onsdag 24. juni 2009

Sommern er her!

Denne uka har sommern innfunnet seg fra sin beste side. Varmen har kommet og solen skinner.
Men sommern fører med seg ting jeg ikke er såå glad for, insekter av diverse slag.
Jeg tenker da spesielt på et insekt som jeg liker spesielt dårlig, nemlig VEPS!! Grøss...


Som om det ikke er nok at den bzzzz'er rundt her i tide og utide om sommern så oppdaga vi i dag et vepsebol oppunder verandataket!! Huff og huff! Får håpe guppen finner en lur måte og tilintetgjøre det...

Selve bolet er et imponerende stykke arbeid egentlig, det er bare det zzzummene som er inni jeg ikke liker!

Nuvel - jeg vil med dette ønske alle en riktig GOD SOMMER!! Selvom min ferie drøyer enda en ukes tid.

tirsdag 16. juni 2009

Borre kirkegård

I dag var jeg en tur i Borre i Vestfold, nærmere bestemt på Borre kirkegård.
Målet for turen var å finne graven til Regina som jeg i vinter oppdaget lå gravlagt der. Det værste er at jeg ikke visste hun var død, men etter å ha leita etter henne i Telefonkatalogen uten å få treff kom Laila på å sjekke Gravminner i Norge - og der ble hun funnet!

Det ga meg nok et lettere sjokk, særlig da jeg oppdaget at hun faktisk døde for hele 6 år siden, uten at jeg har visst om det. Men vi hadde ikke mye kontakt de siste årene hun levde.

Regina kom foreldreløs til Norge fra Tyskland kun 5 år gammel og vokste opp hos en norsk familie.

Vi ble kjent da jeg flytta til Asker og vi gikk på samme ungdomsskole. Mødrene våre var lærere og starta en liten grendeskole sammen som senere vokste seg større, men i starten var det kun disse to.

Noen år senere ville tilfeldigheten at vi jobba i samme barnehage, og kontakten ble gjenopprettet. Vi hadde mye moro i barnehagen med ungene der, jeg husker vi skoja og dansa og sang endel, ja vi spilte litt for dem og. Vi hadde endel sosial omgang og på den tiden. Så flytta jeg til Holmestrand og kontakten ble minimal, men julekort pleide vi å sende hverandre.

Så fikk jeg høre at hun hadde flytta til Horten og vi gjennopptok kontakten igjen. Vi møttes noen ganger men det ble mindre etterhvert. Julekortene fotsatte vi riktignok med.
Men så kom det ikke julekort fra henne, det kan man jo fort glemme så jeg tenkte ikke så mye på det da. Men før sist jul ville jeg altså se om hun kanskje hadde flytta, det var da jeg oppdaget henne på gravminner.

Jeg legger ved et bilde av gravminnet her.

Takk for de stundene vi hadde sammen Regina!

søndag 14. juni 2009

Kulturfestivalen i Holmestrand

Ja da er årets lokale kulturfestival over, og vel i havn antar jeg. Dette er noe jeg hadde gleda meg til en stund, men det ble en meget amputert affære for min del. Med ankeloperasjon for en drøy uke siden sier det seg sjøl hvor mye (lite) jeg orka i år.

Men en ting VILLE jeg ha med meg!! Nemlig Byteaterets forestilling! Det er alltid moro å se hva de tar opp av siste års lokale begivenheter. Som andre år så ble dette og en vellykka affære! Det eneste jeg syns var dumt var at jeg fikk hinka meg på plass litt langt bak og liten som jeg er så fikk jeg ikke se de på scenen så bra :( Det hadde vært ønskelig med en litt skrå bakgård (som de har andre steder jeg vet om) men her var det flatt som en pannekake...hehe

Likevel - revyen hadde de kalt Bøller i bakgårn og den røde tråden var et eiendomsselskap i byen som opptrådte som Olsenbanden...derav bøllene ;)

Ellers fikk jo kommunens administrasjon gjennomgå, alt som har skjedd (eller kanskje ikke skjedd) med Fiskebrygga, brannvakta som snart forsvinner fra byen og mye mer. Og ikke minst: Alle butikkene i byen som har flytta på seg! Jeg har selv måttet gå innom en butikk og spørre - hvor i allverden har fotohandler Flogård gjort av seg?? (Ikke sant Hege...hehe) Det eneste som ikke har flytta på seg er Polet - og det er jo bra!!

Så nå får jeg heller se fram til neste års festival - da skal jeg få med meg mere!

onsdag 10. juni 2009

På flyttefot fra Nes til Holmestrand

Det jeg vil si litt om denne gang er bildet jeg har tatt med her. Det viser en gjeng med 2 voksne med deres hittil 10 barn nyinnflyttet i dette huset på Teien i Hillestad, som nå tilhører Holmestrand. De fikk i tillegg 4 barn til etter de kom dit, så 14 barn ble det tilslutt.
Bildet er tatt i 1917.

Personene på bildet er min svigerfars foreldre (Halvor og Hilda) og hans søsken fra venstre (fødselsår i parantes):
Kristine (1912), Aurora (1909), mor Hilda (1882) med Marie (1917) på fanget, Gunnar (1911), far Halvor (1875) med (Olga) 1915 på fanget, Olaf (1907) og Håkon (1914) (svigerfar). Bak står fra venstre eldstemann Sigurd (1902), Kristian (1903) og Harald Georg (1905).

Senere fikk de Peder (1918) som døde bare 6 år gammel, Martha (1920), Elna (1922) og til slutt Rakel (1924). 14 unger på 22 år! Det står det respekt av! Ikke døde mor Hilda tidlig heller, hun nådde en alder av 81 år.

Denne familien bodde i Nes i Akershus, langt innpå skauene mellom Eidskog i øst, Aurskog i sør og Sør-Odal i nord. Ja området heter rett og slett Skauen, her var det enorme skogsområder med husmannsplasser. Folk her livnærte seg naturlignok for det meste som skogsarbeidere, som også Halvor gjorde.

Halvor og Hilda Guneriussen bodde på husmannsplassen Skillinghaug der Halvor ble født.
Da de flytta fra mer grisgrendte strøk på Skauen i Nes til mer sentrale strøk som Hillestad i Holmestrand het man ikke Guneriussen, men tok navnet etter husmannsplassen, altså Skillinghaug. Og dette etternavnet er beholdt i slekta etter dem.

Halvors bror Gedron var nok en mann med litt mer utfartstrang enn den eldre broren, så etter først å ha tatt en tur over dammen til USA, noen år i Oslo hvor ungene hans ble født - så bosatte han seg i Hillestad. Dette kom etterhvert Halvor for øret, hvor fint og flott det var i Hillestad i forhold til på Skillinghaug langt inni Nes sine skoger. Dette hørtes fristende ut for den barnerike familien!
Så da ble det flytting!

Men - på tidlig 1900-tall var en forflytning ikke fullt så enkel som nå. Da var det å ta med seg det de kunne få med på hest og kanskje ei ku eller to og ta beina fatt. Det mest imponerende med denne forflyttingen er at de faktisk gikk...ja GIKK med hele denne ungeskokken fra Nes til Holmestrand! Riktignok hadde de hest, og kanskje en vogn...men likevel!
Den yngste, Marie, var kun noen måneder gammel!

Vi snakker her om en flyttetur fra Nes, nedover gjennom Oslo og sørover til Hillestad i Vestfold. Med dagens veier med bil er det en strekning på 15 mil.
Vi tok turen opp dit tidligere i sommer som jeg har beskrevet i et tidligere innlegg. Og det var virkelig langt innpå skauene! Det sies også at svigerfar Håkon på 3 år gråt hele veien, han ville nemlig ikke flytte!

Av de 14 barna til Halvor og Hilda er det nå kun 1 igjen, yngstejenta Rakel som dette bildet er lånt fra.

lørdag 6. juni 2009

Folksomt i Holmestrand!

Byen jeg bor i, Holmestrand, er ikke den mest folksomme byen sånn til hverdags.
Det vil si - på dagtid i butikkenes åpningstider er det endel folk i byen, men etter den tid er det vel heller stille. Grunnen til det er nok at det ikke skjer så mye i denne byen på kveldstid, kinoen la ned for flere år siden, ungdomsklubben led samme skjebne og andre evenementer er det langt imellom.

Men - det er noen faste ting hvert år som samler endel folk. Den ene tilstelningen som er helt bankers er julegateåpningen med nissetog som tiltrekker seg hundrevis av folk til byen.

Men nå var det ikke det jeg skulle fortelle om nå på denne sommerdagen.

Det andre arrangementet som tiltrekker seg endel folk til byen er Kulturfestivalen som arrangeres hvert år i begynnelsen av juni. Dette er ikke bare 1 dag eller 1 helg, men en festival som går over hele 11 dager! Et skikkelig både kulturelt og økonomisk løft i Holmestrand! Da tyter folk ut av hus og heim for dette skal vi være med på!
Her snakker vi om kunstutstillinger av ulike slag, fotoutstilling, utstilling på Holmestrand Aluminium museum. Det er talentkonkuranse, blomstertog, danseoppvisninger, lokalt Byteater og konserter med landskjente artister...
Ja jeg kunne ramse opp mye mer men henviser heller til programmet.

I dag var det offisiell åpning av festivalen med dertil hørende blomstertog med korpsmusikk som Anne-Lise refererer flott til på sin blogg.

Jeg legger ved et bilde til som viser litt av folksomheten i byen på en flott dag som denne. (Begge bildene er tatt av Anne-Lise)

All honnør til kulturfestivalkomiteen for dette årlige arrangementet!
Det skaper virkelig litt liv i denne byen :)

Så får jeg håpe at jeg greier å få med meg litt av det som skjer i år også, Byteateret MÅ jeg få med meg ihvertfall!

fredag 5. juni 2009

Fra byvandring til beinet på en stol

Ja ting endrer seg raskt...

Onsdag
...var jeg med på en flott byvandring i Oslo. Den starta ved Nordre Gravlund, tok oss videre mot Gråbeinsletta på Sagene, Sagene kirke, Arendalsgta, Solglimt kafe,
Vøienvolden Gård, nedom Hønse Louisa skulpturen, Myraløkka, Myhrens Verksted, avslutning Oskar Bråtens Plass.

Kjell kasserer ga oss en flott guiding med masse historier, dette var et område han var veldig godt kjent i.

Laila og Greta har skrevet om selve vandringen så jeg henviser bare dit.

Jeg tar med et bilde jeg tok av Sagene kirke.

Torsdag
...bar det sørover ned til Larvik sykehus hvor jeg skulle få fjerna noen remedier som ble satt inn i enkelen min etter et brudd i oktober 2006.

Fredag
...sitter jeg nå her med beinet på en stol, det blir et "krøkkete" liv noen uker framover nå. Jaja...jeg får nå tatt livet med ro litt framover, greier ikke store krumspring nå gitt. Men - operasjonen var vellykket og jeg kjenner ingen smerter så det er jo veldig bra! Remediene fikk jeg med meg hjem i en pose så har jeg et lite minne fra dengang da...hehe

Remedier ja - her er de Ingmar ;)

Til venstre Skruen som jeg tok ut i 2007



Platen og 5 skruer som jeg tok ut i går
1 liten skrue sitter igjen,
så helt skrueløs er jeg dog ikke...hehe

mandag 1. juni 2009

Profilering er viktig!

Ikke DIS-Norge denne gang, men biblioteket i Holmestrand.

Dette biblioteket har en lang forhistorie når det gjelder ønske om nye lokaler. Vi holder nå til i Backergården som er et flott ærverdig og freda gammelt hus fra tidlig 1800-tall, men som ikke passer like godt til et bibliotek anno 2009...

Backergården ble bygget i 1806 og gitt i bryllupsgave til Agathe og Harriet Backers besteforeldre.

Biblioteket holder til i 2. etg (jada - uten heis!!) med kulturkontoret pluss "Backerstua" i 1. etg.

Jeg sier litt om huset i et tidligere innlegg.

Ihvertfall - sist jeg var på jobb der fikk jeg utdelt en T-skjorte pluss et nett.
I knall rød farge!! Så her skal vi syns i terrenget!!

Det har vært endeløse diskusjoner og vedtak fram og tilbake i eninga om nytt bibliotek her i byen. VELDIG mye fram og tilbake har det vært...
Ja diskusjonen går også om plassering, om det ikke burde ligge oppå fjellet "der folk bor". (Ikke helt enig der)

Derfor denne påskriften på T-skjorte og nett.

Noen artikler om temaet:
Tønsberg Blad 2002
Tønsberg Blad 2003
Jarlsberg Avis 2003
Tønsberg Blad 2008
Jarlsberg Avis 2008
Jarlsberg Avis 2008

...og dette er bare en liten brøkdel av alt som er skrevet om byens hete potet...

Så da får fremtiden vise - blir det noensinne nytt bibliotek i byen?
Det burde absolutt bli en lokalitet som var mer tilrettelagt folk som bruker hjul, er dårlig til beins og har dårlig pust...

Uansett nytt bibliotek eller ikke - jeg trives veldig godt på denne arbeidsplassen hvor jeg antagelig har kommunens minste faste stilling - på hele 4% ;)

Frokost i det grønne!!

...skjønt, så mye grønt er det vel ikke her ute på verandaen.
Men - når det er så varmt at frokost kan inntas ute - ja da er livet herlig! Og pinsen har innfridd i så måte!
Vi måtte plassere oss helt inni hjørnet for å få nytte av sola men det gikk jo veldig bra! Så lenge det kun er oss 2 gamlisene så går det fint med det lille runde bordet.

Her har gubben kokt egg, kaffe, stekt baggisser så her er det bare å innta måltidet!

Ha en god dag!