tirsdag 31. desember 2013

Et tilbakeblikk på året som snart er omme; 2013

På denne siste dagen i 2013 vil jeg ta et tilbakeblikk på året som har gått.
Klikk på månedsnavnene så kommer du til de innleggene jeg har for hver måned.

Januar
Denne måneden var blottet for innlegg ser jeg, noe som nok skyldtes at jeg startet året med minst 2 runder med forkjølelse/influensa (eller hva det var). Jeg var ihvertfall helt utslått.


Februar
Da vi var i Florida i desember gikk jeg til innkjøp av en Kindle, noe jeg var sikker på var duppeditten for meg! Det er et lesebrett hvor jeg kan justere teksten som det passer for meg, helt ypperlig! Det er ikke av disse fancy nettbrettene som har det meste, men er kun ment som en bedre mulighet for meg å få lest de bøkene jeg ønsker.

Her vil jeg trekke fram den gode nytten vi kan ha av Slektsforum, DIS-Norges etterlysnings- og debattforum. Det var et innlegg i Holmestrands-forumet som jeg fikk tips om å se litt nærmere på. Det viste seg at dette innlegget var fra en amerikaner som etterlyste nålevende "cousins in Norway" - og der kunne jo jeg hjelpe, for dette var i slekta til manden her i huset :)

Ja her må jeg trekke fram det tristeste jeg opplevde denne måneden, ja faktisk det tristeste i hele 2013.
Min kjære svigerinne og samarbeidspartner Anne-Lise døde 6. april.
En annen ting som satt preg på min hverdag er at jeg fra denne måneden sluttet med min jevnlige pendling til hovedstaden for å jobbe på DIS-kontoret, men begynte å jobbe hjemmefra.

Siden vi har en sønn som studerer i Tromsø ville vi benytte anledningen til en tur til denne "nordens Paris".
Det viste seg å bli et lykkelig møte! Jeg likte meg godt i byen de dagene vi var der og har skrevet flere innlegg derfra, mest om besøk på Statsarkivet og slektsfunn jeg gjorde der.
Fra reisebloggen

Det var i juni jeg oppdaget det fatale, å finne min egen død på internettet! Det vil si, jeg var innom ev av disse nyankomne nettsidene hvor man kan registrere slekt hvor dette kom fram - ikke mindre enn på 3 ulike slektstrær! Innlegget kalte jeg: Ikke tro på alt du leser!

Ja nå var det fri og ferietid og jeg kunne se litt på egen slektsbase - som dette innlegget som gikk på å finne ut av noen mormonere som dro over dammen og bosatte seg i Utah. Vi hadde også en fin tur til Praha denne måneden, med våre faste reisefeller Per og Laila. Strålende som alltid på våre utflukter!

Dette ble måneden for noen arkivbesøk, både i forhold til andres og egen slekt.
Først gikk turen til Kongsberg, for deretter til å ta turen til Oslo Byarkiv. Dette er de to arkivenene jeg har besøkt mest, og begge har gitt meg mange nyttige funn i godt bevarte dokumenter i magasinene.

Ja her ble det visst kun ett innlegg, men vel verd å nevne. DIS-Vestfold fikk på sitt septembermøte besøk fra Vestfoldarkivet som presenterte arkivet sitt.

Da er høsten her og med den den årlige fotoutstillingen med Vålerenga Historielag
En annen viktig ting for slektsforskere hver oktober er Slektsforskerdagen som arrangeres over det ganske land.

Her vil jeg trekke fram en epost jeg fikk fra et lokalt arkiv i Danmark; Hadsten Lokalarkiv Artig at arkivene kan ha nytte av min slektside og, ikke bare at jeg har nytte av arkivene.

Desember
Jeg var på julemøtet til Botne Historielag og fikk gleden av å høre Sverre Mørhagen presentere bøkene sine om emigrasjonen til Amerika. 

Så vil jeg til slutt ønske alle et riktig godt og innholdsrikt 2014!


søndag 22. desember 2013

Messingpuss ferdig på 1-2-3!

Ja dette har altså ingenting med min store lidenskap slektsforsking å gjøre - men rett å slett litt juleforbredelser!

Det var en samtale på radioen her forleden som fattet min interesse, en dag jeg var ute og kjørte.

Nemlig den at man fint kan klare seg uten kjemikalier til sølv- og messingpuss! Og hva er vel bedre enn det, enn å minimere kjemikaliebruken nå i disse vaske-huset-og-andre-ting-til-jul-tider!

Jeg tenkte vel først at jaja...det kan vel hende det blir litt blankere...
Men - dette ville jeg prøve!

Sølvet skulle legges i en kum, eller helst i en glassbolle dekt med sølvpapir. Fyll så opp med lunkent vann og ha i en dæsj (det står ikke hvor mye) med salt. Sølvet må ha kontakt med folien.

Messingen skulle legges i en kum med vann med 4 spruter zalo og 1 dl eddik, fyll opp med vann så all messingen er dekket.

Jeg fant også samme beskrivelse på nettet:
Sølvpuss
Messingpuss 

Sølvbestikket, arvet etter min mor, ble nok ikke helt blankt - men det kan sikkert skyldes at noe var nedslitt sølvplett eller ikke helt rent sølv.

Messingen derimot ble jeg veldig fornøyd med! Se bildet under:

lørdag 21. desember 2013

Lesestoff ved årets slutt!

I forrige innlegg skrev jeg om julemøte i Botne Historielag med dertil hørende årsskrift; Botnar.

De andre historielagene jeg er medlem av gir også ut sine blekker:
Vålerenga Historielag med "Mer gammelt enn nytt"
Ringerike Slektshistorielag med Hringariki

Innholdsfortegnelse i Hringariki nr 2/2013

Sistnevnte la å postkassa mi i dag!

Må jo ta med Folkeakademiet i Drammen og med sitt Nøkkelen!

I tillegg til Slekt og Data og DISputten ble det litt å kose seg med i jula :D
Ja, sistnevnte er det jeg som står for så det kjenner jeg innholdet på, men de andre skal nok tråles.
mandag 16. desember 2013

Julemøte med Botne Historielag

I begynnelsen av desember inviterte Botne Historielag til sitt julemøte med utdeling av årets Botnar,

historielagets årsskrift. Ellers kunne de inviteretil et foredrag som var trekkplasteret for min del. Nemlig Sverre Mørkhagen, som har skrevet boker om utvandringen til Amerika.

Da jeg ankom Fjellhall hvor møtet ble holdt kom jeg nesten ikke inn - alt av stoler var hentet fram - ihvertfall det plassen kunne tillate! Med andre ord - stinn brakke! Så jeg havnet på bakerste benk.
Noe eksakt tall på frammøte har jeg ikke, men det må ha vært rundt 50 personer tilstede.

Tilbake til Mørkhagen, kveldens foredragsholder.


Så langt har det kommet ut 2 bøker om utvandringen til Amerika:
Farvel Norge, Utvandrerne til Amerika utg. 2009

Drømmen om Amerika, innvandringen fra Norge 1825-1900
Det kveldens foredrag handlet om var jobben med disse bøkene, og at han var godt i gang med den tredje boken. Jeg blir stadig imponert over den researchen forfattere av historiske bøker utfører. Det hele ble veldig levende fortalt!


Bok 1, Farvel Norge, omhandler 1825-1875 og mest om forflytningen over dammen. De første dro over til folk de kjente og som satt godt i det.
Det var like mange svensker og nordmenn som utvandret til Amerika.
Han skildrer denne gigantiske folkeflyttingen i full bredde. Vi kommer tett inn på enkeltmenneskers dramatiske liv og får ny innsikt i hva som drev dem over havet. Det har vært forsket mye på denne viktige perioden i norsk historie, og forfatteren har på en imponerende måte overført disse funnene til god fortellekunst. De første som dro over brukte 3-4 mnd på turen, eller ca 14 uker

Bok 2, Drømmen om Amerika, handler om slit og savn, mot og vilje og om et liv i ukjente omgivelser. Men de norske pionerene bet seg fast og skapte egne samfunn med lokale aviser, akademier og menigheter. Sverre Mørkhagen skriver med autoritet og innlevelse om de som våget å tro på drømmen om Amerika, en historie alle norske familier har et nært forhold til.


Veldig  inspirerende foredrag som ga mange virkelig lyst til å lese bøkene hans.