torsdag 31. mars 2011

Endelig!

Ja faktisk syns jeg det - endelig har kirkeboka med min mors dåp kommet på nett! Jeg snakker da om Digitalarkivets skanna kirkebøker, som er en fantastisk kilde for oss som er interressert i slektsforsking.
Denne har jeg venta lenge på!

Dåpen er fra 1919 så det er ikke snakk om sperrefrist (som er 1930 for dåp) men den har rett og slett ikk blitt avlevert for skanning før nå.

Mine besteforeldre levde et "omflakkende" lærer-liv ihvertfall i årene 1917-1922. Denne perioden fikk de 4 barn, på 3-4 vidt ulike steder: Fredrik Christian ble født 1917 på Eidskog i Hedmark, Sveinung som døde som baby er jeg usikker på, min mor Astri Bergliot som ble født 1919 i Frafjord i Rogaland og til slutt Åse som ble født 1922 på Modum i Buskerud.

Det var ikke flust med jobber på denne tiden så de måtte flytte dit det var jobb og få.

tirsdag 29. mars 2011

Årets første vårtegn!

 Da jeg kom hjem fra en liten bytur til lilleby (Holmestrand) i dag så jeg årets første vårtegn på egen tomt!

Såå herlig å se disse små krokus-knoppene :) Bildet avslører at jeg ikke har fått rakt enda, men krokusen finner vei opp gjennom vissent løv, grus og kvist og kvast.


Ja, ikke at all snøen har forsvunnet enda da, det er fortsatt endel igjen som skal finne veien nedover i flytende form.

Men det har virkelig hjulpet de siste dagene!

lørdag 26. mars 2011

Slekstforskerdag i Byarkivet!

På torsdag denne uka ble det en laaang Oslo-tur på Anne-Lise og meg.
Byarkivet i Oslo skulle ha et arrangement i samarbeid med DIS-Norge og NSF, hvor de fokuserte på foredrag og stands til god nytte for slektsforskere. Og dette ble en stor suksess! Byarkivet nådde en besøksrekord med minst 200 besøk!

Men først ble det en liten tur på oss rundt i området, vi ble anbefalt en rusletur til Grünerløkka. Vi var på utkikk etter noe å spise, dette ville bli en lang dag med lite mat regna vi med så det var best å fylle kroppen med litt næring før vi starta. Vi var nedom Akerselva før vi gikk videre og fant etterhvert en hyggelig liten kaffebar.

Vel tilbake til Byarkivet hadde folk begynt å strømme på!
Foredragene var så godt besøkt at det sto kø med folk i døra inn til kantina!

Min oppgave var å betjene en stand med Kraft1923, registreringsdugnaden vi har gående med Kristiania-Aker Folketelling 1923 som vi er godt i gang med, men flere folk trengs stadig. Det viste seg at de fleste som kom bortom meg ønsket hjelp til søking - men det er jo alltid hyggelig. Vi tar gjerne imot flere som blir med på dette enten med registrering eller med korrekturlesing - meld deg på her: kraft1923@oa.disnorge.no 

I tillegg satt leder i DIS-O/A Carl Birger ved et bord og hjalp folk, det samme gjorde Mette og Marianne fra DIS-Norge og Kari og Rune fra NSF. Så vi var flere som hjalp til og alle var godt besøkt.
Her ser du Marianne som hjelper til med spørsmål

Vi hadde i tillegg en avtale denne dagen, Anne-Lise og jeg. Vi skulle nemlig treffe en 3-menning til gubbene våre som vi nylig har blitt kjent med via Facebook og e-post! Hun dukket opp og satt sammen med Anne-Lise og de skravla og utvekslet informasjon til stor glede for oss alle :)

Som nevnt så var kantina (som ble brukt til foredrag) stappa full, på bildet til venstre ser du et eksempel på det.

Det har vel neppe vært så fullt på Byarkivet noen gang tidligere!

Lars Rogstad hadde et foredrag om "Personhistoriske kilder i Oslo Byarkiv", dette tok han en reprise på i pausen siden det var flere som ikke kom inn på første seanse. Dette kunne jeg godt tenkt meg å fått med meg, men det fikk jeg dessverre ikke gjort. Håper de legger ut foredraget på nettsidene sine :)

Jeg fikk med meg det siste foredraget, Lars fra Riksarkivet fortalte oss om Digitalarkivet og søking der pluss om Kraft-prosjektet.

Alt i alt en vellykket dag!

søndag 20. mars 2011

En flott lørdag!

Formiddagen tilbragte jeg på jobb på Holmestrand bibliotek, en hyggelig liten jobbedag som vanlig. Sjefen var innom og vi snakket om noen planer jeg har i DIS-sammenheng - vi får se om det blir noe ut av det :)

Deretter var det rett til Drammen sammen med Helge og Laila på konsert med Gatesangerne - en konsert de hadde kalt "Rød hane, grå elv".
Sånn til vanlig er det gamle Oslo-sanger de fremfører, men her hadde de innøvd et helt nytt program!
Et historisk tilbakeblikk på Drammen og elvas betydning for byen opp igjennom historien. Virkelig flott!

Det skrives dette om konserten:
Gatesangerne er viselegendene Lars Klevstrand, Kari Svendsen, Steinar Ofsdal og Kjetil Skaslien, som med denne forestillingen tar et historisk-musikalsk tilbakeblikk på elva, industrien og arbeiderkulturen. Elva preger fremdeles Drammen, men industrien byen ble tuftet på er borte. Historien, de sosiale forhold og politiske bevegelser ble til en rik kultur. Dikt, sanger og teaterstykker sprang ut av dette, fra tømmerfløtingens tid, via de harde 30-årene, klassekamp, industrieventyr, streiker, oppgangstider og nedleggelse. Historien og kulturen gjøres her levende; rått, vakkert og politisk. Fra Jens Gundersens vare penn med sterke undertoner, Rudolf Nilsens poetiske skildringer av arbeiderklassen, Per Sivles bitende diktning og Bjørn Nilsens satiriske teater, Svartkatten.


Etter en flott konsert tok vi turen til kinarestauranten Mr Yui's til et alldeles herlig måltid med dertil hørende drikke :)

En smakfull avslutning på en flott dag!

torsdag 17. mars 2011

Slektsforskerdag på Byarkivet i Oslo!

Her ser du et bilde fra Malmøya, ca. 1865.
Foto: Oluf V. Falck Ytter.



Har du slekt i Oslo og sliter med å finne dem? Vi som har det vet at for å finne slekt i Oslo er det et must å finne ut hvor de bodde, for så å lete i rett kirkebok. Her kommer Oslo Byarkiv inn med sine adressebøker og årlige kommunale folketellinger! Dette og mye mer kan vi få anledning til å lære mer om på arrangementet som arrangeres der neste uke!


Sted:     Oslo Byarkiv, Maridalsvn 3 i Oslo
Dato:     24. mars 2011
Tid:        kl 13-19

Oslo Byarkiv, DIS-Norge og Norsk Slektshistorisk Forening er sammen om å arrangere Slektsforskerdag!


Program for dagen:
15:00 Velkommen ved Tore Somdal-Åmodt, byarkivar, Oslo byarkiv
15:10 Personhistoriske kilder i Oslo byarkiv ved Lars Rogstad, Oslo byarkiv
16:00 Om DIS-Norge ved Mette Gunnari, kontorleder, DIS-Norge
16:10 Norsk slektshistorisk forening ved Rune Nedrud, styreleder Norsk slektshistorisk forening
16:30 Pause – åpent for lesesalsbesøk og spørsmål
17:15 Historien om en Risløkkafamilies triste skjebne og de gode hjelperne på Byarkivet ved Anne Fikkan, lokalhistoriker og slektsforsker
17:45 Folketellingen 1923 for Kristiania og Aker på nett. Bli kjent med Digitalarkivet ved Lars Nygaard, DIS-Oslo/Akershus

Dette er helt gratis, ingen påmelding og bemanningen på lesesalen blir styrket denne dagen.

Har du tid og anledning så ta deg en tur innom!

torsdag 10. mars 2011

Slektsida mi er oppdatert!

Etter mange år med slektsforsking får man fort en anselig mengde med slektsopplysninger. Dette registrerer jeg i programmet Legacy som jeg har lokalt på min PC.







Så kommer man til et punkt hvor man har lyst til å dele dette med andre, og TNG (The Next Generation) ble den perfekte muligheten for meg etter å ha prøvd andre metoder først. Dette la jeg ut første gang i oktober 2010 og lagde et innlegg om det den gang.

Senere har jeg plundra med å oppdatere siden min, ikke vet jeg helt hvorfor.
Men i går fikk jeg til å laste opp en fil på nytt så nå er versjonen helt fersk! Det er liksom lite vits med en sånn side hvis oppdateringer ikke gjøres jevnlig, ihvertfall så lenge man har ført inn nye opplysninger.

Jeg har valgt å lage denne siden uten innlogging, alt som ligger der er altså fritt tilgjengelig. Det er jo det jeg ønsker, at andre skal kunne se dette og kanskje finne sin egen slekt der. Men - jeg har på ingen måte lagt ut alt - kilder og notater er ikke med på nett, heller ikke nålevende bortsett fra meg og gubben (har fått tillatelse av begge...hehe). Oppfordringen får bli at finner du noe interessant så får du spørre meg om flere opplysninger :)

I tiden fra nyttår til nå har jo interessen for slektsforsking økt betraktelig, mye som etterdønninger av programserien "Hvem tror du at du er?" som gikk på NRK i januar/februar. Dette merkes i mange sammenhenger, men også på innboksen min. Jeg har fått endel henvendelser i det siste fra både slekt og andre. Så da har jeg jo oppnådd det jeg ønsker med denne nettsiden min :)

Jeg tar med bildet av min farmors søskenflokk med min oldemor sittende i sofaen som nr 3 fra venstre. De var 2 jenter til som ikke er med på bildet, Gudrun og Solveig som emigrerte til USA. Men resten er der, Milla, Erling, Alf, Gulborg, Asta, mor Anna og Agnethe.

Ta gjerne en titt - og ikke nøl med å ta kontakt!