onsdag 28. mai 2008

Gravminnefotografering

I dag skulle kirkegården i Holmestrand til pers! Anne-Lise og jeg dro ned godt utstyrt med kamera, sprayflaske med vann, kost - pluss vann å drikke.

Dette er en gammel kirkegård med kun noen få freda steiner så vi regna med å støte på problemer med å tyde skrift. Det er bare 25-30 gravminner igjen der - alle av betydningsfulle personer i byen. Ja - den eldste vi fant var faktisk fra slutten på 1700-tallet!

Vi ble også anbefalt å ta med matpapir og fettstift, noe jeg måtte ty til på flere av steinene. De første jeg prøvde på ga ikke noe bra resultat. Men - så kom vi til en stein jeg så at preginga av bokstavene enda var litt dype, men steinen var vanskelig å tyde for det blotte øye.
Og her!
Ga det skikkelig bra resultat!!
På bildet over ser du helt tydelig at det står Billedhugger Christopher Borch.
Artig!
Her har jeg funnet han i FT 1865 i Oslo og hans hustru i FT1900 i Holmestrand.

Jeg tar også med det eldste gravminnet på denne kirkegården - fra 1790! Det er faktisk 218 år siden - ganske utrolig!

Det er Barbara Skielderup født 10. Juni 1773 som døde 21. Juli 1790. Det er den øverste på denne plata, som faktisk fortsatt er lesbar. Etter at vi børstet av løst gress og annet som hadde samla seg der og sprayet den litt med vann var den fortsatt til å tyde. Den var så full av løv og grass at jeg ikke la merke til den første gangen jeg var der. Det måtte nok en svigerinne til ;) men nå hadde vi litt bedre tid enn jeg hadde sist.

Neste navn på dette gravminnet er søsteren Anne Cathrine som døde i 1812.

Under der igjen står det videre:
"Begge var Døttre af Sognepresten til Hoff Iacob Worm Skjelderup og Barbara Holst. Deres dydige Wandel skal bevares deres Minde hos Beslegtede og Wenner. Fred med deres Støv."

Så da gjenstår registrering og korrekturlesing før den sendes inn til Gravminner i Norge.

Jeg benytter anledningen til å komme med en oppfordring til å gjøre en innsats lokalt der du bor - eller kanskje du er innom en kirkegård i sommer?

Ta med kamera på ferieturen og stikk innom en kirkegård som ikke er fotografert - dette er morro!!

3 kommentarer:

Vidar Øverlie sa...

Dette er helt supert, Liv. Fikk lyst til å ta med meg kamera, matpapir etc. å dra av gårde :-)

Anonym sa...

Det var en hyggelig tur, og vi fikk se flere flotte gravsteder. Men veldig synd at slike fredede gamle stener ikke blir tatt bedre vare på.

Greta sa...

Jeg var på kirkegården i Honningsvåg forrige uke. Fotograferte noen graver, men har fått forståelse for at det ikke er noen vits å sende inn hvis en ikke fotograferer alt.
Resultatet ble i alle fall at fotoapparatet mitt ble ødelagt, for det regnet så mye :-(