lørdag 22. oktober 2011

Tur til Bohuslän

Tidligere denne uken var Mette og jeg fra DIS-kontoret på tur til Bohuslän, nærmere bestemt til Hunnebostrand i Sotenäs kommun. Foranledningen var et spørsmål om å komme til høstmøtet til Sotenäs Personhistoriska Förening for å fortelle om hvordan man leter etter slekt i norske kilder.

Møtet starta ikke før ved 6-tiden på ettermiddagen så vi tok oss god tid nedover. Etter noen nødvendige ærend kom vi da til dette stedet vi skulle, ingen av oss hadde vært der før så dette vår ukjent mark for oss begge. Kartet fortalte oss at Hunnebostrand ligger helt ute i den svenske skjærgården, så vi tok av E6 ved Dingle.

Jeg er sikker på at i sommerhalvåret er det et yrende båt- og turistliv der men nå var det heller stille. Men vi fant nå hotell Kaprifol hvor vi skulle overnatte, et søtt lite hotell med utsikt utover sjøen.
Rommet mitt med rotet mitt

Skjærgården i Bovallstrand


Så var det på tide med litt mat og vi fant et lokalt spisested hvor vi var de eneste gjestene - men god pizza hadde de på Restaurant Delfinen :)!
Pizzaria i Hunnebostrand

Etter litt mat måtte vi sondere terrenget litt og kjørte mot Bovallstrand kyrka hvor møtelokalet var. Her fant vi et fin liten trekirke uten kirkegård, denne lå litt lenger bort ble vi fortalt etterhvert. Det var kun et minnesmerke bak kirken som var reist til minne om sjøfolk og fiskere fra Bovallstrand som forulykkedes på havet. Den eldste som har navnet sitt på steinen var fra 1685!

Bovallstrand kyrka
Forsamlingshuset i Bovallstrand
Vi hadde fortsatt god tid så vi fant ut at vi kjørte oss en tur. Og hvor gjør man ikke en stopp når man er slektsforsker - jo riktig, ved en gammel kirke så klart! Under ser du Svenneby gamla kyrka, en steinkirke fra 1100-tallet. Om denne kirken kan vi lese:
venneby är beläget en dryg halvmil söder om Hamburgsund, i den södra delen av det gamla Ranrike som Bohuslän hette då kyrkan
byggdes på 1100-talet, i Kvilder (Kville) härad. Benämningen Bohus län började inte användas förrän på 1400-talet. År 1317 skrevs namnet Suæina bear sokn.
Svenneby gamla kyrka
Kyrkan ligger belägen alldeles invid och nedanför en i det närmaste lodrät klippvägg medan kyrkans klockstapel sedan 1300-talet stått uppe på klippan för att malmens klang bättre skulle höras ut över den bergiga nejden.


Deretter nærmet det seg tid for møtet og vi var spent på om det kom noen, for det virket vel ikke akkurat tett befolket i området. Men møtet ble bra det og vi var hele 50 personer tilstede!


Sotenäs Personhistoriska Förening


Ingen kommentarer: