onsdag 10. juni 2009

På flyttefot fra Nes til Holmestrand

Det jeg vil si litt om denne gang er bildet jeg har tatt med her. Det viser en gjeng med 2 voksne med deres hittil 10 barn nyinnflyttet i dette huset på Teien i Hillestad, som nå tilhører Holmestrand. De fikk i tillegg 4 barn til etter de kom dit, så 14 barn ble det tilslutt.
Bildet er tatt i 1917.

Personene på bildet er min svigerfars foreldre (Halvor og Hilda) og hans søsken fra venstre (fødselsår i parantes):
Kristine (1912), Aurora (1909), mor Hilda (1882) med Marie (1917) på fanget, Gunnar (1911), far Halvor (1875) med (Olga) 1915 på fanget, Olaf (1907) og Håkon (1914) (svigerfar). Bak står fra venstre eldstemann Sigurd (1902), Kristian (1903) og Harald Georg (1905).

Senere fikk de Peder (1918) som døde bare 6 år gammel, Martha (1920), Elna (1922) og til slutt Rakel (1924). 14 unger på 22 år! Det står det respekt av! Ikke døde mor Hilda tidlig heller, hun nådde en alder av 81 år.

Denne familien bodde i Nes i Akershus, langt innpå skauene mellom Eidskog i øst, Aurskog i sør og Sør-Odal i nord. Ja området heter rett og slett Skauen, her var det enorme skogsområder med husmannsplasser. Folk her livnærte seg naturlignok for det meste som skogsarbeidere, som også Halvor gjorde.

Halvor og Hilda Guneriussen bodde på husmannsplassen Skillinghaug der Halvor ble født.
Da de flytta fra mer grisgrendte strøk på Skauen i Nes til mer sentrale strøk som Hillestad i Holmestrand het man ikke Guneriussen, men tok navnet etter husmannsplassen, altså Skillinghaug. Og dette etternavnet er beholdt i slekta etter dem.

Halvors bror Gedron var nok en mann med litt mer utfartstrang enn den eldre broren, så etter først å ha tatt en tur over dammen til USA, noen år i Oslo hvor ungene hans ble født - så bosatte han seg i Hillestad. Dette kom etterhvert Halvor for øret, hvor fint og flott det var i Hillestad i forhold til på Skillinghaug langt inni Nes sine skoger. Dette hørtes fristende ut for den barnerike familien!
Så da ble det flytting!

Men - på tidlig 1900-tall var en forflytning ikke fullt så enkel som nå. Da var det å ta med seg det de kunne få med på hest og kanskje ei ku eller to og ta beina fatt. Det mest imponerende med denne forflyttingen er at de faktisk gikk...ja GIKK med hele denne ungeskokken fra Nes til Holmestrand! Riktignok hadde de hest, og kanskje en vogn...men likevel!
Den yngste, Marie, var kun noen måneder gammel!

Vi snakker her om en flyttetur fra Nes, nedover gjennom Oslo og sørover til Hillestad i Vestfold. Med dagens veier med bil er det en strekning på 15 mil.
Vi tok turen opp dit tidligere i sommer som jeg har beskrevet i et tidligere innlegg. Og det var virkelig langt innpå skauene! Det sies også at svigerfar Håkon på 3 år gråt hele veien, han ville nemlig ikke flytte!

Av de 14 barna til Halvor og Hilda er det nå kun 1 igjen, yngstejenta Rakel som dette bildet er lånt fra.

2 kommentarer:

Anne-Lise sa...

Det sier seg selv at det må ha vært en strabasiøs ferd. Lurer på hvor lang tid de kan ha brukt på veien?

Liv Ofsdal sa...

Ja det har jeg tenkt litt på og, denne ferden må ha inneholdt en eller flere overnattinger på veien...
Flere av ungene måtte sikkert gå på egne bein...så det gikk nok ikke fort.

Et selsomt syn vil jeg tro dette følget hadde der de traska ivei...