onsdag 27. mars 2013

Legacymøte i påsken

Det ble bra oppslutning på Legacys brukergruppe i DIS-Vestfold på Holmestrand bibliotek i går - 12 frammøtte! :) Jeg følte meg nok litt overrumpla sånn med en gang, men vi fikk vært innom alt fra hvor man laster ned programmet, installerer det og gjør de første registreringene.

På forrige møte kom det kun en person, men vi hadde det hyggelig vi! Likevel er det jo flott om det kommer flere,

Her var vi på alle nivåer, fra de som ikke har satt igang med Legacy enda og til de mer erfarne. Virket som om alle fikk utbytte av kvelden!

Noen spørsmål fra de som allerede er godt i gang ble det også, så her tror jeg vi fikk til noe for enhver smak.

En liten kaffepause med påskegodt til fikk vi også tid til.

Velkommen til neste møte som er tirsdag 30. april!

tirsdag 19. mars 2013

Slektsforsking i Danmark

På lørdag gikk ferden inn til Oslo, jeg skulle på kurs i dansk slektsforsking!

DIS-Oslo/Akershus hadde fått tak i foredragsholder Gitte Christensen fra DIS-Danmark og jeg møtte opp sammen med ca 20 andre slektsforskere.

De vanligste kildene er som i Norge, kirkebøker og folketellinger, og er ganske likt bygd opp som her i landet. Mye av dette ligger både skannet og transkribert på nett, som det også gjør her i landet. Men å lete/søke i disse kildene er litt annerledes så en demonstrasjon av hvordan dette gjøres var til stor hjelp.

En ting jeg raskt la merke til er at danskene har hyppigere folketellinger enn oss.
Bare i perioden 1801-1865, hvor vi i Norge ikke har noen landsdekkende tellinger, er det flere tellinger enn i Norge. Om de er landsdekkende har jeg ikke fått testet ut enda, men det er jo bare å prøve seg fram.

Jeg fant raskt fram til personer fra egen base i de danske folketellinger. Under her et utsnitt fra den transkriberte FT 1845 for Hjerm sogn i Ringkøbing. Her ser du  familien til Juliane Kirstine Ramscou.
Min tippoldefars bror Jacob Cudrio Larsen frab Langesund i Telemark giftet seg med Juliane i 1866.

...og under her den skanna siden av hennes dåp:Jeg må nok si, etter å sett noen av de skannede kirkeboksidene fra Danmark, at de tilsvarende kildene i Norge er mye tydeligere. Men de er slett ikke for utydelige til å lese!
En ting jeg ikke fant (og som jeg savner) var å kunne ta vare på lenker ved treff på søk for å bruke i kildene.

Det jeg er i gang med nå er å gå igjennom de danske stedsnavnene, for der har jeg endel feil ser jeg!

Så til slutt noen av kildene vi fikk lære oss:
Arkivalieronline - her finnes de skannede kildene
Dansk Demografisk Database - søkbare kilder
Oversikt over Danmarks Amt - klikk på amtet så får du opp sogn
Folket i midten - flott mulighet hvis du har slekt i feks Århus

lørdag 9. mars 2013

Felles slekt over dammen!

Forleden var jeg innom Holmestrandsforumet på Slektsforum, siden jeg bor i Holmestrand og gubben har endel slekt her så abonnerer jeg på det forumet - naturlig nok.
Der kom det et innlegg fra en som hjalp en amerikaner med å finne nålevende slekt i Norge. Det var faktisk Anne-Lise som tipsa meg om dette, og siden tittelen på innlegget var veldig generelt fanga den ikke min interesse sånn med en gang.

Jeg siterer:
Tittel: Looking for family
Tekst: Hi, I am helping a woman in America who is looking for cousins in Norway. 
Hans Mathias Nilsen was born in Botne in 1 Feb 1883. His parents were Niels Gustav Nielsen and Anne Marie Nielsdatter.


Så kom det endel informasjon og linker i teksten.

Niels Gustav Nielsen ja - han er jo i slekta til gubben!
Jeg sjekka linker og navn og dette stemte virkelig - sånt er virkelig artig!

Jeg fikk tak i denne amerikanske damens navn (Kathy) og e-postadresse og utvekslet informasjon - her har vi nok endel å hente på begge sider av dammen. Etter mine beregninger (dvs slektsprogrammet Legacy) er hun gift med gubbens firmenning, og det er slett ikke fjernt i slektsforskerkretser kretser.
Det er faktisk såpass nært at det er verd å jobbe videre med!

Så med noen e-poster fram og tilbake over dammen og utveksling av informasjon begge veier har denne linjen faktisk blitt mye bedre kildebelagt. En ting er å få kontakt med folk i slekta som ikke er slektsforskere, noe helt annet er å få kontakt med folk som faktisk selv er ivrige på denne hobbyen!

Fellesnevneren er altså Niels Gabriel Nielsen født 16.08.1815 i Botne, som da var nabosognet til Holmestrand, nå innlemmet i byen vår.
Her ser du han med innførsel nr 32:
Hans hustru Christine Elisabeth Johansdatter ble født i samme sogn, Botne, i 1811 - hun er her (unummerert innførsel).

Det var deres barnebarn Hans Mathias Nielsen født i 1883 som reiste over dammen hvor han giftet seg for 2. gang med Augusta Eleanor Klinsky i 1918 i Wisconsin. De bosatte seg så her og fikk 8 barn sammen og  levde der til de døde i henholdsvis 1949 og 1978. Hans Mathias hadde også 2 barn i Norge med sin første hustru  Karoline Anette Hansdatter så han fikk ikke mindre enn 10 barn tilsammen.

Nå tenker jeg at Kathy venter veldig på tilbakemelding fra meg, men jeg må gå igjennom kildene mine først før jeg sender det fra meg. 

Sånt som dette gjør det artig å drive på videre!

Jippi!!