fredag 24. april 2009

Hekseri og trolldomskunster

Det har vært endel framme i media i det siste om hekser og trolldomskunster. Det siste nå er trolldomsbasen som Universitetet i Oslo har publisert på nettet.
Der ligger den på HIO (Høyskolen i Oslo) under Norske Trolldomsprosesser

I Norge var det 307 mennesker som ble henrettet for hekseri mellom 1570-årene og 1695.
I basen beskrives rettergangene fra slutten av 1500-tallet til begynnelsen av 1700-tallet.

De sier selv om trolldomsbasen:
Samlingen av trolldomssaker ved Norsk Folkeminnesamling består av avskrifter av et bredt spekter av rettsdokumenter, lensregnskaper, fogde- og stiftamtmannsregnskaper, domkapittelprotokoller etc. fra 1500-tallet og inn på 1700-tallet. Avskriftsamlingen omfatter ca. 650 av de totalt ca. 900 kjente trolldomssakene fra denne perioden.

Medlemsbladet DIZ som Slekt og Data Vestfold gir ut har også en artikkel om dette.

Nå kan du jo lure på hvorfor dette engasjerer meg?

Joda - gjennom min slektsforskning fant jeg tilbake til Ingeborg Knutsdatter på Økset i Elverum som min 8xtippoldemor. Det var bygdeboka på Elverum som førte meg bakover til Ingeborg og hennes sønn Peder som begge ble anklaget for hekseri og trolldomskunster og deretter dømt til å brennes på bål i det herrens år 1625.

I bygdeboka står hele anklagen pluss rettsaken og en navngitt jury referert.
Når jeg ser på grunnene for anklage kan det virke bagatellmessig i våre dager, men på tidlig 1600-tall var nok dette svært alvorlige saker.
Bildet viser retts-dokumentet fra saken mot Ingeborg.

Jeg kan komme med deler av anklagen her:
For det første var hun blitt angitt av sin egen søster Gunnulf som led samme skjebne tidligere. Det var antatt at heksene sto i ledtog med hverandre, og det var et fast innslag i disse rettsakene at de tiltalte måtte oppgi navn på andre de visste om.
Enda alvorligere for Ingeborg var det at hun også var blitt «avslørt» av sin eldste sønn, Peder Lassesen. Han var blitt dømt til å brennes på bålet 12. januar 1625. Anklagen mot ham må ha vært spesielt alvorlig i myndighetenes øyne, ettersom det ikke var så vanlig å dømme menn på denne måten.
En gang skulle han ha kommet over sin mor julenatta da hun sto og kjernet smør, og siden hadde hun alltid vært ond mot ham. En annen gang hadde de påskeaften sammen ridd til Gitvola, hun på en geit og han på ei purke, etter at ridedyra først var innsmurt med trollsalve som Ingeborg var i besittelse av.
Gitvola var ansett som det lokale Bloksberg.
En annen alvorlig anklage som ble ført mot henne, var at den forrige sognepresten, Laurits Kristensen, hadde beskyldt henne for å ha forgjort hans sønn Morten. Ettersom denne presten døde ca. 1610 forstår vi at ryktene omkring Ingeborg Økset må ha svirret i lang tid før det ble reist offentlig sak mot henne. Prestesønnen Morten har sikkert lidd av en eller annen fysisk eller helst mental defekt. Det var vanlig å tro at slikt skyldtes at det var kastet trolldom over vedkommende.
Ja jeg kunne ramse opp flere lignende anklager som står i bygdeboka, men det blir for mye å gjengi her.
Hele denne historien står i bygdebok for Elverum bind 3 s. 41-44 under gården Økset.
Er du interressert i mer av det som står der kan jo ta en titt!


9 kommentarer:

SynnoveM sa...

Veldig interessent - särlig linken

Anne-Lise sa...

Spennende lesning dette. Sikkert spesielt å se navnet på sin 8x tippoldemor bli henrettet for hekseri.

snusmumriken.wordpress.com sa...

Heisann. Første gang jeg har havna inne på bloggen din. Det var jo et morsomt sted å være!

Du nevner midt inni her at det ikke var så vanlig å dømme menn for trolldom. Men Lars Petter Marthinsen har skrevet masteroppgave i historie, og funnet ut at ca 20 prosent av de anklagede var menn, så det er flere menn som ble dømt enn man trodde tidligere :)

Her er lenke: http://www.forskning.no/artikler/2009/mars/214403

Vennlig hilsen Marthe Glad

Laila N. Christiansen sa...

visste vel at det var litt trollkjærring i deg ja hehe!

Morsomt å lese, slektning!

Greta sa...

God fantasi hadde de i alle fall de som anklaget :-)

Unknown sa...

Hei Liv!
Historien om Ingeborg Knutsdatter som ble brent som heks 19. mai 1625 er både tragisk og tankevekkende, men også historisk spennende lesestoff. En utrolig historie som burde fortjene en dramatisering som film eller ei bok!
I forbindelse med historien anbefaler jeg også "The Black Books of Elverum", skrevet av Mary S. Rustad (1999) Galde Press, Inc. Minnesota USA.
- En bok som omfatter overtro i Ingeborgs omgivelser og hverdag.
Hilsen Thorbjørn Stenshjemmet (slekning av både Ingeborg og gamlepresten Lauritz Christensen)Du har en fin blogg :-)

Anonym sa...

I discovered this story this week. Lasse Gumundsen Økset was my 9th great granduncle, his father was 10th great grandfather. That our ancestors may have been farmers does not mean things were simple! Steve in San Francisco

Liv Ofsdal sa...

Hi Steve! Nice to hear that there are relatives in the US from these people too! I would like to hear more about this, my email is lofsdal@gmail.com
Hope to hear from you :)

Tine Marie sa...

Hei Liv!
Jeg har nå startet med slektsforksning selv og er også i slekt med Ingeborg Knutsdatter. Det er langt oppe og har ikke fått satt sammen alle trådene enda. Kanskje du kan hjelpe meg på vegen? :)

www.geni.com er et genialt verktøy hvor man kan sette sammen slektstreet sitt og man kan legge til hos andre også :)

Mvh Tine Marie Rønningen