torsdag 21. august 2014

Garnkurven til min mor

Ja denne hadde stått i garasjen fra hun døde i 2010 - men da ante jeg ikke hva den inneholdt!

I denne garnkurven lå det nemlig flere ting av sølv som hun hadde fått/skaffet seg i løpet av livet sitt. Ikke så mye, eller store verdier - men likevel gode minner for meg å ta vare på.

Nå vil vel mange tenke at det å publisere sølvtøy man har på nett ikke er så lurt, men jeg tror neppe dette lille jeg har er noe som har særlig omsetningsverdi - det er mer av affeksjonsverdi for meg, og kanskje andre i min familie.


Jeg har to ting det står hennes navn og samme dato på - en serviettring:


...og bak på en spiseskje: Siden hun var født i 1919 vil det fortelle meg at hun var 17 år ved denne datoen. Min tanke gikk da mot at dette var noe hun fikk til konfirmasjonen. Jeg sjekket slektsbasen og fant at de skal ha bodd i Sarpsborg på den tiden, men konfirmasjonslister er sjekket ut og der var hun ikke. Så da vet jeg fortsatt ikke hva denne datoen handler om.

En annen ting som går igjen på flere av disse sølvtøyene er en inngravert B.
Den kan stå for flere ting - enten for Bergliot som var hennes andre fornavn, eller Blichfeldt som var hennes pikenavn. Ja dette får jeg vel aldri vite... Det som er spesielt med disse tingene for meg er at dette var bruksting i min barndom og ikke lå bortgjemt i skap og skuffer og kun brukt til pent. Husker godt det var i bruk, gode minner!

En annen ting jeg husker godt er denne på bildet under (vet ikke hva den kan kalles). Den ble brukt til å strø sukker på kaker og mat som skulle sukres. Jeg har aldri sett en sånn ting noe annet sted - men det er kanskje andre som har sett en sånn?Flere ting fra garnkurven:

Til slutt vil jeg ta med detaljer fra min egen dåpsskje som jeg syns er litt søt:


5 kommentarer:

Anonym sa...

Så nydelig, Liv. Så hyggelig å dele sånt. Din mors garnkurv er akkurat lik min mors garnkurv, men mammas lille sølvbeholdning har hun delt mellom oss barna allerede.

Laila N. Christiansen sa...

Så koselige ting å ha! Jeg tipper at "B" på sølvtøyet er fra etternavnet, siden det vel var Astri moren din brukte? Uansett, vakre ting. Og - som hos min mormor, slikt sølvtøy ble brukt, men til pent!

anne-grethe livingston sa...

Jeg tror den ene skjeen med hullene er en "te strainer".

TilFedrene sa...

For et koselig blogginnlegge. Koste meg når jeg leste dette (den dagen du la det ut, men er litt sen i avtrekkeren for å legge ut en kommentar). En garnkurv med familiesølvtøy. Dette er jo en skikkelig slektsskatt.

Liv Ofsdal sa...

Takk for kommentarer! Sølvtøyet er selvfølgelig lagt i glass-skap - men hva skal jeg bruke garnkurven til? Jeg greier ihvertfall ikke å kaste den!