onsdag 21. desember 2011

Litt førjulsforsking!

Da ble det litt førjulsforsking - godt å være litt i gang igjen!

For noen uker siden fikk jeg en epost fra Randi på Elverum som fant noen i sin slekt på min slektside. Siden jeg nå engang har publisert slektsbasen min på nett kommer det lignende spørsmål sånn dann og vann, men som oftest er det ganske perifer slekt for meg. Jeg sjekker alltid hva slags slektskap med meg de som spør har, så også denne gangen.

Randis oldefar var i slektsbasen min - og hun lurte selvfølgelig på hva slags slektskap jeg har til denne karen. Jeg søkte og fant ut at hennes oldefar var mitt søskenbarn 3G - som vil si at jeg må 3 generasjoner bakover for å finne felles slekt. Jammen dette var da ikke halvgæærnt!

Etter dette har vi utvekslet endel opplysninger inntil forleden dag da jeg fikk en ny epost hvor hun kunne fortelle om et funn i kirkebøkene som hverken hun eller jeg hadde! Det var snakk om et tvillingpar som en Guri Olsdatter (vår felles 2xtippoldemor) fikk i 1806 utenfor ekteskap. Skeptisk som jeg er så sa jeg at her kunne jeg tenke meg en bekreftelse på at det var vår Guri det var snakk om. Våre 2xtipper gifta seg i 1809 så dette var i tilfelle snakk om flere år før våre felles tipper satte bo. Imidlertid - magefølelsen var god og den skal man jo følge har jeg hørt.

Likevel - litt mer kjøtt på beinet ville jeg ha før jeg var helt overbevist.
Vi hadde:

  • Guri sto som oppført på samme gård som vår felles - Stenseth under Grøtting
  • Ved nærmere titt på fadderne så fant Randi ut at et par av dem var i vår slekt

Hmm...dette begynte å ligne noe - nå var jeg temmelig overbevist om at det var vår Guri ja!

Så tilbake til tvillingdåpene - kanskje vi kunne få noen flere nyttige opplysninger der?

Den første som står oppført, Gunder, var innført med opplysninger som enhver annen dåp utenfor ekteskap, morens navn, den oppgitte barnefader samt faddere og antall Leiermaal, som på bildet under her.


Så var det nestemann, og her sto det mye rart syns jeg, det meste var ikke å tyde for meg ihvertfall. Kun noen ord innimellom som ga meg dårlig sammenheng i teksten. Jeg skjønte at det dreide seg om et "Dødfød Drengebarn" - men så var det resten da...
Innføringen er som på bildet under her:


Da var turen kort til DIS-Norges Slektsforum hvor det sitter superflinke tydere og bare venter på oppdrag!

Transkriberingen kom raskt og lyder som følger:
1806 den 30te marty anmeldte Konen Ragnhild Evensdtr Møyland, der før har ladet sig bruge som Giordemoder, at hun den 24de næst forhen havde modtaget 2de uægte Drengebørn tilhørende Pigen Guri Olsdtr Steenseth. Det første war dødfød, kom baglænds sammenrulled besværlig frem med mange wendinger efter 1 Døgns smerter. Giordemoderen forsøgte at faa Liv i det ved at lægge en lunken vaad Klud paa Barnets Mund og suge til sig Ureenligheden, men det hjalp ikke. Det andet Barn var levende og kom strax efter uden Besværlighed. Begge var fuldgaaede. Moderen var 26 Aar og har ikke havt Barn før.
Tests Ragnild Evensdtr Møystad
med paaholden Pen.

Den 24de April mødte Pigen Guri Olsdtr Steenseth i Præstegaarden, havet overstaaende lydelig oplæst, hvilket alt hun bekræfted, havde intet videre at tilføye, hvorfor hun, underskrev dette med paaholden Pen.
Guri Olsdtr Steenseth

Her kom enda en bekreftelse - nemlig alderen på moren som stemte med vår Guri.

Litt av en historie det der! Nesten rart at denne barnemoren overlevde de strabasene denne fødselen må ha vært. Og veldig spesielt at det sto så detaljert beskrevet i kirkeboka. Og kanskje enda mer rart at hun faktisk fikk 6 barn til, denne gang innenfor ekteskap riktignok - men likevel!

Denne Guri må ha vært en sterk dame - er jeg helt sikker på!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Interessant historie:-) Da er vi i slekt på min fars mors side. Guri Olsdatter sine besteforeldre, Ole Larsen Grøtting og Kari Olsdatter Tossavainen er mine 5 x tippoldeforeldre.

Liv Ofsdal sa...

Ser man det ja! Artig! Her mangler nok jeg litt da, har kun navn på Guris foreldre; Hans Jensen og Marthe Halvorsdatter. Aner jeg en skogfinne der og?

Laila N. Christiansen sa...

Gratulerr med mer slekt!!!

Liv Ofsdal sa...

Takk takk Laila!
Det jeg sa i forrige kommentar var selvfølgelig helt feil...det er Guris besteforeldre jeg nevner der - Guri Olsdatters foreldre var Ole Olsen og Guri Handsdatter :)

Bjørn Gunnar Lindalen sa...

Ja det er finneslekt bakover på Kari Olsdatter Tossavainen. Hun var født 1726 i Rødbuknappen i Søre Osen. Jeg anbefaler at du låner Søre Osen Bygdebok. Står mye om slekten der.Videre er det Raatikkainen og Mulikka. Sistnevnte går tilbake til Vålberget i Grue Finnskog. Der anbefaler jeg at du ser i grueboka Finnskogen.
Mannen ole Larsen Grøtting d.e. finner du i Elverum b.b. bind 7. Nå husker jeg ikke om det er bind 7,1 eller 7,2. Bind 7 av de nye bygdebøkene er i 2 bind, som eneste nye.

Randi Stenberg sa...

Ole Larsen Grøtting og Kari Andersdatter er også mine 4xtippoldeforeldre, så her blir det spennende skogfinne leting. Og slekta utvider seg stadig...