre kyndige folk av skrivekunsten.

Legger ut et eksempel under her:

torsdag 4. september 2008

Sjekk denne!

Her er gutten sin tenker jeg - små talenter kan blir store stjerner!
Kanskje det var sånn det hele startet?

Denne fikk jeg av Hege før i dag - helt skjønn!!
Takk Hege ;)

tirsdag 2. september 2008

Tilbake til hverdagen...

Etter en laaaang helg i Malmø på de svenske slektsforskerdagene har hverdagen kommet tilbake.

Vi rakk akkurat siste ferga fra Moss til Horten, vi som skulle til Vestfold. Vi hadde vel omtrent hele ferga for oss sjøl så det var stille og rolig der. Hehe...
Jeg var vel hjemme sånn i 1-tida på natta...etter at John frakta meg hjem fra Horten. Tusen takk John...du er jommen grei!!

I dag var jeg så tilbake på kontoret og Mette måtte passe fortet i nesten 1 uke.

På slutten av dagen i dag var det møte i KraFT1923-gruppa, og nye planer ble lagt.
Gleder meg til dette er på nett!
Kult for alle registratorer og korrekturlesere å se frukter av all jobbinga som er gjort.

Førstkommende lørdag blir det KraFT-kafe og vi får vel satt igang noen nye håper jeg.