torsdag 12. februar 2009

Navn til undring...

I min slektsforsking støter jeg innimellom på litt pussige navn.

Jeg har Elvine og Tolvine - som barn nr 11 og 12 i en barneflokk. Antagelig slapp de opp for flere å oppkalle - kreativt!

Jeg har Ener - flere stykker - fra Maridalen, den gang i Aker. I FT 1801 i Aker er det kun 7 som har det som fornavn. En av dem var født på Waggesten i Maridalen i 1761 og bodde på Aasen i 1801. Han var den første gutten i barneflokken, samme var hans far med samme navn. Kanskje derav navnet?

Så dukka et navn opp i dag som jeg lurte på om var gutte- eller jentenavn.
Terjer! Aldri hørt før. Jeg fant det i bygdebok for Gjerstad i Aust-Agder og antok det var guttenavn, en form av Terje. Helt til jeg leste: "Terjer blei g.m. Mads Rollevsen".
Hmm...homofile ekteskap var vel heller uvanlig på 1800-tallet, så her måtte jeg sjekke litt...


Jeg søkte opp navnet Terjer i FT 1900, og der fant jeg!
Terjer er faktisk et jentenavn! Jeg la merke til en ting til, en skikkelig skjeivfordeling av det navnet rundt i landet! Av 59 treff hørte 44 av dem hjemme i Aust-Agder hvor min kom fra.

Og her er nok en etterkommer fra min Terjer, som jeg urettferdig nok trudde var en gutt...unnskyld Terjer!

Her fant jeg min Terjer/Tarjer i KB for Gjerstad - så ingen tvil!

6 kommentarer:

TorillJ sa...

Gøy at flere er opptatt av navn. Tror ikke Ener bare har med fødselsrekkefølge å gjøre, men kan også ha blitt skrevet E i stf Ei i senere tid.

Liv Ofsdal sa...

Mulig det var tilfeldig med mine to Ener, men det var påfallende at de var første gutt i barneflokken ;) Men det kan like gjerne være helt andre grunner til at det er sånn selvfølgelig.

Unknown sa...

Jeg har en fyr i Østfold som heter Ole Enersen. Jeg vet bare at han er gift med Gunil og har barna Gunild (*1753) og Ener (*1756-1832). Begge barna er døpt i Råde kirke.
Ole Enersen har selvsagt en far som het Ener, men han har jeg ikke klart å spore opp enda.
Sønnen Ener får etterhvert 11 barn men ingen av dem får navnet Ener. (Derimot blir navnet Ole brukt på tre av barna)De to elste Ole døde som spebarn.
Jeg har altså Olex3 Enersen - Ener Olsen - Ole Enersen - Ener xxxx.
Jeg må i gang å lete mer i kirkebøkene for Råde men de er ikke akkurat lystig lesing i perioden 1707 - 1762.

Jeg har alltid vært fasinert av dette navnet. Tenk å hete Ener, det må være en meget god følelse. kjempestilig!

Laila N. Christiansen sa...

Det var en mann med to i - han var så hard som tre. Han ville aldri fire. Han hadde fem brødre, sjøl var han den sjette, het Syver Ottesen og bodde ved Nilen. Han satt somme ti'er ved elve-bredden og så på tollerne, men det ble litt trettende i lengden. Hans fjortende sønn fylte femten den sekstende, men det gav han sytten i for han hadde sitti atten ganger på nr. 19 for tjueri!

Greta sa...

Jeg jobbet engang sammen med to søstre fra Sjåk (tror jeg), de het Anna og Tina, gjett hvor i søskenflokken de hørte hjemme?

Greta sa...

ps. fin ansiktsløfting av bloggen din også (Laila har også tatt grep). Men din er litt "tung" å laste opp, kan være her det er treigt altså...