fredag 13. mars 2009

Litt mer om grandtante Solveig

Barndommen på Vålerenga

Solveig trådte sine barnesko på Vålerenga, hvor hun bodde sammen med foreldre og 8 søsken. Faren drev en smie i Etterstadgt 8 - smia var i første etg og familien bodde i 2. etg - så der var det trangt om saligheta!

Idyllisk i hagen bak huset de bodde i på Vålerenga! Her er mor Anna stående bak og Solveigs søstre Asta (min farmor) og Emma sittende på benken.

Emigrasjon over dammen
Eventyrlyst og trange kår førte så Solveig over dammen til USA, som med så mange andre. Solveig var født i 1907 og dro over i 1923 - noen måneder før hun fylte 16!
Jeg har skrevet om familien hennes i et tidligere blogginnlegg

Hennes søster Gudrun dro også over i 1923, men halvåret seinere enn Solveig.

Pakker og brev fra USA!
Solveig døde desverre i februar 2009, men oppnådde en alder på 101 år - imponerende nok! Hun bodde på sykehjem de siste årene, men før det bodde hun i en egen leilighet. Vi hadde stadig kontakt på den tiden og hun sendte meg endel brev og små pakker. Disse pakkene inneholdt avisutklipp, bilder, gamle utgaver av Hjemmet, Menighetsblad fra Vålerenga...pluss endel annet artig matriale.
Det var alltid spennende med pakker og brev fra New Jersey!!

I dag har jeg gått igjennom endel av det for å skanne og sende til Vålerenga Historielag, som har skrevet om henne i blekka si - pluss på web.

Gamle papirer
En artig ting hun sendte meg var karakterboka si fra barneskolen. Dette var nok en pliktoppfyllende jente - når jeg ser på karakterene!
Men det jeg syns var mest artig var å få navnetrekkene til foreldrene hennes! Pluss at jeg fikk vite hvilke år hun gikk på skolen og hvilke lærere hun hadde.
Jeg ser også bak i boka at hun hadde kikhoste, men det er desverre ikke datert.

Jeg ser og at en av lærerne het Marie Olsen. I papirene fra henne ligger det kopi av en sang til denne lærerens 80-årsdag! Så - det er mye mer enn karakterer man kan lese ut av en karakterbok.

Hun sendte meg og dette lille frimerket som ble brukt på brev for å gjøre folk oppmerksom på navneskifte fra Kristiania til Oslo 1. januar 1925. Artig å ha :)

Ellers er det endel avisutklipp og Menighetsblader som jeg har skanna inn og sender til Vålerenga Historielga.

Bare gled deg Bjørn! ;)

3 kommentarer:

Anne-Lise sa...

Ja det var en respektabel karakterbok. Meget godt i samtlige fag i 6. klasse lar seg høre det.

TorillJ sa...

Har du begynt å samle frimerker også nå?

Synnove sa...

Göy särlig det med frimerket