torsdag 25. november 2010

Gammeldags jul på Vøienvolden

Fortidsminneforeningen i Oslo/Akershus inviterer til gammeldags jul på Vøienvolden gård i Oslo!

Vøienvolden gård (kart) er Fortidsminneforeningens eneste eiendom i Oslo og Akershus. Den er Oslos mest komplette og best bevarte løkke anlegg! Fra mai til ut september (med unntak av skoleferien) er det i helgene et allsidig tilbud på Vøienvolden.


28. november kl 12-17 er tidspunktet for alle som har lyst og anledning til å delta på dette.


De sier selv om arrangementet:
28.november kl. 12 - 17 inviterer vi inn i vakre, julepyntede stuer i hovedbygningen på gården midt i byen! Igjen er det muligheter for å kjøpe noe varmt å drikke eller spise i kafeen mens barna får kjøre med hest og vogn. Nytt i år er kunstutstilling på stabburet! Ikke minst er det muligheter for å finne varme, vakre, spesielle, gode, spennende og/eller særegne julegaver. I tillegg selges det brød fra vedfyrt steinovn og julekaker, så husk kontanter!





fredag 19. november 2010

Medlemsmøte i Botne Historielag

Da har jeg vært på mitt første medlemsmøte i Botne Historielag, ja faktisk ble gubben med og!
Vel ankommet kom Anne-Lise og hennes gubbe og, så dette ble nesten et lite familiemøte (gubbene våre er jo brødre)
Disse møtene holdes åpne for alle, noe som passa meg bra siden jeg ikke er medlem.

Dagens agenda inneholdt 2 viktige saker:
  • Restaurering av Holmestrand kirke
  • Registrering av kulturminner
Spennende saker begge deler!

Holmestrand kirke er en såkalt Y-kirke, det vil si at grunnplanet i kirken er formet som en Y. Leder Paul i historielaget fortalte om prosjektet, og kunne fortelle at Holmestrand kirke er den største av de gjenværende få Y-kirker i Norge. Kirken er en trekirke som ble bygd i 1674.

På kommunens nettside finner jeg dette om Holmestrand kirke:
Håndverkere i full gang, deler av gulvet er
fjernet for å komme til de råtne bjelkene under
Foto: Paul Thode
Kong Christian V ga borgerne i Holmestrand tillatelse til å bygge en kirke, og etter iherdig dugnadsinnsats kunne kirken innvies 15. februar 1674. Kirken er bygget i Y-form, og i dag er det kun fire slike kirker igjen.
Mange mener at formen på kirken er symbolsk, og trekanten betegner den treenige Gud, mens firkanten er verdens 4 hjørner. Holmestrand feiret sitt 300-års jubileum i 1974.

Hele kirken må "løftes" for å komme til råte i bærebjelker.
Her ser du de spesialkonstruerte støttete som er skrudd
fast til veggen og jekkes opp.
Foto: paul Thode


Tidens tann har tæret veldig på kirken så det ble besluttet at den måtte restaureres, noe som foregår i nært samarbeid med Riksantikvaren. Det ble oppdaget store råteskader i den bærende konstuksjonen og her var det snakk om et være eller ikkevære for bykirken vår. Så nå er prosjektet med restaurering i full gang noe vi fikk se via mange bilder, en flott og viktig dokumentasjon av jobben.



Lokalavisen vår - Jarlsberg Avis -  har et par artikler om jobben og, legg spesielt merke til råten i bunnstokkene i den første artikkelen: 
Riksantikvaren fornøyd så langt

Del 2 på agendaen var registrering av Kulturminner. Dette er et kommunalt prosjekt og som blir utført med hjelp av flere frivillige organisasjoner, bl.a. Botne historielag.

Du kan lese mer om det på historielagets nettsider her.
Du vil se at noen av de kulturminnene som har kommet inn og er ferdig registrert og kontrollert ligger ute på nettsiden og her er det oversikt over inkomne kulturminner.

Davids kilde
Dette er en kjempeviktig jobb, for mange kulturminner forsvinner med tiden og med den en viktig del av historien vår.

Her ser du bilde av Davids kilde og her kan du lese om den.

Så hvis du som leser denne bloggen vet om et kulturminne i Holmestrand så ikke nøl med å send det inn til Botne Hiastorielag - evt last ned registreringsskjema som du finner øverst til høyre på historielagets side her.




lørdag 13. november 2010

Inspirasjon fra Kulturvernets Hus

At administrasjonen til DIS-Norge og NSF i sommer flyttet fra Lakkegata 21 er vel kjent av de fleste lesere av denne bloggen. At dette er min arbeidsplass er vel heller ingen overraskelse, heller ikke at vår nye lokalitet er i Øvre Slottsgt 2B.

Her har vi blitt en del av Kulturvernets Hus som består av Norges Kulturvernforbunds medlemsorganisasjoner, ihvertfall noen av dem. Den største av oss er nok Husflidlagets folk, en hyggelig gjeng som fokuserer på husflidtradisjonen her i landet.

En dag jeg kom til lunsj så lå det et reklamehefte på bordet for noe som fenget min interresse. Joda - strikka julekuler! Dette så virkelig flott ut og helt etter mitt hjerte!

Jeg har i mine yngre dager vært en ivrig håndverker; og strikket, sydd, brodert, stofftrykket, heklet, hakket...puh...u name it!

Dette begynner å bli endel år siden nå så noen store prosjekter ville jeg nok ikke begitt meg ut på. Men disse små julekulene kunne jeg tenke meg å prøve meg på!

Derfor - en tur innom Husfliden her i Holmestrand måtte jeg jo - og nå er min første julekule ferdig!

Jeg får se hvor mange det blir, dette må tas i små porsjoner kjente jeg på arm og skulder...

Men artig å få den ferdig var det!

onsdag 10. november 2010

Små historier fra Lågendalen levende fortalt!

På Møtekalenderen til DIS-Vestfold leser jeg:

Vi får besøk av Bjørn Bergene som vil fortelle fra sine egne bøker om livet i Lågendalen. 
Bergene er kjent for sin levende fremstilling av historier fra egen oppvekst, og kanskje vi lar oss inspirere til å skrive selv etter dette foredraget.
 

Fra omtale i Østlandsposten kan vi lese blant annet: "Enkelt og folkelig er ikke, slik noen kanskje oppfatter det, noe mindreverdig. Snarere tvert imot. Og når man, som Bjørn Bergene, også dokumenterer en tid og et samfunn som mange vil nikke gjenkjennende til, men som for lengst er borte, får fortellingene også ytterligere betydning."

Han fokuserte endel på å bevare kulturen i ei bygd, spesielt kulturen fra egen oppvekst i Lågendalen.

Bergene leste fra noen av sine bøkene, på en humoristisk og levende måte.

Han øser raust fra eget minneskrin, Bjørn Bergene, i sine bøker fylt med småstubber og historier fra barndom og oppvekst. Og han gjør det med ren og skjær fortellerglede.

Dette fikk man virkelig lyst til å lese sjøl!

mandag 8. november 2010

Litteraturuka 2010 i Vestfold

Det tikka inn en e-post til meg i dag via biblioteknorge-lista jeg abonnerer på med følgende tekst:


ÅPNINGSFORESTILLING I TØNSBERG – Litteraturuka i Vestfold 2010

I løpet av denne uka vil om lag 70 litteraturarrangementer sette sitt preg på Vestfold når Vestfold fylkesbiblioteket innbyr til Litteraturuka.


 



Litteraturuka 2010 åpner med en kveld viet Vestfolds litteratur og møter med både etablerte forfattere og debutanter. Musikalsk underholdning ved Sviskeprinsene. Programvert er forfatter Hanne Ørstavik. Du møter også forfattere som Jan Mehlum, Thomas J.R. Martinsen, Jørn Lier Horst, Steinar Opstad, Svein Nyhus, Hilde Henriksen m.fl.

Under åpningsforestillingen vil også Vestfold fylkeskommunes kunstnerpris 2010 og Vestfold Litteraturpris 2010 deles ut. Vestfold fylkeskommunes kunstnerpris går i år til tegneren og barnebokforfatteren Svein Nyhus, mens vinneren av Vestfold Litteraturpris offentliggjøres under forestillingen. Skumringstimen markeres også, både  under åpningsforestillingen og flere andre steder i fylket.

Tid og sted: 8. november kl 18.00, Tønsberg og Nøtterøy bibliotek, Tønsberg

Og herfra går det slag i slag helt frem til og med søndag. 
Velkommen til Litteraturuka. Velkommen til Vestfold.

Du kan lese mer om programmet på www.litteraturuka.no, bli venn med oss på www.facebook.com/litteraturuka og følge oss på www.twitter.com/litteraturuka.



Vennlig hilsen
Vestfold fylkesbibliotek


tirsdag 2. november 2010

Eidsfoss - en kunst-oase nord i Vestfold

Jobber man med brukskunst/musikk og holder til i Vestfold/Buskerud vet man nok om Eidsfoss, ei bygd i Hof kommune. Denne bygda ligger litt for seg sjøl mellom sjøene Bergsvannet og Eikeren og her bor/jobber det mange som bedriver eller er interessert i ulike kunstformer.

Eidsfoss har sitt årlige knivtreff her -som er i pinsehelgen, dette pleier vi å få med oss.
Jeg har også blogget om en Eidsfoss-tur her.
Felespiller Åsa med en kollega

Ihvertfall - sist helg var det et kunstmarked i Eidsfoss så da tok vi turen nok en gang.

Det første mennesket vi traff på var Åsa, en felespiller (og bibliotekar) opprinnelig fra Sverige men nå bosatt i Eidsfoss. Vi gikk litt rundt og ventet på noen venner vi skulle treffe - se der ja dukket de opp.

God varme utenfor smia
Av utstillinger vi var innom:

Historikk om smia/verkstedet
Knivsmed og Grafiker Knut Dahl som har hatt sitt verksted her i mange år.
Julie som driver Galleri Fryd nå med utstillingen "Forandring fryder".
I den gamle smia var vi innom 3 kunstnere, glasskunstner Ingun, keramiker Michico og treskjærer Bjarne.


Ellers var vi innom kreativ strikking, veving og mer keramikk.

Vi rusla mye rundt i det fine høstværet og avslutta med kaffe og kake på Kroa - nydelig kake!



Til slutt et par bilder av 2 særegne Eidsfoss-hus.