fredag 26. juli 2013

Nytt design på bloggen!

Jeg fikk lyst til å endre litt på bloggens utseende, så derfor er det nye farger her.
Vi får se om dette blir den jeg beholder!

søndag 21. juli 2013

Søkbare folketellinger i USA

Hvis du trodde at du må inn på betalbaser før å søke i folketellinger i USA må du tro om igjen!

De ligger ute på FamilySearch søkbare:På FamilySearch kan du søke på navn, men det er lurt å fylle inn litt mer enn bare navnet for å unngå håpløst lange trefflister. Men - ikke fyll inn for mye, for da kan du risikere å ikke få noen treff!

Et annet nettsted som også har disse folketellingene liggende ute er: National Archives,
Disse er ikke søkbare på navn, og her må du vite litt mer før du leter.

Det er 2 måter å lete på her:
  • For å finne den personen du leter etter i 1940 folketellingen, er første skritt å vite det aktuelle "enumeration district" hvor vedkommende bodde.
  • Vet du ikke nøyaktig hvor personen bodde kan du søke ved hjelp av ED-nummer (enumeration district). Dette finner du hvis du har tidligere tellinger fra samme distrikt.
ED-nr finner du øverst til høyre på tellingsskjemaet og kan se sånn ut i 1930:
Dette ED-nummeret kan du bruke for å finne fram til samme bosted i 1940-tellingen for å se om de fortsatt bodde på samme sted. Du kan konvertere ED-nr funnet i 1930-tellingen til det som brukes i 1940-tellingen. Her må man regne med å bla litt for å komme til den boligen man ønsker - men det er absolutt ikke umulig å bruke denne metoden.

Jeg legger ut et eksempel her:


Lykke til med funn i amerikanske folketellinger!

fredag 5. juli 2013

Anmeldte dødsfall i Eiker

For alle med slekt i Nedre Eiker i Buskerud, og særlig for oss som bedriver slektsforsking:
En kilde som kan være nyttig er Anmeldte dødsfall i Nedre Eiker som er publisert på nettsiden til Eikernytt

Her får vi opp navn på avdøde samt fødselsdato - slett ikke dumt!
Perioden som er publisert er fra 31.08.2006 til dags dato. Det er spesielt nyttig fordi Nedre Eiker så langt ikke er med på Gravminner i Norge - men det er kanskje noen som jobber med det?
Send gjerne en e-post dersom du ønsker å være med i registreringsarbeidet.

Illustrasjonsfoto fra Skoger gml kirke. Mine oldeforeldre, fotografert av meg selv

torsdag 4. juli 2013

Mormonere og emigrasjon

Jeg fortsetter med min gjennomgang med de kildeløse i slektsbasen min og kom nå til Christen Johannessen og Nicoline Hansdatter. Siden jeg ikke helt visste hvor i min slekt disse hørte hjemme så tok jeg et slektsskapssøk.
Legacy kunne fortelle meg at mitt slektskap til Nicoline var:
Nicoline HANSDATTER: Livs  tippoldefars brors hustrus søster!
Så nært slektskap var det langt unna, ja egentlig kan det vel ikke kalles slektskap engang. Men - så lenge jeg har henne registrert sammen med mann og flere barn må jeg jo få kilder plassert. Det vil si - Nicoline har jeg full oversikt over, værre var det med ektemannen og ungene...
På mannen hadde jeg navnet, Christen Johannessen, født 1826 på Skiptvedt i Østfold.
Nicoline var fra Aker. Ungene hadde jeg fødselsdatoer på, ja dødsdatoer på noen og...men stedsnavn? Nei se det hadde jeg ikke brydd meg om å skrive inn - ei heller kilder!
Ektefeller hadde jeg på et par av de 8 ungene og så noen holdepunkter var det jo.

Dette var utgangspunktet...mange datoer, men ingen stedsnavn

For å gjøre et par dagsverk litt kortere, så fant jeg ut at her var det snakk om en mormonerfamilie. Siden det ikke var mulig å finne noen av dem i norske 1900/1910-tellinger begynte jeg å tenke på emigrasjon. En annen ting jeg brukte en del tid på også, var å finne ungenes dåpsinnførsler i Norge. Uten å finne en eneste av dem! I to tellinger her i landet fant jeg dem riktignok, i FT 1865 bodde de  i Nygaardsdalen med 4 barn (de to eldste var riktignok fra Christens første ekteskap). I FT 1875 (på FamilySearch) bodde de Svendsengen. Arbeiderbolig Under Brække Brugi Aker. Så langt så vel.
I begge tellingene sto de oppført som mormonere.

Ved søk på Ancestry fant jeg et veldig nyttig Familietre! Der var Christen og Nicoline med den ene datteren og endel etterslekt oppført. Siden denne etterslekten ikke var så interressant (dette er jo ikke  min slekt) så var ikke mitt fokus på det - men! Der lå det et dokument, en biografi over Christen Johannessen og hans norske herkomst! Der leste jeg flere interressante ting, som at Nicoline og 4 av barna alle døde i 1880 - av Tuberkulose (noe jeg senere fant ut ikke stemte helt, her var det ulike dødsårsaker). Det sto også listet opp de som emigrerte, nemlig både fader Christen og 5 av barna.
Pluss hvor i USA de slo seg ned:
After arriving in Utah, Christen and his wife settled in Ephraim, Sanpete County.
Her er timeline for en av døtrene, flere holdepunkter! Så var det bare å finne resten av ungene da...


Litt snatring underveis med Laila på DISchat som vi pleier, avdekket et tips jeg ville få stor nytte av!
Vi kom fort inn på muligheten for at ungene også slo seg ned samme sted.
Så kom Laila med et betimelig spørsmål: Var det mange fra Norge som slo seg ned i Ephraim?
Mitt motspørsmål ble da: Hvordan kan man finne ut det da?

I Ancestry kan man gjøre mange ulike søk fikk jeg lære, både soundex og eksakte. Jeg har nok aldri tenkt på å justere dette i søkene mine der. Så da lærte jeg noe nytt - igjen!

Klikk på den lille pilen under Location og du får opp flere valg - smart!


Ved å søke på ulike navnevarianter de normalt ville brukt og eksakt søk på "Ephraim, Sanpete, Utah" fikk jeg en mye mer håndterlig treffliste enn jeg ellers ville fått. Suverent!!

Jeg måtte allikevel bruke mye tid på å finne dem alle, Christen brukte Johnsen, et par av døtrene brukte ektemannens etternavn osv.

Men nå har jeg funnet dem alle i samme county, med ektefeller og barn så da fikk jeg kildene mine på plass!

Her er familien i en oppdatert base, dåpene står fortsatt tomme - jeg er usikker på om dette i det hele tatt ble registrert siden de var mormonere. Kan nok ikke deres rutiner på sånt godt nok.