søndag 15. august 2010

Mellerud i Dalsland

Etter gårsdagens veldig våte vær (som lysnet opp utover kvelden) våknet vi til strålende vær og blå himmel på lørdag! Herlig! Og hvem er vi? jo Laila og jeg selvfølgelig ;)

Kroppefjäll Hotell som vi overnattet på var en litt merkelig opplevelse.
Da vi tok av hovedveien innover mot dette hotellet kom det noen tanker - hvor i allverden bærer denne smale veien hen! Men så - som en oase midt inne i ingenmannsland dukker dette stedet opp. Vakkert sted!
Her var det flere bygninger samlet på et slags tun. Kroppefjäll har både hotell, vandrerhjem og små hytter til utleie. Vi valgte hotellet. Dette 2-3etasjers ubetjente bygget. For resepsjonen og matsalen lå i et helt annet bygg!

Nuvel - vi fikk utlevert nøkkelkort med navn på, men så måtte vi spørre om noe vi lurte på på veien nedover...noe veldig viktig: Var det internett på rommet?? Vi MÅSTE ha internett! Vel - jorå - men da måtte vi ha med sladd! Og det hadde vi jo ikke...(lenge siden jeg hadde sladd i PCsekken)

Vel - da kom mr Johan med løsningen - vi kunne jo få låne konferenssalen! Der var det trådløst internett (hmm...som vi ikke kom inn på...) Men Mr Dan fant 2 lååånga sladdar som vi forsøkte - og kom på nett med!! Jippi!! Men - det var kun 1 uttak i hvert av rommene så med litt kreativitet fikk vi strukket kabel til naborommet så vi fikk sitte sammen og "jobba lite" med chatting og sjekke mailer og farming. Viktig!

Kl 19 hadde vi bestilt middag som var en alldeles herlig rett med Hjortfarskakor, klyftpotatis og kantarellsås!

Etter en lang (og utrolig morsom) dag tok vi kvelden - vi skulle jo tidlig opp dagen etter til konferansen.

Vel ankommet konferansen møter vi Kent fra Dis-Väst - som sto ute ved hovedinngangen. Noe av det først vi ser inne er Susann som kommer løpende mot oss. Artig å treffe folk man chatter mye med!!


Så åpnet konferansen på behørig vis - både på svensk og engelsk.
Det hadde kommet ikke mindre enn 12 amerikanere til konferansen, derfor foregikk endel av foredragene også på engelsk.

Siden dette var en emigrantkonferanse så var emigranthistorie fra Sverige til USA et gjennomgående tema som preget både utstillingen og foredragene.

Vårt første foredrag var med Peter fra Genline som presenterte dette og Bygdeband.
Dette var virkelig interressant! Hvis det fungerer slik jeg tror så er Bygdeband nær koblet til Genline sånn at man kan få opp informasjon/opplysninger/bilder om steder/gårder når man har funnet sine i Genline (svenske kirkebøker). De er også igang med Familjeband, som er en måte å registrere sin slekt på online. Her er det også mulig å koble til Bygdeband/Genline hvis jeg oppfatta det rett. Virkelig spennende dette som jeg skal få sjekket ut litt nærmere!

Så var det å løpe ned til neste foredrag, som handlet om "Släktsforskning i USA".
Dette var mest basiskunnskap som jeg kjente fra før men det kom noen småsaker jeg plukket opp og som jeg skal sjekke ut i fht mine emigranter.

Det ble med disse 2 foredragene, vi måtte jo få med oss utstillingen og!
Her var det masse forskjellig - spesielt artig var disse gamle amerikakoffertene!

Og her kan vi se dagens fangst, Laila fant seg både bøker og kunsthåndverk å ta med hjem.

Så var det på tide å komme seg på veien. Dvs vi var jo sultne! Kanskje Mellerud sentrum kunne by på en liten lunsj?

Vi gikk oss en tur i det fine været og fant et grill/bar/lunsj-sted som hadde en fläskfilet med pommes og kantarellsås - nydelig faktisk!

En liten avstikker til måtte vi få med oss - Mellerud Museum som er stedets virkelig sentrum for alle med slekt i området!
Og dette var absolutt vel verd turen! FOR et fantastisk sted og en fantastisk driver av stedet!
Vi ble nemlig mottatt av han som har bygd opp det hele, Olof Ljung.

Laila har skrevet et flott innlegg om det her så jeg lar det bli med det - men legger ut et bilde fra "klassrummet" med en streng hjelpelærer...

Men altså - dette stedet må bare besøkes er du i området!!

4 kommentarer:

Laila N. Christiansen sa...

Superarti tur, dette må vi gjøre om!

Viggers sa...

Jeg booker plass i bilen!

Liv Ofsdal sa...

Gjerne det Laila! Kjempeartig tur :D

Hehe Viggo...og det tar du sjansen på XD

Anne-Lise sa...

Turen ser ut til å ha vært superartig ja. Istemmer at Mellerud Museum er et flott sted for folk med slekt i distriktet ja. Jeg var innom der for et par år siden, og fikk masse hjelp av Anneli, til å finne slekta til min svenske oldemor.