tirsdag 29. november 2011

Slektsiden er oppdatert!

Endelig fikk jeg oppdatert slektsiden jeg har lagd!
Fra tid til annen plundrer jeg med å laste opp, men nå gikk det glatt som bare det :D

På hovedsiden ser du en liten liste over de sist oppdaterte:


...og jeg skal her si litt om hvordan jeg fant fram til dåp og dødsfall på den øverste av dem, Hans Halstensen.

Jeg begynte å se i kirkebok for Asker på den opplysningen jeg hadde registrert på han, nemlig at han skulle vært døpt der 4. oktober 1799 i Asker. Denne opplysningen hadde jeg funnet i FamilySearch for flere år siden. Jeg hadde og notert meg at det i vielsen (nr 71) sto at Hans var fra Maridalen så her var det noe som ikke stemte... Ofte står det oppgitt bosted ved vielsen og ikke fødested, men jeg kastet meg over kirkeboka for Asker siden det var der jeg mente han var født
 Vielsen fra FamilySearch

Men der var han ikke...hmm...tilbake til FamilySearch.

Ved nytt søk der fant jeg riktignok 4 treff med samme navn hvor 3 av treffene var samme kar pluss en som nok var er en annen: 
Hans født 1/1-1797 i Bærum
Hans født 4/10-1799 i Asker
Det var nok den siste her jeg hadde tenkt var "min mann".

Ved nærmere ettersyn på den øverste fant jeg ut at dette måtte jo være han jeg var ute etter! Her fikk jeg fram hustruens navn, deres vielse og til og med hans foreldre! Hustruen hadde jeg fra før, vielsen hadde jeg og funnet så her må jeg ha gjort slett arbeid for flere år siden! 

Da var det å gå til kirkeboka for Bærum (Asker på den tida) og se etter Hans sin dåp  i 1797 og ikke i 1799 - og den var enkel å plukke ut så lenge jeg hadde dåpsdatoen fra FamilySearch.
Dåpen fra FamilySearch


Så søkte jeg mer på FamilySearch for å se etter når han døde, ihvertfall året og helst stedet han bodde på. Og da finner man både begravelsesdato og kirken seremonien var i!


Nok en gang enkelt å plukke den fram i kirkeboka!

Og hvorfor greide jeg meg ikke med funnene i FamilySearch?
Jo, av den enkle grunn at dette er en base som hvem som helst kan sende inn sine ting og det blir publisert som det kommer inn, altså ingen kvalitetssjekk. Man må ta denne basen for det det er, nemlig en god hjelp på veien for å finne rett kilde i kirkeboka. Jeg har funnet endel feil i FamilySearch - men veldig mye er riktig. Så den har spart meg for mye tid som jeg ellers hadde måttet brukt på å leite side opp og side ned i kirkeboka.

En uvurderlig nettside å søke i hvis man er usikker på datoer og steder!
Ja man kan finne andre slektsrelasjoner og hvis man er heldig, så som barn og foreldre - så bare prøv - kanskje du er heldig og?



lørdag 26. november 2011

Redaktørseminar med kulturvernforbundet

I går var jeg med på et seminar med Norges Kulturvernforbund, et seminar rettet mot redaktører av nettsider og medlemsblader i medlemsorganisasjonene til kulturvernforbundet.
De fleste av oss utfører en rimelig ensom jobb hvor vi sitter og jobber på hver vår tue, så samlinger som dette setter vi stor pris på. Selv er jeg redaktør for DIS-Oslo/Akershus sitt medlemsblad: DISputten, noe jeg har vært siden 2007.

Agendaen på dette seminaret var "Sosiale medier som møtested og formidlingsarena for kulturvernorganisasjonene" og det var flere foredragsholdere som skulle si noe innen for dette temaet.

Leder i Norges Kulturvernforbund, Jørg Eirik Waula, ønsket oss velkommen og vi tok en presentasjonsrunde.

Jeg legger ut noen bilder fra foredragene, men disse er beklageligvis noe uklare. Sånn blir det når man sitter bakerst i rommet med et lite digitalkamera...burde nok hatt med speilrefleksen.

Louise Brunborg-Næss fra Kulturvernforbundet åpnet ballet og ga oss en innføring i sosiale medier og bruken av disse. Facebook er nok den mest brukte i både privat og faglig sammenheng mente hun, ikke overraskende for min del. Hun var også innom flere sosiale medier som Twitter, Flickr og Origo m.fl., hver til sin bruk!


Så var Marianne Wiig fra Lokalhistorisk Institutt i ilden og fortalte om Lokalhistoriewiki
Hun fortalte og om andre wiki-sider innafor kultur-sektoren og var også innom Wikipedia.
Hva er Wiki? Wiki kommer fra det hawaiianske ordet wiki og betyr rask, hurtig. En Wiki betyr at alle kan redigere innholdet på sidene. Wikipedia er et sammensatt ord av wiki (hurtig) og enclypedia (leksikon).
Lokalhistoriewiki kan man derfor forestille seg hva er, et nettbasert leksikon om lokalhistorie.

Torill kom så på banen og fortalte om "Bruk av digitale kanaler i kommunikasjon med medlemmer og omverdenen". Hun var innom ulike måter for en leder å kommunisere med medlemmene på og har landet på det å skrive en lederblogg, hvor hun har innlegg hver dag. Å kommunisere via et medlemsblad med en trykketid på flere uker og som kommer ut 4 ganger i året kan neppe kalles "ferskvare".


Nina fra DIS-Norges styre samt LO-media og Fagpressenes redaktørforening hadde foredraget: "Om redaktørrollen i sosiale medier". Hun tok  for seg redaktør-plakaten, reklameplakaten og vær-varsom-plakaten og pressens faglige utvalg, et klageutvalg oppnevnt av presseforbundet. Hun presiserte viktigheten av å være varsom med hva som publiseres, om det er i tidsskrifter eller på nettsider. Spesielt det med å publisere bilder av personer som ikke har gitt samtykke må vi unngå. Vi ser at mange, spesielt på facebook, publiserer bilder av ungene sine og andres unger pluss fra situasjoner man neppe hadde (eller burde) godkjent hadde man fått spørsmålet. Så oppfordringen må bli: Vær varsom med hva som publiseres både skriftlig og av bilder!


Til slutt hadde Louise en gjennomgang av hvordan man kommer igang på Twitter, men dette fikk ikke jeg med meg før jeg måtte fyke til toget.

Alt i alt et bra seminar - ikke minst å treffe andre som driver med det samme som en selv!

tirsdag 22. november 2011

Fotosamlinger på nett til nytte og glede!

Jeg fikk et tips fra Laila her en dag: "Har du sett denne nettsiden? Digitalt Museum Søk på Tori skole!"

Litt bakgrunn for tips om å søke på Tori Skole.
Min mormor (Brynhild Rina) og Lailas oldefar (Torbjørn Normann) var søsken og ble satt bort som pleiebarn til Sigvart Stokstad på Tori/Thori/Thorri skole på Gjerdrum i 1888/89 fordi moren deres døde og faren ble sittende igjen med 6 barn i alderen 2-12 år. Fattigvesenet begrunnet bortsettelsen av dem med at "de var ytterst små av vekst", men lite visste de at dette nok var mest genestisk.

Når jeg ser på bildet av Brynhild (3 år) og Torbjørn (6 år) under her fra 1889 så de ikke direkte underernærte ut - men små og kortvokste var de nok!

Brynhild og Torbjørn i 1889. Bildet er utlånt av Laila


Jeg har blogget litt om disse to tidligere:
Brynhild og Torbjørn
Brynhild i 1910


Jeg har flere bilder fra Tori skole som hun var med på:
Her som håndarbeidslærerinne i 1909, da var hun 23 år gammel - 3 år før hun selv gikk på lærerskole:


Brynhild og hennes håndarbeidselever i 1909
Her er et bilde til fra samme året, et bilde av elever og lærere på skolen:

Min mormor Brynhild i hvit bluse ca midt i 2. rekke
Så var det bildet jeg kom over fra Digitalt Museum. Disse bildene er i Akershusmuseets eie, de 2 øverste har jeg fått mens det under har jeg kjøpt fra Akershusmuset og fikk lov å vise her i bloggen. 

Brynhild som jente nr 6 fra venstre i bakerste rekke i 1897
Eneste krav var at jeg ikke videresolgte - og det er jeg jo ikke interessert i. Men veldig moro å ha!! 
Spesielt fordi min mormor holdt sin bakgrunn tett til brystet og jeg ikke har noen bilder fra hennes oppvekst og tidlig voksen alder.

Hun var desverre så ulykksalig uheldig å oppleve en brann i 1929 da min mor var 10 år og de mistet alt av innbo og selvfølgelig også bilder. Dette gikk veldig hardt innpå henne, noe man levende kan tenke seg. Så derfor bare suger jeg til meg alle bilder jeg måtte finne av henne fra før denne brannen - artig å se de genetiske trekkene som jeg kjenner igjen hos enkelte etterkommere.


søndag 20. november 2011

Messehelg på Lillestrøm

Da er messehelga over!
DIS-Norge ble invitert til å stille på stand på Hjem og Hobby-messa på Lillestrøm, noe vi takket ja til. Vi var noen få som delte på jobben så med lange åpningstider ble det mange timer på stand. Selv var jeg der på fredag og i dag søndag og det kom mange folk innom oss av både kjente og ukjente.

I dag fikk jeg virkelig føle hvor stor markedsføringskraft Facebook har! En 7-menning jeg har hatt endel kontakt med der og som jeg aldri har møtt ansikt til ansikt hadde lyst til å komme for å hilse på - veldig hyggelig!! Vi avtalte å møtes ved inngangen da jeg kom fra toget og hun ble med inn. Vi satt og prata en stund om slekt og andre ting og kom selvfølgelig inn på opplysninger jeg kunne tenke meg ifht hennes nærmeste aner. Sånn er det jo når slektninger møter meg, og jeg har laptop med - opp med basen! Så her fikk vi avklart flere ting :)

Også Randi kom innom, det var faktisk hun som dro meg med på mitt første DIS-møte - og se bare hva det har ført til!!

Flere andre kom jeg i prat med i dag og, alt fra medlemmer, slektsforskere som ikke er medlemmer, interesserte, nysgjerrige og tilfeldig passerende. Og alle ble forsynt med brosjyrer og medlemsbladet Slekt og Data.

Dagens fangst!

Bjørn kom heldigvis og henta meg i dag (frivillig tvang), han tok noen runder for å se på andre stands mens han ventet. Litt fikk vi sjoppa og: Flotte lys fra Løiten Støperi og Norske Gardsbruk Akershus Fylke 1 (Gjerdrum, Skedsmo, Sørum)

Besøk fra Vestfold fikk vi og, veldig hyggelig!

Så var det å pakke sammen og få rydda alt stæsjet ut i Mettes bil og komme seg hjemover...

...og messeuniformen får hvile til neste anledning.

tirsdag 15. november 2011

En liten solskinnhistorie

Siden jeg har publisert min slektsbase på nett får jeg stadig henvendelser som "Kan vi være i slekt?" Det er igrunn derfor jeg har publisert dette, for å knytte kontakter som ellers ikke ville funnet hverandre.

Den siste henvendelsen jeg fikk her forleden var fra våre naboer i øst og lød ca sånn:  
Hej!
Jag hjälper en vän att släktforska och hamnade på er sida. Hoppas det finns möjligheter att få hjälp att finna släkt som hamnade i Norge. Jag söker eventuella barn och barnbarn till en man som hette Gustav Ragnar Svensson, född 16/8 1900 i Sunne, Värmland, Sverige. Han gifte sig 4/1 1926 med Alma Lovise Ludvigsdatter, Nybakk, Eidskog. Enligt er sida ska hon vara född 1901. Tyvärr fanns inga ytterligare uppgifter om deras familj. Gustav Ragnar Svensson har en dotter, XX född i Sunne. Hon lever ännu och det vore intressant att få reda på vad som hände hennes far och om hon har halvsyskon i Norge.
Tack på förhand!

Jeg sjekket selvfølgelig basen min og fant ut at dette var noe perifer slekt til min mann, men jeg hadde de jo i basen min. Jeg sjekket ut diverse nettsider men kom ikke stort lenger med det...jeg hadde ikke registrert noen barn på denne svensk/norske familien.


Så gjorde jeg det enhver slektsforsker som står fast bør gjøre, jeg la ut et innlegg på et forum for etterlysninger av slekt. Valget falt på Slektsforum, som er det forumet vi har i DIS-Norge. Jeg klikka meg fram til forumet for Eidskog, som var området Gustavs hustru kom fra. Innlegget i Slektsforum.

Det dukka først opp et svar (etter kun 19 minutter!!), dåpen til en sønn ble funnet. 
Så kom nok et svar, fra Finn som ba meg sende han en e-post - han hadde oversikt over denne familien!

Det tok ikke lange tiden før rapporten var i innboksen min, kontakt over grensen var oppnådd. Finn jobber med å finne mer info, og Gustavs datter i Sverige (på 91 år!!) får kontakt med hittil ukjente norske slektninger!

Dette må vel kalles en solskinnshistorie!! :) :)



tirsdag 8. november 2011

Pixellus og restaurering av bilder

Sist helg var jeg med på Ledersamling i DIS-Norge, foreningen for slektsforskere som jeg jobber i. Det er alltid hyggelig å treffe de man for det meste har digital kontakt med resten av året.
Torill har blogget om Ledersamlingen som sådan her:
Dag 1
Dag 2

Denne samlingen hadde endel informasjon om foreningen pluss noen foredrag av ymse art. Det jeg skal skrive om her er et foredrag som fenget meg av flere grunner.

Det gjaldt lørdagens foredrag fra en virksomhet som er lokalisert i samme bygning som oss, nemlig Pixellus.
Foredraget het rett og slett: "Billedbehandling" og var ved faglig leder Hans-Olav Forsang.

Pixellus er et relativt nystartet selskap som tilbyr digital billedbehandling av ulik art. Spesielt med tanke på restaurering av gamle bilder, digitalisering av negativer og slides er dette interessant.

Forretningsideen deres er rett og slett:”Ta vare på historien”.
Og dette er jo absolutt sammenfallende med enhver slektsforskers arbeid og!

Et annet aspekt ved denne virksomheten som fenget meg speseielt var at Pixellus er bygget opp rundt personer med Asperger syndrom og høyt fungerende autisme! Dette må virkelig kalles inkluderende arbeidsliv på høyt plan! Tenk å bygge opp en virksomhet rundt denne typen personer som ofte er så spesielt fokusert på ting de er gode på men ikke får mulighet til å bruke evnene sine! Genialt! Dette gir jo også disse personene et mye mer verdig liv en det de ellers har - et liv med innhold! Jeg har selv jobbet med barn med Asperger i barnehage og skole og kjenner derfor litt til denne sykdommen, det å treffe de i deres interessefelt er utrulig viktig.

De sier selv om selskapet sitt:
Pixellus er et spesialistselskap innen digitalisering, redigering og restaurering av kunders unike og uerstattelige fotografier, bemannet med mediainteresserte personer med Asperger syndrom eller høytfungerende autisme.
Vi ønsker å bygge en virksomhet der mennesker med en slik diagnose får lov til å gjøre det de er ekstremt gode til, og samtidig bli skjermet fra mange av de sosiale forventningene som skaper utfordringer på andre arbeidsplasser. Arbeidet er repetitivt, men krever også stor nøyaktighet og en evne til å ”se” en helhet som skal til for å forbedre et bilde. Dette er arbeid som nettopp krever den type dedikasjon, systematikk og detaljfokus som personer med Asperger syndrom eller høytfungerende autisme er spesielt flinke til.