søndag 7. september 2014

Blichfeldt-slekta i nord

Jeg jobber for tiden med å få inn alle slektsforhold fra slektsboka vi har i familien; "Slekten Blichfeldt" skrevet av min mors onkel Ragnar og utgitt i 1969.

Å forske på slekt på den tiden, og tidligere, var noe helt annet enn nå i vår digitale verden. Ragnar var mye rundt og oppsøkte arkiver både i Tyskland og Danmark - og selvfølgelig her i Norge.

Jeg er nå på slutten av dette prosjektet mitt og jobber med en linje i nord, for det meste i Troms fylke. Endel har vært i Tromsø men akkurat nå er det mest på Karlsøy. Det var endel gårdbrukere, men mest var det fiskere - naturlig nok. En var også los på Hurtigruta, en annen var reder og skipper på M/S Robertson. Så her var det folk i alle lag!

En ting jeg legger merke til i disse kirkebøkene er at dåpshandlingene i stor grad skjedde mellom juni og oktober. Jeg regner med at dette hadde med været å gjøre, og dermed framkommelighet. Eller skyldtes det andre ting?

En annen ting er at de dåpene jeg har funnet skjedde mye senere etter fødsel enn ellers i landet (av de jeg har jobbet med) - det kunne gå opp til 1,5 år etter fødsel før barnet ble døpt!

Legger ut noen eksempler fra slektsprogrammet mitt her:

Wikipedia kan fortelle meg at Karlsøy kommune nå kun består av øyer og deler av øyer - 600 i alt! Jeg leser:
De største øyene er Vanna (eller Vannøya), Karlsøya, Helgøya, Nord-Kvaløya, Nord-Fugløy, Reinøya, Rebbenesøya og Ringvassøya. Kommunen har mot sør en landgrense mot Tromsø kommune, og over fjordene i øst ligger kommunene Lyngen og Skjervøy. Karlsøy hører til regionen Nord-Troms.

Med så mange store og mindre øyer blir det enkelt å tenke seg at å få reist til kirken for å døpe ikke var gjort i en håndvending, særlig ikke med små nyfødte barn!

Riktignok strever jeg med å finne noen dåper selv om fødselsdato er oppgitt i slektsboka jeg har. Det må nok bli noen etterlysninger på Slektsforum av dette. Kanskje det finnes en bygdebok fra Karlsøy som kan hjelpe meg litt?

Er det noen lokalkjente der ute som vet mer om dette så tar jeg gjerne i mot!

Da vil jeg bare oppdatere med det siste funnet i denne barneflokken, en dåp over 3 år! etter fødsel!

Men god hjelp fra Gry i Slektsforum fant jeg fram til dåpen:


Så dette forteller meg at - finner jeg ikke en dåp der den burde være så har jeg ikke sjekka langt nok fram!


1 kommentar:

Laila N. Christiansen sa...

Snart må du få orden på vår felles slekt også!! :) Lykke til med prosjektet!