torsdag 4. juli 2013

Mormonere og emigrasjon

Jeg fortsetter med min gjennomgang med de kildeløse i slektsbasen min og kom nå til Christen Johannessen og Nicoline Hansdatter. Siden jeg ikke helt visste hvor i min slekt disse hørte hjemme så tok jeg et slektsskapssøk.
Legacy kunne fortelle meg at mitt slektskap til Nicoline var:
Nicoline HANSDATTER: Livs  tippoldefars brors hustrus søster!
Så nært slektskap var det langt unna, ja egentlig kan det vel ikke kalles slektskap engang. Men - så lenge jeg har henne registrert sammen med mann og flere barn må jeg jo få kilder plassert. Det vil si - Nicoline har jeg full oversikt over, værre var det med ektemannen og ungene...
På mannen hadde jeg navnet, Christen Johannessen, født 1826 på Skiptvedt i Østfold.
Nicoline var fra Aker. Ungene hadde jeg fødselsdatoer på, ja dødsdatoer på noen og...men stedsnavn? Nei se det hadde jeg ikke brydd meg om å skrive inn - ei heller kilder!
Ektefeller hadde jeg på et par av de 8 ungene og så noen holdepunkter var det jo.

Dette var utgangspunktet...mange datoer, men ingen stedsnavn

For å gjøre et par dagsverk litt kortere, så fant jeg ut at her var det snakk om en mormonerfamilie. Siden det ikke var mulig å finne noen av dem i norske 1900/1910-tellinger begynte jeg å tenke på emigrasjon. En annen ting jeg brukte en del tid på også, var å finne ungenes dåpsinnførsler i Norge. Uten å finne en eneste av dem! I to tellinger her i landet fant jeg dem riktignok, i FT 1865 bodde de  i Nygaardsdalen med 4 barn (de to eldste var riktignok fra Christens første ekteskap). I FT 1875 (på FamilySearch) bodde de Svendsengen. Arbeiderbolig Under Brække Brugi Aker. Så langt så vel.
I begge tellingene sto de oppført som mormonere.

Ved søk på Ancestry fant jeg et veldig nyttig Familietre! Der var Christen og Nicoline med den ene datteren og endel etterslekt oppført. Siden denne etterslekten ikke var så interressant (dette er jo ikke  min slekt) så var ikke mitt fokus på det - men! Der lå det et dokument, en biografi over Christen Johannessen og hans norske herkomst! Der leste jeg flere interressante ting, som at Nicoline og 4 av barna alle døde i 1880 - av Tuberkulose (noe jeg senere fant ut ikke stemte helt, her var det ulike dødsårsaker). Det sto også listet opp de som emigrerte, nemlig både fader Christen og 5 av barna.
Pluss hvor i USA de slo seg ned:
After arriving in Utah, Christen and his wife settled in Ephraim, Sanpete County.
Her er timeline for en av døtrene, flere holdepunkter! Så var det bare å finne resten av ungene da...


Litt snatring underveis med Laila på DISchat som vi pleier, avdekket et tips jeg ville få stor nytte av!
Vi kom fort inn på muligheten for at ungene også slo seg ned samme sted.
Så kom Laila med et betimelig spørsmål: Var det mange fra Norge som slo seg ned i Ephraim?
Mitt motspørsmål ble da: Hvordan kan man finne ut det da?

I Ancestry kan man gjøre mange ulike søk fikk jeg lære, både soundex og eksakte. Jeg har nok aldri tenkt på å justere dette i søkene mine der. Så da lærte jeg noe nytt - igjen!

Klikk på den lille pilen under Location og du får opp flere valg - smart!


Ved å søke på ulike navnevarianter de normalt ville brukt og eksakt søk på "Ephraim, Sanpete, Utah" fikk jeg en mye mer håndterlig treffliste enn jeg ellers ville fått. Suverent!!

Jeg måtte allikevel bruke mye tid på å finne dem alle, Christen brukte Johnsen, et par av døtrene brukte ektemannens etternavn osv.

Men nå har jeg funnet dem alle i samme county, med ektefeller og barn så da fikk jeg kildene mine på plass!

Her er familien i en oppdatert base, dåpene står fortsatt tomme - jeg er usikker på om dette i det hele tatt ble registrert siden de var mormonere. Kan nok ikke deres rutiner på sånt godt nok.

2 kommentarer:

Laila N. Christiansen sa...

Hyggelig å bli nevnt i bloggen! :) Det finne ut hvordan man begrenser søk, og i søkemotoren til Ancestry tar litt tid, men det lønner seg å finne mulighetene. Jeg liker motoren, og finner mye andre ikke finner eller andre kanskje overser, fordi de bruker for løse søk.

Moro at du fant ut av Mormonerne dine, blir spennende å høre om du finner mer om tradisjonene og hvordan de gjorde ting.

Liv Ofsdal sa...

Begrensing av søk på en såpass stor base er nesten nødvendig, for å redusere treffene. Nå nevnte jeg kun eksakt søk på stedsnavn, men dette kan brukes på flere ting. Å ikke skrive inn for mye info i starten er også lurt, jeg merka at jeg ikke fikk treff fordi jeg skrev inn fødselsår - men skjønte hvorfor etterhvert: Han jeg lette etter sto regisrtert med feil fødselsår - 1877 istedet for 1870. Så her er det bare å bruke alle tenkelige og utenkelige søk!

Bare hyggelig å nevne din blogg Laila, den er jo full av nyttige tips!