...med DIS-Vestfold førte oss til Stavern, denne flotte vestfoldperlen helt sør i fylket.
Litt usikker var jeg der jeg kjørte sørover på E18 for det falt endel regndråper på veien.
Men joda - i Stavern skinte sola!
Vi skulle møte fram ved kirken, en utrulig flott bygning i typiske stavernfarger selvfølgelig.
Stavern var Norges minste by fram til sammenslåingen med Larvik i 1988 og er et yndet sommersted for sommerturister.
Vel oppmøtt ved kirken dukka Stavernguiden opp, en kjempeflott guide som både kunne historien sin og det å formidle! 2 like viktige elementer på en sånn tur.
Vi starta ved kirken, her kunne vi blant annet sed gravstedet til Jonas Lie og hans hustru Tomasine. De døde og ble begravet i Stavern i 1907 og 1908.
Deretter gikk turen videre forbi Sjømannshjemmet, gjennom en gammel park med vannposter og nedover gater med godt bevarte gamle trebygninger før vi kom til sjøen. Vi sto på et utkikkspunkt hvor vi kunne se inn til Larvik by, utover til Risøya, havnen med alle fritidsbåtene, Citadelløya og Stavernøya.
På en høyde her fikk vi også se en statue av Tordenskiold der han nok følger med på om det kom noen fiender inn fjorden, ihvertfall hvis vi hørte på guiden vår ;)
Deretter bar det nedover til området som har hatt endel militær aktivitet opp igjennom årene. Bygningsmassen ble bygget som Fredriksværn Verft i 1750 og har siden dengang huset diverse militær aktivitet til det ble stengt for denslags i 2002.
I 2004 ble verftet kjøpt opp av Utrykningspolitiet som har hatt det siden og bruker det til kursing av sine ansatte.
Her er et bilde av Kommandørboligen slik den står i dag og sikkert slik den så ut i den militære perioden.
1 kommentar:
Jeg skulle jo vært med da, men.....
Helt enig med deg i at Stavern er en flott sommerby. Det finnes mye historikk på den lille plassen. Minnehallen ligger også i gangavstand fra Fredriksværn. Så jeg tar gjerne turen omatt att og omatt att.
Legg inn en kommentar