søndag 16. juni 2013

Ikke tro på alt du leser!

Jeg fikk for en ukes tid siden en forunderlig opplevelse...

Via min sedvanlige snatring med Laila på DISchat hvor vi leiter litt her og der etter slektsopplysninger, dukket det opp noe forunderlig.
Jeg døde i 2011! Og ikke nok med det, men på Solberg hvor min man er født og jeg aldri har bodd!

Umiddelbart ble jeg veldig paff og tenkte - hvor i all verden har man dette fra??
Så langt jeg vet har jeg vært i live siden jeg ble født...

Laila blogget om denne historien her:
Tenk dere om når dere legger slektsopplysninger på nett! (eller: Hvem tok livet av Liv?)
med en oppfølger her:
En slektsforskers ansvar for eget og andres liv på nett ...

Takk Laila!
Bildet viser de tre innføringene vi fant. Siden alle nå har endret opplysningene er navnene deres sladdet.
Takk for lån av bildet Laila!


Jeg må få fortelle at alle de tre som hadde lagt ut denne grove feilopplysningen har jeg nå vært i kontakt med og de har alle beklaget og selvfølgelig rettet opp opplysningen. Det er jo kjempeflott!

Men det som skremmer meg, er at ingen av dem er i stand til å erindre hvor de har opplysningen fra!
Alle kan få gjort en feil i sin slektsforsking, det har jeg også gjort - men å ikke vite hvor man har opplysninger fra er direkte skremmende! Særlig for en "kildefrik" som meg, som alltid noterer ned hvor opplysningene kommer fra, om den er troverdig eller ikke. Derfor vil jeg alltid ha muligheten til å finne ut hvor mine slektsdata er fra. Uhyre viktig!!

En ting var at jeg var død (pluss min mann faktisk) en annen ting var at både mitt og min mors etternavn var helt feil. Dette kan man selvfølgelig få gjort ved å gi oss ektemannens etternavn, men jeg kjenner jeg får litt pigger når jeg ser det.

Nå er det ikke i min interesse å henge ut de som publiserte dette, derfor har jeg sladdet opplysningene som viser hvilke slektstrær det gjelder. Dette viser helt klart hvor viktig det er med å kildebelegge alle slektsopplysninger og ikke minst være kritisk til det man finner, både på nett, i bøker og ved muntlige kilder. Jeg stoler bare på meg sjøl i denne sammenheng (pluss et par andre som jeg vet er like nøye som meg på dette).

Så moralen her må bli: Ikke tro blindt på alt du finner på nettet!!

Ingen kommentarer: