tirsdag 29. mai 2012

Aldri så galt at det ikke er godt for noe!

I mitt forrige innlegg fortalte jeg om indeksering av bygdebok for Elverum - og at jeg ikke visste om jeg tok flere. Men det greier jeg jo ikke helt å la være må jeg innrømme. Jeg er nå i gang med min tredje bok, og det er det som gir grunnlag for tittelen på dette innlegget.

For flere år siden kasta jeg meg over min tante Åses svigerforeldre for å finne deres aner - det eneste jeg visste var svigerforeldrenes navn som var Reidar Kristian Mohn og Margit Ovidia Øvre. Byarkivets kommunale tellinger hjalp meg med fødselsdatoer og fødested (begge var født i Oslo) så dåpene har bidratt til mye leting siden jeg ikke visste hvor i Oslo de var født. Jeg fant nå etterhvert Margits dåp på Rikshospitalet i 1898. Så tenkte jeg på etternavnet hennes, Øvre, hmm...hvor kunne det komme fra tru...

I de kommunale tellingene så jeg at faren til Margit var født på Elverum, men selv om jeg har masse slekt derfra så hadde jeg aldri sett noen gård/bruk/husmannsplass kun med navnet Øvre. Regna vel egentlig med at det kunne være fra en hvilken som helst Øvre-gård - feks Øvre Løken, Øvre Skjefstad osv. Via dåpen fikk jeg navn på hennes foreldre pluss en dato i merknadsfeltet: 3/5-98 og antok at det var vielsen til foreldrene.

Så tilbake til min indekseringsjobb av bygdebøkene for Elverum. Jeg er som nevnt igang med flere bind, og holder nå på med bind 4. Så i dag så jeg der - en husmannsplass som het Øvre!! Det er noe rart med denne slektsforskinga vi driver på med - selv om jeg for min del nærmer meg 15000 navn i basen så er det enkelte navn som fester seg ekstra. Sånn var det med dette Øvre-navnet og. Dette måtte sjekkes ut!!

Jeg fant fort ut at det var en interessant kandidat i bygdeboka som fint kunne være Margits far. Dåpen hans ble funnet og det stemte med hans foreldre i bygdeboka. Så fant jeg ut at vielsen til Margits foreldre ville avdekke om jeg hadde funnet rett kar. Dato for vielse hadde jeg jo fra Margits dåp. Jeg tråla gjennom alle vielser i Oslos kirkebøker, men nix - ingen funn.

Så letter jeg mitt hjerte til Laila på DISchat, hvor i himmelens navn kunne de ha gifta seg?? Hun ser på dåpen og merknaden - og påpeker noe jeg hadde oversett - at det sto noe foran den datoen - står det ikke b. g. tru? ...som igjen betyr Borgelig Gift? Joda - jeg syns og det sto det! Så var det å finne de borgelige vielsene i Oslo - og voila!! Der var de jo!!!

Så - hadde det ikke vært Lailas øye for detaljer og raske slutninger, pluss tilfeldigheten med denne bygdeboka og husmannsplassen Øvre der hadde jeg vel aldri funnet ut av dette.
Så tusen takk til Laila (og meg selv)!!

Og denne vielsesattesten ga meg masse info så her er det ingen tvil om at jeg fant rette personer - pluss deres foreldres navn, fødselsdatoer og fødesteder. Sånt er moro!!


4 kommentarer:

Laila N. Christiansen sa...

Bare hyggelig å hjelpe deg da, Liv! Du er jo alltid hjelpsomheten selv også :D Gratulerer med nye funn!

Anne-Grethe Syvertsen sa...

Da lærte jeg noe i dag også. Være obs på små detaljer, som to små bokstaver. b.g hadde jeg nok ikke gjettet meg til hva kunne stå for. Takk ;)

Vidar Øverlie sa...

Imponerende slektsforskning og super blogg!

Laila N. Christiansen sa...

Det er de små detaljene som gjør forskjellen, og jeg er glad jeg så - og skjønte hva de betydde :D