tirsdag 29. mai 2012

Aldri så galt at det ikke er godt for noe!

I mitt forrige innlegg fortalte jeg om indeksering av bygdebok for Elverum - og at jeg ikke visste om jeg tok flere. Men det greier jeg jo ikke helt å la være må jeg innrømme. Jeg er nå i gang med min tredje bok, og det er det som gir grunnlag for tittelen på dette innlegget.

For flere år siden kasta jeg meg over min tante Åses svigerforeldre for å finne deres aner - det eneste jeg visste var svigerforeldrenes navn som var Reidar Kristian Mohn og Margit Ovidia Øvre. Byarkivets kommunale tellinger hjalp meg med fødselsdatoer og fødested (begge var født i Oslo) så dåpene har bidratt til mye leting siden jeg ikke visste hvor i Oslo de var født. Jeg fant nå etterhvert Margits dåp på Rikshospitalet i 1898. Så tenkte jeg på etternavnet hennes, Øvre, hmm...hvor kunne det komme fra tru...

I de kommunale tellingene så jeg at faren til Margit var født på Elverum, men selv om jeg har masse slekt derfra så hadde jeg aldri sett noen gård/bruk/husmannsplass kun med navnet Øvre. Regna vel egentlig med at det kunne være fra en hvilken som helst Øvre-gård - feks Øvre Løken, Øvre Skjefstad osv. Via dåpen fikk jeg navn på hennes foreldre pluss en dato i merknadsfeltet: 3/5-98 og antok at det var vielsen til foreldrene.

Så tilbake til min indekseringsjobb av bygdebøkene for Elverum. Jeg er som nevnt igang med flere bind, og holder nå på med bind 4. Så i dag så jeg der - en husmannsplass som het Øvre!! Det er noe rart med denne slektsforskinga vi driver på med - selv om jeg for min del nærmer meg 15000 navn i basen så er det enkelte navn som fester seg ekstra. Sånn var det med dette Øvre-navnet og. Dette måtte sjekkes ut!!

Jeg fant fort ut at det var en interessant kandidat i bygdeboka som fint kunne være Margits far. Dåpen hans ble funnet og det stemte med hans foreldre i bygdeboka. Så fant jeg ut at vielsen til Margits foreldre ville avdekke om jeg hadde funnet rett kar. Dato for vielse hadde jeg jo fra Margits dåp. Jeg tråla gjennom alle vielser i Oslos kirkebøker, men nix - ingen funn.

Så letter jeg mitt hjerte til Laila på DISchat, hvor i himmelens navn kunne de ha gifta seg?? Hun ser på dåpen og merknaden - og påpeker noe jeg hadde oversett - at det sto noe foran den datoen - står det ikke b. g. tru? ...som igjen betyr Borgelig Gift? Joda - jeg syns og det sto det! Så var det å finne de borgelige vielsene i Oslo - og voila!! Der var de jo!!!

Så - hadde det ikke vært Lailas øye for detaljer og raske slutninger, pluss tilfeldigheten med denne bygdeboka og husmannsplassen Øvre der hadde jeg vel aldri funnet ut av dette.
Så tusen takk til Laila (og meg selv)!!

Og denne vielsesattesten ga meg masse info så her er det ingen tvil om at jeg fant rette personer - pluss deres foreldres navn, fødselsdatoer og fødesteder. Sånt er moro!!


lørdag 26. mai 2012

Registrering av gårder/plasser i bygdebok

Siden min farsslekt kom fra Elverum (min farfar var født på Jømna) så har jeg en stor andel av slekt derfra, naturlig nok. TNG (The Next Generation) som jeg bruker for å vise mine slektsopplysninger, forteller meg at jeg har registrert hele 225 unike steder der! Og da er ikke nålevende tatt med.

Nuvel - bøkene er flotte de men kun gårdene er indeksert, ikke husmannsplassene (selv om de er med i bøkene). Elverum har så langt 7 bygdebøker og jeg har brukt mye tid på å bla fram og tilbake i dem, enkelte ganger noe frustrert. Hvor er plassen jeg leter etter??

Derfor - fant jeg ut for noen år siden at jeg skulle ta jobben med å registrere alle nevnte gårder og plasser med hvilken bok, hvilken side og hvilket gårdsnr de hadde. Veldig omfattende og tidkrevende fant jeg fort ut, men jeg har da fått tatt den jeg bruker mest, bind 6. Du finner den her: Elverum bygdebok bind 6

Ved å bla meg fra side til side legger jeg merke til endel historikk og kanskje noen litt spesielle navn på husmannsplassene - så som: Snapfritt, Lundteppa og ikke minst der min farfar kom fra: Pyttmoen.

Endel historikk finner jeg - og jeg la spesielt merke til noe som står under Skoghøy (bruksnr 71-31):
Ole Gundersen, født 1819, bror av Tørris Gundersen på Sørhallen begynte å rydde bruket. Det gikk da under navnet Gravninga. En dag han kom tørst og svett fra skogen, gikk han innom Gravninga for å slukke tørsten fra kaldvasskjelda der - kilden må ha vært svært så kald og Ole svært så tørst, for det endte med at han frøs på seg lungebetennelse og døde.


En tragisk hendelse selvfølgelig, men sånne små historier krydrer slektsforskinga.

Så får vi se om jeg får indeksert flere senere!


fredag 18. mai 2012

Lillebjørn og sangene hans




Fin konsert på TV med Lillebjørn i kveld (Original Nilsen)!

Han har med de sangene vi kjenner så godt: Fin FrokostAlexander Kiellands plass, Nattestemning fra en by, Ild og vann i det fjerne, En Himmel full av stjerner og ikke minst Bysommer. I sistnevnte sang synger han om min hvite tyrolerhatt! Så den sangen har hatt en litt spesiell betydning, pluss at jeg nok har min barndomsby i mitt hjerte :)

Siden min broder er i Lillebjørns venne-/musikersfære havnet nok hatten min i deres selskap, ihvertfall så jeg den aldri siden...hehe

Første vers i Bysommer er som følger:

Lillebjørn Nilsen - Bysommer


Det er sommer - det er varmt om natten.
Liv har tatt på seg den hvite hatten.
Det er 20 grader vann på Katten,
- ihvertfall er det sikkert mer enn 18.
Spis krokan-is eller sjokolade!
Ta en svømmetur på Frognerbadet!
Kan du noen steder bedre ha det
enn i Oslo nå på sommer'n når de stressa folka
alle er forsvunnet til Mallorca,
eller sitter i en ferjekø ved Lavik?
Ja ved Lavik!