søndag 26. april 2009

Jobbe inne, jobbe ute...

Dette blir en god hjemmearbeidsdag merker jeg!
Gubben er i full igang med kvisteklippern sin.

Vi har en del av tomta som får være som den er, alt "bak muren" er såkalt naturtomt" - men det trengs litt opprydding der et par ganger i året.

Det er bak der vi hadde rådyr i vinter og, de prøvde så godt de kunne å holde kvistene korte - men alt greide de nok ikke ta nei.
Skogbunnen der er full av markblomster som kommer bedre fram uten alle kvistene som tror de skal få vokse seg til store trær.

Så derfor - gubbe med kvisteklipper måtte til i dag!

Og se all hvitveisen som kom fram i lyset da!

Sjøl har jeg holdt meg inne så langt, laster opp ny base til nettsida mi, korrekturleser KraFT 1923, pusser vinduer mens jeg tenker på framtidige utgaver av DISputten, rydder litt i kildene i Legacy...
Så må det ryddes litt i hulen min i dag, i stua og nede i gangen. Jeg venter DIS-besøk i kveld så da må vi jo greie å komme oss fram her!

Ha en god søndag!!

fredag 24. april 2009

Hekseri og trolldomskunster

Det har vært endel framme i media i det siste om hekser og trolldomskunster. Det siste nå er trolldomsbasen som Universitetet i Oslo har publisert på nettet.
Der ligger den på HIO (Høyskolen i Oslo) under Norske Trolldomsprosesser

I Norge var det 307 mennesker som ble henrettet for hekseri mellom 1570-årene og 1695.
I basen beskrives rettergangene fra slutten av 1500-tallet til begynnelsen av 1700-tallet.

De sier selv om trolldomsbasen:
Samlingen av trolldomssaker ved Norsk Folkeminnesamling består av avskrifter av et bredt spekter av rettsdokumenter, lensregnskaper, fogde- og stiftamtmannsregnskaper, domkapittelprotokoller etc. fra 1500-tallet og inn på 1700-tallet. Avskriftsamlingen omfatter ca. 650 av de totalt ca. 900 kjente trolldomssakene fra denne perioden.

Medlemsbladet DIZ som Slekt og Data Vestfold gir ut har også en artikkel om dette.

Nå kan du jo lure på hvorfor dette engasjerer meg?

Joda - gjennom min slektsforskning fant jeg tilbake til Ingeborg Knutsdatter på Økset i Elverum som min 8xtippoldemor. Det var bygdeboka på Elverum som førte meg bakover til Ingeborg og hennes sønn Peder som begge ble anklaget for hekseri og trolldomskunster og deretter dømt til å brennes på bål i det herrens år 1625.

I bygdeboka står hele anklagen pluss rettsaken og en navngitt jury referert.
Når jeg ser på grunnene for anklage kan det virke bagatellmessig i våre dager, men på tidlig 1600-tall var nok dette svært alvorlige saker.
Bildet viser retts-dokumentet fra saken mot Ingeborg.

Jeg kan komme med deler av anklagen her:
For det første var hun blitt angitt av sin egen søster Gunnulf som led samme skjebne tidligere. Det var antatt at heksene sto i ledtog med hverandre, og det var et fast innslag i disse rettsakene at de tiltalte måtte oppgi navn på andre de visste om.
Enda alvorligere for Ingeborg var det at hun også var blitt «avslørt» av sin eldste sønn, Peder Lassesen. Han var blitt dømt til å brennes på bålet 12. januar 1625. Anklagen mot ham må ha vært spesielt alvorlig i myndighetenes øyne, ettersom det ikke var så vanlig å dømme menn på denne måten.
En gang skulle han ha kommet over sin mor julenatta da hun sto og kjernet smør, og siden hadde hun alltid vært ond mot ham. En annen gang hadde de påskeaften sammen ridd til Gitvola, hun på en geit og han på ei purke, etter at ridedyra først var innsmurt med trollsalve som Ingeborg var i besittelse av.
Gitvola var ansett som det lokale Bloksberg.
En annen alvorlig anklage som ble ført mot henne, var at den forrige sognepresten, Laurits Kristensen, hadde beskyldt henne for å ha forgjort hans sønn Morten. Ettersom denne presten døde ca. 1610 forstår vi at ryktene omkring Ingeborg Økset må ha svirret i lang tid før det ble reist offentlig sak mot henne. Prestesønnen Morten har sikkert lidd av en eller annen fysisk eller helst mental defekt. Det var vanlig å tro at slikt skyldtes at det var kastet trolldom over vedkommende.
Ja jeg kunne ramse opp flere lignende anklager som står i bygdeboka, men det blir for mye å gjengi her.
Hele denne historien står i bygdebok for Elverum bind 3 s. 41-44 under gården Økset.
Er du interressert i mer av det som står der kan jo ta en titt!


onsdag 15. april 2009

Fattighuset i Holmis!

En blogg jeg har vært en ivig "følger" på er "Livet i Fattighuset".

Bildet viser Fattighuset før restaureringen starta (lånte bildet deres litt jeg, Marie)

Dette er et utrolig spennende prosjekt i Holmestrand, fullt av pågangsmot og innsatsvilje!

Huset er nå innflytningsklart - selvom det ikke er helt ferdig.
Men - blir man ferdig noen gang egentlig? Med eget hus er det stadig prosjekter på gang, merker jeg...

Dette med fattighuset starta for 4 år siden med at kommunen lyste det til salgs for kr 1,-.
En symbolsk sum altså, som fant veien til 2 unge mennesker som ville satse litt.

Hovedgrunnen til at jeg fatta interesse for dette prosjektet var da jeg fant Fattighusbloggen og innlegget om at det lå en historisk interesse bak å kjøpe huset. Maries oldeforeldre bodde der rundt år 1900 - tenk å få kjøpe, pusse opp og bo i huset til oldeforeldrene sine!! For meg som er ivrig opptatt av mine røtter fortoner dette seg som en drøm!
Dette høres kanskje litt overromantisk ut - men likevel!

Jeg ser jo på bloggen hvor mye nitidig arbeid dette har vært, mange detaljer er tatt hensyn til som dører og dørklinker foruten mange andre grunnleggende ting som ikke engang syns på et ferdig hus. Ja en hemmelig dør dukka opp underveis og!

Her er et postkort fra 1910 med Fattighuset i bakgrunnen og selvfølgelig slekta på plass foran huset.. Artig å ha!

Her forleden kom jeg over et lite filmklipp som ble gjort for noen uker siden, som du kan se her. Ta en titt inn da vel!

torsdag 9. april 2009

Liten - jeg?

Ved prat om folks ulike høyder her en dag kom jeg på et dikt av Inger Hagerup som jeg alltid har likt. Dette er en hyllest til alle oss som ikke har så langt ned til bakken!
Her er kattepusen min
Rina som liten og ny her i huset
Mauren
Liten?
Jeg?
Langtifra.
Jeg er akkurat stor nok.
Fyller meg selv helt
på langs og på tvers
fra øverst til nederst.
Er du større enn deg selv kanskje?
(av Inger Hagerup (1905-1985)


Jeg fant også en versjon på engelsk:

The Ant
Little?
Me?
Far from it.
I am just large enough.
Fill myself completely
lengthwise and across
from top to bottom.
Are you larger than yourself maybe?

søndag 5. april 2009

Siste kurskveld på Rauland

Da har vi kommet til kursdag 4 av innføringskurset Torill og jeg har på Raulandsakademiet.

Det har vært 7 kursdeltagere som vi har blitt godt kjent med, på bildet her ser du dem alle.

Lørdagen inneholdt følgende tema:
  • DISchat
  • FamilySearch
  • Gravminner
  • DIStreff
  • Digitalarkivet
Disse foredragene var godt ispedd med egenaktivitet innimellom og Torill og jeg gikk rundt å hjalp til der det trengtes.

Etter kursaktivitetene var vi i sentrum en tur for å gå innom en utstilling med kunsthåndverk og malerier som Rauland Historielag arrangerte.

Kveldens aktiviteter besto i å vise andre kursdeltagere hva dette kurset har fått innlært, så vi satt med våre bærbare PCer og viste fram ulike nettsider.

Helt til slutt hadde vi en flott opptreden av Sarah Nagell fra Arizona som studerer norsk folkemusikk og i tillegg sto for å ønske oss velkommen hit til akademiet, serverte mat, ryddet og vasket. Men det hun virkelig kan - nemlig å synge/spille norsk folkemusikk var en utrolig flott opplevelse som alle satt pris på!

I dag (søndag) brukte vi til oppsummering, tid for spørsmål og svar på disse, genress, lage slektsbok - for å nevne noe.

fredag 3. april 2009

Raulandskurset dag 2

I dag var den første hele dagen i innføringskurset i slektsforskning som Torill og jeg har her på Raulandsakademiet.

Dagens program har blitt veldig forskjøvet, men vi syns det var viktig å gå etter deltagernes ønsker og behov.
Derfor - innstallering av slektsprogram og jobbing med dette har vi brukt mye tid på.

Dagens temaer ble:
  • Slektsprogram
  • Metoder
  • Skanna kirkebøker
  • Slektsforum
Etter dagens jobbing var vi nede på tunet og var innom en salgsutstilling. Masse flott kunsthåndverk som var til salgs. Det var ikke mange som gikk tomhendt derfra, jeg klarte meg med en liten løper og litt urtekrydder.

På bildet ser du et par av de gamle bygningene på tunet, en låve samt et lite hus. Skikkelig idyllisk i solrikt vintervær og røyk fra pipa!

Senere ble det en god middag, før vi slappet av resten av kvelden.

torsdag 2. april 2009

Raulandsakademiet

I dag forlot jeg lavlandet for å begi meg opp i fjellheimen. Ikke for å gå på ski eller starte påskeferie. Men for å kurse i slektsforsking i Rauland. Jeg forlot min nyutsprugne krokusknopper som har kjempa seg opp gjennom vissent løv og grus!

Så var det Rauland neste!

Da kom vi oss inn til akademiet her på Rauland, dette var jommen langt fra allfarvei!
Førsteinntrykket er bra, vi ble ønska velkommen av en hyggelig jente som snakket en smule gebrokkent. Vi fikk vite at hun var fra USA, fra Arizona.
Så hadde hun funnet fram til krokene her gitt... Hun går i hardingfele-lære så da er nok dette det rette stedet.

Etter å ha innlosjert oss på rommene, spist kveldens suppe - var det fram med PCer for å sjekke nettet. Og jommen - vi kom rett på!

Resten av kvelden er felles informasjon for de kursene som er her, så deler vi oss og kurset vårt starter. Og hvis noen skulle lure på hva Torill og jeg skal kurse i - så jo - dette blir et innføringskurs i slektsforskning! Pussig nok...hehe

På bildet her ser du utsikten fra kursrommet vårt.
Det er et tun her med gamle gamle bygninger, stabbur, låver og annet. Lurer på hva de inneholder!

De reisende...

I går var jeg på medlemsmøte i DIS-OA, på Riksarkivet.
Jeg hadde egentlig ingen personlig interesse av tema, men syns jo det er artig å høre om for meg ukjente områder innen slektsforskingen. Anne-Lise kosta på seg turen og, hennes første besøk på Riksarkivet.

Jeg tok kontakt med min gamle sjef Svein da vi kom opp (som jeg hadde lovet) og han tok seg tid til en rask omvisning på avdelingen KoKo (Konservering og Konvertering) som det het den tiden Laila, Mette og jeg satt der og indekserte de skanna kirkebøkene. Mye var likt, men et generasjonsskifte ang teknisk utstyr var i gang der inne. Spennende!

Tema var: De reisende hvor Kai-Samuel foredro (sitt første faktisk!) Noe han utførte med glans :) Han gikk gjennom de kildene man kan gå til for å finne de reisende, hvordan man kan finne dem i kirkebøker og i andre kilder.

Han kom også med en lenkeliste over nyttige nettsider.

Så var det Bjørn sin tur, han kunne fortelle om historien til de reisende, hvordan de hadde blitt behandlet og sett på opp igjennom tidene. Ikke bare hyggelig det nei, men interessant å høre på!

Jeg telte til 35 oppmøtte, så det var slett ikke dårlig til dette temaet å være.

Jeg hadde fått høre at en til fra lille Holmestrand skulle på møtet, helt ferske Laila. Var litt spent på hvem det var! Bra at jeg profilerer meg med bilde på Slektsforum, for hun kjente meg igjen derfra!

Etter disse 2 foredragene gikk vi opp i kantina for en sosial og hyggelig avslutning med kake og kjeks.

Så bar det hjemover, hvor vi tigga oss til å få sitte på med Laila hjem - takk skal du ha!