tirsdag 30. desember 2008

Spektakulært!

Da vi kom hjem i ettermiddag var det et helt fantastisk syn som møtte oss på himmelen.
Sier ikke mer jeg...sjekk dette bildet!! TV2 beskriver dette fenomenet her


Det kurses i OA!

En av mine jobber i DIS-Oslo/Akershus er å administrere kurs som blir arrangert.
Her er det snakk om kurs i slektsprogrammer, slektsforsking, emigrasjon, bildebehandling osv.

I 2008 har vi arrangert følgende kurs:
  • Brothers Keeper
  • Slektsforsking
  • Photoshop Elements
  • Emigrasjon m utflukt til utvandrermuseet
På disse 4 kurstypene er det tilsammen 123 unike personer som har deltatt på kurs. Siden noen har deltatt på flere kurs har vi totalt hatt 153 kursdeltagere.

Av disse 153 kursdeltagerne er fordelingen på de ulike kurstypene som vist i grafen under her:


For også å ta med fordeling på antall kursdeltagere på hver type kurs (som egentlig er mest interressant) så er den:

Brothers Keeper
71
Slektsforsking
57
Emigrasjon 11
Photoshop Elements
14

Dette syns jeg er virkelig bra - spesielt at vi har hatt så mange som 57 personer på nybegynnerkurs i Slektsforsking! Vi har altså fått satt i gang 57 personer med denne flotte hobbyen. Og ikke minst - aktivitet genererer medlemsvekst og holder på de vi allerede har!

Så håper jeg at 2009 blir enda mer aktivt på kursfronten i hele DIS-Norge!

fredag 26. desember 2008

Emigrant-slekt

I dag fikk jeg julehilsen fra Roland. Han er den nålevende slekting over dammen som jeg har mest kontakt med. Han er sønn til min grandtante (farmors søster) på 101 år og som emigrerte i 1923.
Solveig, som jeg har skrevet om her og her.

Det Roland skriver er spesielt artig for meg som driver med slektsforsking, det er faktisk litt historikk om hans oppvekst dette. Som liten var han modell for et mosaikkbilde som ble montert i en togstasjonshall i Ohio, i Cincinnati hvor han senere bosatte seg.
Jeg siterer deler av vedlegget han sendte med:

When Roland was a baby in 1932, his mother Solveig took him by subway from their Brooklyn, N.Y. home to a Greenwich Village studio for a 6-day stint as a model (for $4 a day). There he was sketched for a mural by a famous artist for a new train depot being built in Ohio.
Her ser du lille Roland
bli båret på armen.
Dette er et mosaikkbilde
bestående av 8000 glassbiter!

As an adult in the 1960s, Roland moved to Cincinnati for work and Solveig reminded him about his image inside the rotunda at Union Terminal Ñ which was nearing the end of its years as a passenger rail station. The rest is history. The once-doomed train station was saved from the wrecking ball by the people of Cincinnati. It has a new life as Cincinnati Museum Center and now houses collections & exhibits of three museums and an Omnimax theatre.

In 2008, the landmark Art Deco building’s 75th Anniversary was grandly celebrated. Roland was recognized for his special connection - and invited to take part in official celebrations.

Her ser du stasjonshallen hvor det store mosaikkbildet er.
Pilen viser hvor bildet med Roland er:



Skikkelig artig å få ta del i denne historien!

lørdag 20. desember 2008

Nissekroken min

Det nærmer seg jo jul nå (sies det) så da har jeg pusla litt med slike ting i heimen. Juleforberedelser som sådan har det blitt dårlig med i år med oss 2 influensasyke.
Men litt må jo gjøres for å få litt julestemning.

Det første jeg gjorde i dag var å få litt lukt av røkelse i stua - DET gir meg julestemning. Så - var det å få fram juletreet, som nå står klar til pynting.

Så var det julepynten, noen duker må på plass der de hører hjemme - og nissene...de må jo på plassene sine de og. (Så de føler seg trygge)

Her er et bilde av nissekroken min, hvor jeg samler nisser fra kreti og pleti. Noen har jeg lagd sjøl, noen er fra ungene og andre nisser har ligget under juletreet.


Så bare måtte jeg finne fram et bilde fra flere år tilbake. Nemlig bildet av det tradisjonsrike Bjørne-bakte pepperkakehuset som alltid var på plass her. Tradisjonen tro så ble det lagd før Ninas bursdag (15. des.) og alltid fortært på Eriks bursdag (26. des). Stor stas begge deler! Men nå har vi ikke hatt denne tradisjonen på flere år - savner den litt jeg.

Et høydepunkt er dessuten at Nina kommer hjem til jul likevel (fra Spania) - noe hun først ikke hadde planer om. Så da blir vi fulltallig på julaften likevel!!

Da gjenstår det bare en ting - jeg vil ønske alle lesere av denne bloggen

En riktig GOD JUL og et godt NYTT ÅR!!

tirsdag 16. desember 2008

Gravminnebasen er super!

Siden jeg er nede for telling for tida så får man gjort litt andre ting enn ellers. Utrulig kjedelig å sitte her med feber/hoste egentlig! Uten å orke no særlig mer enn å sitte eller ligge...jaja

Her en kveld hjalp jeg Hege med noen søketips til Gravminnebasen som er en flott tjeneste hos DIS-Norge. Til denne basen kommer det flere og flere lister hele tida - både med og uten bilder - så følg med følg med!

Hege hadde ikke søkt der enda...så det var virkelig på tide syns jeg! Men vi får vel ikke forlange for mye av disse ferske medlemmene...hehe
Ihvertfall - hun fant blandt annet bestefaren sin - i Oslo - pluss flere andre slektninger.
Og ble nok bittelitt gira for å si de mildt ;)

Et godt søketips går på å søke på kombinasjonen fornavn/fødselsdato - et tips jeg har fått av Laila (tusen takk slektning!!) Dette er spesielt nyttig ved kvinner man ikke vet etternavn på som gift - men kun pikenavnet. Senere kan man søke opp gravstedet med opplysninger om Felt, Rad og Gravnr - og på den måten få opp flere som er gravlagt i samme grav. Kanskje man kun har fornavnet eller etternavnet på ektemannen? Da kan man få hint om hvem denne jenta gifta seg med med datoer og det hele.

Ihvertfall - Hege fant sin farfar der, samt flere andre slektninger. Det ble en sein kveld på henne trur jeg!

Så - jeg tenkte i går - at jeg skulle gjøre det samme! Jeg hadde et navn jeg ville søke på - dattra til min oldefars søster. Jeg hadde kun hennes manns etternavn, ingen datoer på ha - unntatt ca fødselsår. Hun jeg søkte opp hadde jeg mer på - pikenavn og fødselsdato.

I eksempelet mitt ser du hva jeg søkte på.
Her holdt det med hennes fornavn (Ragne) og fødselåret! Og bingo! Der kom damen fram. Og med dette både døds- og begravelsesdato samt gravsted. Ektemannen ligger gravlagt i samme grav så da fikk jeg datoer og navn på han og.

Man er selvfølgelig ikke like heldig hver gang, men her slo det altså til ved første forsøk. men dette skal jeg nok gjøre mer nå - har endel aktuelle jeg kan søke på

Så bruk Gravminner for alt det det er verd! Super tjeneste!

lørdag 13. desember 2008

Ragdolls i Horten

I går var jeg en tur i Horten. En litt sein tur til Horten igrunn.
Saken var at Hege, som også er DISer (selvfølgelig), skulle med bandet sitt til Saxon King i Horten.

Egentlig skulle jeg ut med klubbjentene mine og spise julemiddag i Oslo, men da dette ble avlyst var jeg ikke sein om å tenke på Horten og Ragdolls i stedet.

John og Willy skulle også dit så da gjorde jeg avtale med dem - de skulle holde av plass til meg. Og plassen var holdt av - lille meg fikk sitte mellom disse 2 lange herrer - jeg burde hatt med pute!

Bandet gjorde en forrykende opptreden med kjente låter!
Jeg kosa meg virkelig!

Her ser du bandet - ihvertfall 4 av dem. Organisten ble desverre ikke med på bildet.
Hege syngedame, Halvard på bass, Runar på slagverk og Jørgen på gitar.
Foto: John L.

torsdag 11. desember 2008

Velkommen Ingmar!

Da vil jeg få ønske nok et fast innslag på DIS-chat velkommen som blogger!

Nemlig sjømannen vår - Ingmar - som ferdes på de 7 hav sånn innimellom.
Velkommen i klubben, Ingmar!!

søndag 7. desember 2008

Kurshelg med sammentreff!

Nå lir det mot slutten av årets siste nybegynnerkurs for DIS-Oslo/Akershus.
Disse kursene er det TorillJ, Laila og jeg som har, noe vi har utviklet vår form på nå.

Nå har Laila og Torill blogget om disse dagene og innholdet, så det skal jeg holde meg unna.

Men - en artig ting med denne kursgjengen var en dame som kom bort til meg og lurte på om jeg var meg ;) Og jo...det er jeg da, sa jeg??
Så kunne hun fortelle at hun hadde vært min lærer på barneskolen (Abildsø skole)! Kun i matte da, så jeg husket jo ikke henne... Hun hadde også vært med på leirskolen vi var på i 7. klasse.

Min mor var også lærer på Abildsø skole så da ble det endel snakk om dette, og litt om andre lærerkolleger. Jeg fikk Laila til å ta bilder av oss, for min del skal jeg ta det med til min mor - og Gerd skulle ta det med til andre tidligere kolleger hun fortsatt har kontakt med.

Litt av et sammentreff!!

Ja her er vi da foran noen av bøkene til NSF, Gerd og jeg - fotografert av Laila.

lørdag 6. desember 2008

Kurshelg i SFH

Ja, da sitter man på toget sitt igjen da en tidlig morgenstund...og det på en lørdag!

I dag og i morgen har vi siste nybegynnerkurs i SFH dette året og det kommer 13 håpefulle og lærevillige elever.

Vi starter ikke før kl 9 men for å rekke det jeg skal før kurset starter må jeg ta dette toget som er i Oslo kl 07.30. Litt i tidligste laget, men sånn er det når man bor der ute i provinsen...

Så - ha en god dag!

fredag 5. desember 2008

Så har vintern kommet...


...denne gang for å bli en stund trur jeg.

Måtte bare ta et bilde av dagens utsikt - altså det jeg ser ut av et ikke direkte nypussa vindu fra hulen min...hehe

Utråkka hvit snøflate er jo fint å se på da - bare det ikke er sånn der jeg skal kjøre eller gå! :)

Og ikke minst snødekte trær...flott å se på :)

Kursrommet i Slektsforskernes Hus

Som jeg vel har sagt ca tusen ganger før så arrangeres det kurs og brukermøter i Slektsforskernes Hus (SFH) i Lakkegt 21, der DIS-Norge har sitt kontor.
Det tar tid å få klargjort ulike ting - og dette kursrommet er på ingen måte noe unntak.
Det siste nå er at det har blitt kjøpt inn endel bord - bord som på en enkel måte kan klappes sammen og som ikke ruver så veldig.

Så i går kom Laila innom for å få satt opp bordene og rydda litt i kursrommet så alt er klart for helgens nybegynnerkurs. Hun styra for det meste aleine med det (stakkars) - jeg var jo på jobb og hadde litt ting å gjøre der. Legge ut nyhet feks (så du det Torill?) hehe. Men jeg hjalp henne jo litt da, dette nybegynnerkurset vi skal ha er det jo Torill, Laila og jeg som har i regi av DIS-Oslo/Akershus.

Joda - jeg var vel en "litt" iherdig hjleper - ihvertfall greide jeg å få velta et brosjyrestativ som datt med brask og bram! Tenker bibliotekbesøket skvatt en smule...puh Da var det bare ned på knær og plukke opp da...plukke plukke brosjyrer...

Nuvel - sluttresultatet ble jo veldig bra da! På lørdag får vi testa ut kursrommet - da kommer det 13 ivrige og lærehungrige på nybegynnerkurset!

Så her ser du kursrommet ferdig satt opp med bord og stoler - og en megafornøyd OA-leder!

Velkommen til kurs og brukermøter i SFH!!

onsdag 3. desember 2008

Biblio-jobbing

Etter en laaaang dag i Oslo i går var jeg igrunnen klar for en fridag i dag...men det ble bare fri helt til kl. 10 i dag morres....eeeh...formiddag kanskje? Da fikk jeg nemlig telefon fra Kari på biblioteket - de var litt i beita i dag pga sjukdom. Så lenge jeg har fri og ikke har andre planer syns jeg det bare er hyggelig med en dag på biblioteket egentlig.

Så jeg fikk i meg frokosten litt kjapt, fikk årna meg og dro ned til lilleby sånn at jeg var der til kl 11 når dørene åpnes sånn på en helt vanlig onsdag ;) I dag skulle jeg jobbe sammen med Birger, en hyggelig unggutt med "oksering" i nesa (som forsåvidt Nina og har hatt; evt har).

Veldig koslig på biblio altså, men akk sååå stille...
Hyggelig var det da at Hege tok seg en tur innom, hun hadde noen bygdebøker hun ville ha så da bestilte jeg dem. Biblioteket her har et pittelite lokalrom - nærmest en miniutgave av et lokalrom vil jeg nesten si.

Der er det lokalhistoriske bøker, en PC på nett og printer. Så står det en mikrofilmmaskin der inne som nesten ikke er i bruk lenger. Veldig bra at dette lille overfylte bilbioteket avser et eget - om enn veldig lite - rom til lokalhistoriske bøker!
På bildet ser det egentlig ut som rommet er totalt fritt for bøker, men det skjuler seg altså noen bokhyller bak på begge sider av døra.

På denne døra inn til lokalrommet henger det en plakat som kan fortelle at Leif er tilgjengelig 2 dager i uka for de som måtte trenge hjelp til slektsgransking. At det blir fokusert såpass på dette må nok jeg delvis ta skylda for, da jeg begynte å jobbe her for endel år siden var nok holdningen en helt annen. Da ble det nesten ledd litt av når jeg nevnte ordet Slektsgransking. Men etterhvert ble nok dette området tatt mer og mer seriøst - og godt er det!!

Åpen dag i SFH!

I går hadde vi åpne dører i Slektsforskernes Hus. Vi hadde invitert til åpen dag hvor folk kunne komme og se hva dette lokalet kunne by på. Gløggen var varm og sto klar på kjøkkenet, sammen med pepperkaker.

De første ringte på døra litt over kl 12, og utover dagen kom det stadig folk innom. Noen kom for å benytte biblioteket til å lete etter slekt, noen ønsket hjelp til å komme igang eller få hjelp til slektsnøtter, og andre igjen kom innom bare for å prate litt. Ja, en nyinnmelding fikk vi også gjort.

Foruten oss 3 ansatte kom også Håvard (leder NSF) og Laila (leder OA) innom. Håvard fikk satt opp den nye multiprintern vår mot nettverket på kontoret så nå har vi bedre utstyr på printer/scannerfronten. Dette har vi venta på!!

Laila og jeg benka oss ned i kursrommet - så vi tok oss av de som kom inn døra. Det roa seg med besøk ved middagstider - men noen fant nå veien til oss også etter mørkets frembrudd.

De som hadde reist lengst for å komme innom - John (Tønsberg) og Hege Holmestrand) - kom med toget fra Vestfold. Kjempekoslig! Jeg slo følge med dem hjemover og vi tok en tur innom Peppes - en koslig avslutning på en lang dag.