mandag 27. juli 2009

Tomatus gigantus!

Før vi reiste på ferie fant vi ut at vi måtte alliere oss med noen til å passe på et par/tre ting:
  • Fore katter
  • Ta inn posten
  • Vanne blomster
Vi spurte Nina om ikke hun kunne ta seg av dette siden hun skulle holde seg her i byen nå i sommer.

Det første punktet tok jeg som en selvfølge at hun utførte med glans, så dyrekjær som hun er.
Ta inn posten gikk også helt fint.

Så var det blomstene da, der var hun litt usikker på hvordan det skulle gå. Jeg sa at det vesentlige var å få gitt de 2 tomatplantene mine nok vann så de ikke tørka ut før vi kom hjem igjen. Det uheldige var at vi hadde satt de oppå et lite bord og med det uværet som var her så måtte det gå galt. Først blåste den ene ned fra bordet så potta gikk i tusen knas. Nina var heldigvis hjemme da og fikk flytta den over i en annen potte så den fikk i seg litt vann. Når det først hadde skjedd så knakk den andre planta i vindværet! Den var ikke mulig å redde så den gikk heden...jaja...ikke allverden da.

Men den som overlevde har virkelig vokst seg svær! Jeg har hatt mange tomatplanter opp igjennom åra men aldri en så svær som denne!

Den ble kjøpt som en bitteliten plante og er nå ca 1 meter høy! Foreløpig er det kun et par tomater der men den har mange blomster. Spennende å se hva jeg får ut av den!

På bildet ser du Bjørn ved siden av planta for å vise størrelsen. Nå er ikke han så høy da...hehe...så det var kanskje en dårlig målestokk...men likevel...

Likevel - jeg er veldig fornøyd med vannepassern...alle planter overlevde! Takk for jobben Nina :)

lørdag 25. juli 2009

Mitt første cruise

Da har jeg gjort mitt første cruise, hvis jeg ser bort i fra elvecruiset vi gjorde i Ukraina i 2007 som var en helt annen greie.

Jeg hadde vel ikke drømt om at vi noengang skulle på et cruise som dette, men etter en noe sterk oppfordring fra våre reisefeller fra elvecruiset ble jeg overbevist om at dette ville bli kult. Og det ble det!!

Ferden med Azamara Journey gikk fra land til land i Østersjøen: Danmark-Tyskland-Finland-Russland-Estland-Sverige-Tyskland-Danmark. Den største opplevelsen var nok de 3 dagene vi hadde i Russland, i St. Petersburg. Her var vi med på en utflukt fra Azamara den første dagen for å få med oss "must-see", mens de andre 2 dagene gikk vi rundt på egenhånd. Jeg syns egentlig at det å gå rundt på egenhånd å kikke og se er mer moro enn å gå i saueflokk med en guide langt der framme.

Estland med Tallin var og en positiv opplevelse, samt Lübeck i Tyskland. Begge disse byene har en gammel bydel som absolutt er verd et besøk!

Som Laila så fint beskriver i sin blogg var det også litt faglig for oss på denne turen. Både på båten med foredrag av den norskættede professoren Lee Sather som fortalte oss om de norske vikingene som reiste til Russland pluss om skandinavisk emigrasjon, men også besøket vi foretok på Stadtsarkivet i Stockholm.

Alt i alt en flott tur og en ny opplevelse med cruise! Denne formen for ferie er bare helt super i mine øyne, det å ta inn på et "hotell" som flytter seg fra sted til sted mens vi gjør helt andre ting enn å pakke ned og pakke ut og toge/busse rundt.

Her er det masse opplevelser som skal absorberes!

lørdag 11. juli 2009

Rådyr - nok en gang!

Vi fikk besøk av rådyr nok en gang i dag.
Det må være noen veldig fristende buskvekster i bakhagen vår!
Jeg fikk tatt en liten filmsnutt av den denne gang, de er skikkelig søte da!


torsdag 9. juli 2009

90-årsjubileum

Den 1. juli hadde vi en jubilant i familien, nemlig min mor som fylte hele 90 år.

Når man blir såpass gammel har man virkelig opplevd mye.
Hun ble født i 1919 i Frafjord i Forsand kommune i Rogaland, men bodde der kun i et halvt år. Foreldrene hennes var lærere og på den tiden måtte de ta jobb der det var noe å få, så de levde et liv på stadig flyttefot.

I 1922 da hennes søster ble født bodde de på Modum i Buskerud. Senere ble det Hvaler i flere år. Her bodde de i 2. etg på skolehuset der hennes foreldre var lærere. På hennes 10-årsdag opplevde de en tragedie, nemlig at skolehuset brant og alt de eide gikk tapt i brannen. Dette var en spesielt stor tragedie for min mormor som hadde tatt vare på og samlet på bilder fra ungenes oppvekst, og laget album til alle 3 . Hun kom aldri helt over denne brannen.

Mine besteforeldre skilte etterhvert lag så min mormor tok med seg ungene til fastlandet, først til Sarpsborg. Deretter flyttet de videre til Drammen hvor min mor gikk på framhaldskole. Senere ble det Oslo hvor vi bodde til jeg var 14, så flyttet vi til Asker og hun senere tilbake til Drammen hvor hun nå bor på et sykehjem.

Vi hadde lyst til å markere denne dagen med henne og avtalte derfor å møtes til en liten markering på sykehjemmet. Vi troppa opp 9 personer; barn m. feller og barnebarn og hadde en skikkelig hyggelig sammenkomst.

tirsdag 7. juli 2009

Stor honnør til kulturen i Holmestrand!

I dagens utgave av lokalavisen vår kunne vi lese at vi var bevilga tilsammen kr 900 000 til 2 av våre kultur-institusjoner, nemlig Holmestrand Museum og Duun-stiftelsen som ivaretar Olav Duuns forfatterhjem i Holmestrand. Duunhuset fortelles det også om i Digitalt fortalt.

Kommunens websider sier om Duun-huset:
Forfatteren Olav Duun bodde i huset fra 1914 til sin død i 1939, og mesteparten av hans litterære verker ble til her. Første etasje i huset er bevart slik det var i Olav og Emma Duuns tid. Her finnes bibliotek med manuskripter, brev og annet som Duun etterlot seg.

Noen Duun-sitater hentet fra Fylkesbiblioteket i Vestfolds web:

Det var finaste midtsommarnatta, fjella hadde teke på seg slik særskilt ein blåna, og sjøen var svart som botnløysa innunder fjellveggen, og sølvkvit og gullskimrande utover; og tenna ho let så sorgsamt og glad over han.

Du spør meg kanskje om det er godt eller vondt å vera menneske? Veit du kva eg svarar da? Eg svarar ja!

Det vonde drep du ikkje med øks.

Kom i hug at vi er alle medskyldige i alt som hender kring oss.

Å gjift seg, de e akkorat som å sætt seg i siropfate, de; de e allti søtt nok, men du bi sættan der.

Fulle folk er folk det óg


Stor var gleden da det ble tildelt statlige midler til disse 2 institusjonene!!
Jarlsberg Avis skriver om nyheten i dagens utgave hvor de blandt annet sier:

Stor glede

I alt 900.000 kroner er gitt fra regjeringen ved kultur- og kirkedepartementet til det som tidligere het Nord-Jarlsbergmuseene. Pengene skal ifølge en pressemelding gå til istandsetting av Duuns hus (500.000 kroner) og til en tilbakeføring av lokalene til Holmestrand museum i sentrum (400.000 kroner).

Gratulerer så masse til både museet og Duun-stiftelsen!


onsdag 1. juli 2009

God sommer til alle blogglesere!

Her har ferie-roen sunket seg over heimen, og dermed lite med bloggaktivitet.
Jeg tok en runde på tomta vår og fikk festa endel blomster til fotobrikka, legger de ut under her.

Samtidig vil jeg ønske alle en riktig....



GOD SOMMER!!