onsdag 11. mai 2011

Gamle biler og slekta

Jeg har et par gamle bilder hvor slekt er avbildet i biler, gamle biler som gikk på veiene på 1920-1930-tallet.
Bildene har fått meg til å undre meg på hva slags biler dette var. Også om disse var i slektas eie, utlånt for anledningene eller kun for fotografiets skyld.
Først bildet av denne åpne modellen som var tatt ved min emigrertegrandtante Solveigsitt første Norges-besøk. Hun dro over dammen i 1923 så jeg antar at dette er fra perioden 1925-1930. Jeg har ikke funnet ut eksakt når dette var.

Det er min farmor Asta(Solveigs søster) som har skrevet teksten under bildet. Det er Leif som står på stigbrettet og min farfar August som står ved siden av utenfor bilen. 
Det andre bildet er fra min onkel Leifs (min fars bror) skulle på feriekoloni. Leif ble født 1920 og jeg antar han var ca 10 år på bildet - altså ca i år 1930.

Det øverste bildet kan godt være et oppstilt bilde for fotografiets skyld men det nederste virker som at bilen faktisk ble kjørt med. 

Siden jeg jobber der jeg gjør, kontoret er i Kulturvernets Hus i Oslo hvor også LMK (Landsforbundet av Motothistoriske Kjøretøyklubber) har sitt kontor kom jeg på ideen med å spørre dem om de kunne finne biltype og årsmodell for disse bilene.
Siden begge bildene er fra samme familie tenkte jeg på om det kunne være snakk om samme bil, noe et av svarene jeg fikk også fortalte meg. Men det er jeg ikke helt sikker på da - syns de har endel ulikheter.

Ihvertfall - svar fikk jeg! Og det av 2 personer i LMK som virkelig hadde greie på sakene sine  - naturlig nok :) Det ene svaret går på om det kan være Studebaker eller en Stutz med norsk karosseri. Det andre svaret (fra en Stutz-ekspert) forteller meg at han er 100% sikker på at det er en Stutz  fra 1920-tallet. Han tror og at det er snakk om samme bil. Så sier han videre "Stutz var et statusmerke som konkurrerte med Packard og andre tilsvarende. Meget kraftige biler som også ble brukt mye i billøp. En slik bil kostet i Norge i 1920 ca. kr. 16.000".

Jeg får se hva de kan finne ut videre - morsomt dette! 

2 kommentarer:

Laila N. Christiansen sa...

se her:
http://da2.uib.no/cgi-win/WebBok.exe?slag=lesbok&bokid=bilboken1922

kanskje du finner noe?

Det bør være mulig å finne ut når tante Sol dro til Norge, mulig vi kan finne et pass? Vet du om hun besøkte Norge før eller etter at hun gifta seg?

Liv Ofsdal sa...

Hei Laila og takk for innspill! Jeg er klar over bilboken 1922+1930 og at de ligger på nett. Jeg har kikka på 1922 og ikke funnet noen av "mine" der.

Siden tante Sol ikke lever lenger kunne jeg spurt hennes sønn om han kjenner til morens første norges-besøk og om bilen/bilene var i familiens eie.

Hun gifta seg med sin Borgar i 1930 så jeg vil anta det var før dette, men det vet jeg ikke sikkert.