onsdag 26. november 2008

Etternavnet mitt…hvor kommer det fra?

Da kan jo ikke jeg være dårligere – som det siste ”erteriset” må jo jeg og si noe om navn også – etternavnet mitt; nemlig Ofsdal. Inspirert som jeg ble, først av Torill, deretter Lailas 2 innlegg. <-(...og der var jommen oldefaren min gitt - Theodor Alexander Larsen)

Etternavnet mitt er det ingen andre som har nå enn vår familie – faktisk kun min mor og hennes etterkommere.

Saken er at da min mor skulle gifte seg med sin Asbjørn Kristoffersen fikk hun streng beskjed av sin mor Brynhild at ”Min datter skal ikke gifte seg til et –sennavn” Det paradoksale er at min mormor faktisk ble født Larsen – men gifta seg til slektsnavnet Blichfeldt. Kanskje litt derfor? Ikke vet jeg. Nuvel.
Mine foreldre valgte seg ihvertfall navnet Ofsdal.
Legg merke til merknaden til høyre på utsnittet her - dette er fra min fars dåpsinnførsel:

Etter at jeg begynte med slektsforsking begynte jeg å tenke litt på dette navnet – hvor kom det nå egentlig fra? Jeg har aldri vært borti noen gård eller plass med dette navnet – ikke med den stavemåten ihvertall.

Jeg har søkt litt rundt og datt faktisk over navnet Ofsdal ifra Ringsaker på FS fra 1800-tallet – så det har tydelig vært i bruk før. Jeg har også funnet navnet blant emigranter i USA – også det fra 1800-tallet.
Jeg ser det finnes noen stavevarianter - bl.a. Øfsdal.

Dette har selvfølgelig ingenting med min slekt å gjøre, men litt artig å se. Kanskje jeg en dag finner opprinnelsen til navnet, eller i hvert fall hvor det har vært brukt.

Så hvis noen har – eller finner – noen tilknytning til navnet mitt så gi meg gjerne et tips!

1 kommentar:

Petter Stene sa...

Her er mitt etternavns opphav:
http://petters-slekt.blogspot.com/2008/11/mitt-navns-opphav.html