Aura Avis hadde nylig en artikkel om kirkebøkenes framtid. Det tvinger seg nok fram en mer digital løsning selv for føring av kirkebøker. En stor fordel er at vi som er hengitt til å finne ut om slektninger fra tidligere tider slipper utfordringen med tyding og feiltyding.
Men må innrømme jeg syns dette er en uvant tanke - å ikke måtte pløye seg gjennom all mulig og ikke minst umulig presteskrift...
Inntil nå har kirkens folk ført kirkebøker for hånd, og med mer eller mindre god skriveferdighet og tydelig skrift så er dette en stor utfordring for alle som skal tyde skriften. Arktype og hva slags blekk og skriveutstyr som ble brukt var og avgjørende for resultatet. Blekket ble ofte tynnet ut for å vare lengst mulig, og dermed ble det rimelig svak skrift i bøkene.
Den kirkeboken som er eldst av de bevarte er fra Andebu i Vestfold og arkivverket sier om denne:
Landets eldste kirkebok befinner seg på Statsarkivet i Kongsberg. Den er
fra Andebu i Vestfold, og er ført av forskjellige prester fra 1623 til
1738. Bare en håndfull prestegjeld har kirkebøker som er eldre enn 1650;
de fleste begynner på slutten av 1600-tallet.
For å tyde så gamle kirkebøker skal man nok ha god trening samt en god porsjon tålmodighet, men umulig er det slett ikke.
Så med digitale kirkebøker får man nok en helt annen hobby enn det vi har nå, og vil ha lenge. Det er jo sperrefrister på opplysninger fra disse bøkene så det blir nok neste generasjon av slektsforskere som får best nytte av de digitale bøkene.
Så inntil videre får vi nok bruke gammelmetoden - god jakt på anene dine!
søndag 22. januar 2012
lørdag 14. januar 2012
Eidsvollsmannen Nysom
DIS-Norge har i samarbeid med Riksarkivaren et prosjekt gående som går ut på å forske fram etterslekt til de 112 representantene som satt på Eidsvoll i 1814 for å fastsette Norges grunnlov.
Jeg fant ut at dette kunne det være moro å være med på, selv om jeg har i overkant mye å drive med for tiden. Men vi har jo god tid på oss - det hele skal leveres ved utgangen av 2012.
Men hvem av de 112 skulle jeg velge...hmm...
Jo!
Det var jo en som representerte Holmestrand med der!
Siden jeg bor i Holmestrand og jobber i Holmestrand bibliotek (med god tilgang til lokalhistorisk litteratur) fant jeg raskt ut at Hans Hein Nysom var et greit valg for meg. Det var jo litt artig å starte på noe helt nytt! Jobbing med egen slekt blir jo mer og mer utfordrende etterhvert og det blir lenger mellom interessante funn. Så å starte med noe helt nytt var ikke dumt :)
Jeg har nå fått jobbet fram en god del og også fått kontakt med flere personer som har Nysom i slektstreet sitt. Endel informasjon har jeg fått derfra, og det hjelper jo mye på!
Den første filen fra meg er også publisert, noe du kan få opp på nettsiden til prosjektet Eidsvollsmenn
Hans Hein Nysom Jeg er ikke ferdig enda, men det kommer oppdateringer etterhvert som jeg får ny info.
Så har du noen tips eller forslag eller gjerne funn jeg ikke har så ikke nøl med å ta kontakt!
Abonner på:
Innlegg (Atom)