lørdag 16. januar 2010

Utflukt til Byarkivet!

Her forleden var jeg en tur på Byarkivet i Oslo sammen med svigerinne og slektsforsker Anne-Lise. Dette var hennes tur nr 2 hit, og jeg trur jommen dette har gitt mersmak! Vi var nå skjønt enige om at vi kunne bosatt oss der en uke eller to...hehe
Heldige er dere som har dette arkivet i egen by!

Kjøreturen
Jeg overgikk meg sjøl litt og, for selvom jeg er oppvokst i Oslo så liker jeg ikke å kjøre bil der inne. I min oppvekst hadde vi ikke bil, så da var det offentlig kommunikasjon som var tingen - så der er jeg mere kjent. Men altså - jeg har jo kjørt til Lakkegt (DIS-kontoret) noen ganger - helt grei vei. Så fant jeg ut at å kjøre til Byarkivet ikke burde være allverden, jeg kunne jo veien! Så derfor ble det bil denne gangen, noe vi sparte endel kroner på og. Ikkeno problem med hverken vei eller parkering, selvom vi havna i rushen ut av byen. Det er jo bare å ta det med roooooo.

Vi fant vi fant!
Denne gangen var jeg på et lite "oppdrag" - dvs det var jo egen slekt og. Laila sitter nå der i Florida langt unna arkiver og jobber litt med vår felles slekt. Så jeg fikk en liten mail fra henne hvor hun ønska å få sjekket i adressebøker og kommunale tellinger.
Jeg var ikke veldig vond å be, jeg ville jo gjerne finne ut av dette jeg og! Det var en til som ikke var vond å be da - som har beskrevet sine funn her . Hun fant nemlig også noe, som var felles slekt på vår side.

Viser noe av det jeg fant - her fra Folketelling 1925 fra Bakkegt 16. Her var det med en person til som vi ikke hadde fra før gitt, sønnen Leif.
En av tingene vi ville finne ut var hvor lenge Berte og Hans Marius bodde hos Bertes mor som her står som enke (hun var fraskilt og sto som det året før). Da var det jo greit å få en sønn til på kjøpet!
En nyttig ting med disse årvisse tellingene i Oslo er at det står hvor de bodde året før.
Her på dette bildet kan vi se at Hans Marius bodde i en annen gate året før, pluss at det står opplyst datoen han flytta til Bakkegt 16. Da fikk jeg opp Seilduksgt 3 fra magasinet - og der bodde han sammen med sine foreldre og bror! Så sånn kan man jobbe seg videre og finne stadig ny info! Jeg fikk og en dato og forholde meg til for å finne vielsen deres. men så langt har vi hverken funnet den eller dåpene til ungene deres...lete lete videre...

Så var arkivdagen over...
Plutselig og før man aner det nærmer det seg stengetid på arkivet...og jeg hadde bare fått sjekket halvparten av det jeg skulle... Jaja...da har jeg jo ting å sjekke neste gang og da...hehe. For flere turer blir det - det var vi skjønt enige om!

Laila har blogget om det å lete etter slekt i Oslo/Kristiania her, veldig nyttig!!
For det kan virkelig by på utfordringer :)

Hjemveien
Vi kom oss fint ut av byen i rushen og  i god driv sørover på E18 fant vi ut at en liten matstopp på veien skulle vi unne oss. Valget falt på Lierkroa og en liten middag der.

Takk for en både hyggelig og nyttig dag Anne-Lise!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Förstår jag rätt att det finns folketellinger för varje år för Oslo på byarkivet där - vilka år för det finns väl inte fram till idag? omfattar de hela Oslo el bara det som var Oslo förr? snälla hänvisa inte till några svåra sidor för nu stack Thea till faster

Liv Ofsdal sa...

Hei Olivia!
Joda - det stemmer...det finnes folketellinger hvert år fra ca 1900 til 1954 på byarkivet, men vi får bare se dem til 1949 pga sperrefrist.
De omfatter det som var Oslo på den tiden tellingen ble utført.

Disse ligger ikke på Internett - man må til arkivet for å se på de.

Anne-Lise sa...

Tusen takk for en hyggelig tur, og ikke minst du kjørte som ei gudinne. Det blir forhåpentligvis flere muligheter? Jeg har mye mer og lete etter som du kanskje fikk med deg. Et problem løst, to nye oppstår.

http://eriksenslekt.blogspot.com/ sa...

Hei. Skulle vært kjempespennende med en slik tur. Jeg er ganske blank og har begynt å forske på min mors farsfamilie som kommer Bærum. Min morfar er født på husmannsplassen Jahreie i Bærum i 1888. Den husmannsplassen var i familiens eie i over 100år. Hans mor Agnete Aronsdatter f. 1847 kom fra Tanum i Sverige. Hun startet blomsterforretningen på Kirkeristen i Oslo etterat hun arvet noen penger. Hvor kan jeg finne ut mer om henne. Både når det gjelder hennes slekt i Sverige og butikken i Oslo? Jeg skal reise til Sverige (og pare en hund) neste uke og blir noen dager i nærheten av Tanum. Tenkte jeg kunne "grave" litt men aner ikke hvor jeg skal starte. Noen råd? Håper ikke du syns det er ille at jeg bruker dette forumet for å spørre.

Liv Ofsdal sa...

Hei Else Marie!
Kontakt meg på epost
lofsdal at gmail.com ("at" erstattes med alfakrøll) :)
Så skal jeg svare deg på epost :)