lørdag 23. april 2011

Flere funn i Langesund

Denne påsken har gitt meg litt mer å jobbe med, siden jeg helt tilfeldig fant en bror til min tippoldefar Poul Lauritz Larsen i Familysearch. Ja han er så fersk at jeg ikke har fått han ut på slektssida mi enda.

Denne delen av slekta kom fra Telemark og Langesund og de var vel stort sett sjøfolk hele gjengen, ihvertfall den mannlige delen. Jeg stusset litt på navnet hans fordi dette også var navnet til en mer kjent utgave i Langesund men han var født ca 100 år tidligere.

Min slektning ble døpt med navnet Jakob Cudrio Larsen, et litt uvanlig navn - ihvertfall i mine ører.

Den mer kjente Jakob Olssøn Cudrio var en kjent handelsmann og trelasthandler i Langesund og kjøpte i sin tid blant annet Wrightegården der. Avisen Gjengangeren skriver om dette.
Det var og en senere Jacob Cudrio, som var barnebarnet til den første.

Langesund har et flott lite kystmuseum som jeg har besøkt før

Jeg har liten grunn til å tro at min Jacob Cudrio hadde noe med disse mer kjente å gjøre, jeg antar heller at han ble oppkalt etter dem - ikke helt uvanlig på den tiden å oppkalle ungene sine etter personer som hadde hatt en større betydning i lokalmiljøet.

Så tilbake til FS (FamilySearch) som kunne fortelle meg at han giftet seg i Danmark! Da var det inn på de danske kirkebøkene (litt plundrete fordi man visstnok må bruke Internet Explorer) men jeg fant nå fram. Uten FS hadde jeg neppe funnet ut av dette!

Jeg fikk 2 treff på navnet hans:
Dåpen som viser meg foreldrenes navn og dermed en aktuell kandidat å se etter i kirkeboka: Dåp 8
Vielsen som ga meg en god følelse for at dette var den rette. De danske kirkebøkene kan desverre ikke linkes til men jeg viser det med utsnittet under her. Riktignok kunne jeg tenkt meg at farens navn sto oppført, men alt det andre stemmer så da ble jeg sikker nok i min sak:

Navnet hans stemmer, fødested, alder, vaksinasjonsdato og vaksinatør.

Så litt mer googling (og hjelp fra Rune som er mye mer erfaren på danskesøk) fant jeg et tidligere innlegg på danske DIS-forum! Og her var det mer som stemte! Så da ble jeg igrunn enda mer sikker, i den grad jeg hadde vært usikker mener jeg :) Jeg ser han står som Skibsfører ved vielsen, noe som er i tråd med familiens yrkesvalg - om enn i en litt høyere posisjon.

Det store spørsmålet mitt nå er om han faktisk bosatte seg i Danmark eller om han bare var nede og giftet seg for å komme hjem til Norge igjen.

Time will show! ...og jeg venter spent :D

3 kommentarer:

Kirsten Jacobsen sa...

Hej
Angående Jacob Cudrio Larsen er han min oldefar og han blev ganske rigtig gift i 1866 med Juliane Kirstene Ramskou.
Deres ældste barn Laurids Martinus er født 1866 i Danmark, mens den efterfølgende datter Karen Marie er født 1868 i Langesund. Derefter fødes alle øvrige børn i Danmark.
Hvad der gør, at de pludselig er i Langesund en kort periode, ved jeg ikke.
Det jeg finder virkelig underligt er, at faderen Lars Lucassen dør på fattiggården Skarpenord, Langesund. To af hans børn er da levende, deraf det ene i nærheden af ham. Jeg troede, at der var tradition for at tage sig af familiens gamle, men det ser ikke ud til at være tilfældet her.
Jeg ville gerne se fattiggårdens protokoller, men ved ikke om de findes.
Ligeledes kunne det være sjovt at se skifteprotokoller, men ved egentlig ikke hvor jeg skal lede.
I kirkebøger er jeg tilbage ved hans farfars mormor, Sidsel Andersen gift med Lars Nielsen.
Det er altsammen kun tal, når man ikke kan finde dokumenter omhandlende deres liv, der sikkert både var fattigt og nøjsomt.
Om min oldefar ved jeg, at han ikke selv var østersfisker, men indhandlede østers fanget på de andre både.

Liv Ofsdal sa...

Hei igjen Kirsten! Hyggelig med dansk slekt!

Jeg svarer deg på e-post :)

Kirsten Jacobsen sa...

Hej igen.
Så har vi lige været gennem Langesund på vej til Fyresdal. Der er jo en del steder hvor Cudrio-navnet forekommer. Det gav anledning til endnu en gang at søge lidt oplysninger om Lars Lucassen født 1799. Og sandelig fik jeg et hit på Folketællingen 1875 tre år før hans død. Det lader til at han bor samme sted som sønnen Paul født 1825. Paul beskæftigelse er sjauer. Lars står opført som logerende, forsørget af fattigvæsenet. http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/bosted_by/gf01052159001141
Hilsen Kirsten