søndag 15. juni 2014

Vittingfossbanen - Reidvintunet i Hillestad

Under Kulturfestivalen i Holmestrand er det mye kultur å få med seg, noe for enhver smak!


I dag gikk turen til Reidvintunet i Hillestad i anledning den åpne dagen med Reidvin Hagemarked og utstillinger. Det første som møter oss er riktignok et museumsområde for Vittingfossbanen som tidlig på 1900-tallet gikk fra Holmestrand sentrum til Hvittingfoss. Så dette ble en helt naturlig første stopp.

Ved Reidvintunet i Hillestad i Holmestrand kommune, ved den originale traseen for Holmestrand-Vittingfossbanen, nær der den møtte Tønsberg-Eidsfossbanen, er det bygget opp et museumsstasjonsområde i regi av Vestfold Privatbaners Museum.

Ved inngangen til museumsområdet satt det en hyggelig kar med endel bøker og hefter. Han kunne fortelle meg at traseen nå var lagt rett ved siden av den originale jernbanetraseen. Denne hyggelige karen var Håkon Westby som har en spesiell interesse for bevaring og samling av matriell og litteratur knyttet til Vittingfossbanen , som var i virksomhet fra 1902 til 1938. Han har utgitt et jubileumshefte i anledning 100-årsdagen for banens opprinnelse; Holmestrand-Hvittingfossbanen - Den postale historien - utgitt i 2002. 

Museumsområdet består ellers av Ramnes gamle stasjon som er gjenoppbygget etter den originale stasjonen. Noe av inventaret er riktignok intakt, men selve bygningen er rekonstruert.


Det står også 2 dressiner på området:
At det i det hele tatt kunne gå en jernbane opp fra Holmestrand sentrum til Botne er helt utrolig etter mitt syn. Men Westby kunne fortelle meg at toget faktisk rygget opp den første biten til Reversen holdeplass, før det fortsatte nordover via Vestfoldgata og inn i fjellet gjennom en tunell og kom ut ved Bassengparken. Det er virkelig en temmelig bratt stigning med bilveien i dag, men ved denne traseen var det overkommelig selv for et tog!

Toget startet da i Holmestrand og hadde følgende stopp fram til Hof stasjon, der det møtte traseen til Eidsfossbanen: Holmestrand stasjon - Reversen holdeplass - Ramberg holdeplass - Guldhaug stasjon - Island (Hynnås) stasjon - Hillestad holdeplass - Hillestad stasjon - Sundbyfoss stasjon - Hof stasjon.

- Vittingfossbanen hadde stor betydning for postombæringen i området, kunne Westby videre fortelle.

Det kommer et senere blogginnlegg av de to andre områdene som skiltet peker til.

Ingen kommentarer: